24 citater fra livskloge kvinder, du ikke må gå glip af

Når dagene ræser derudaf fuld af praktiske ting, kan det være svært at se de overordnede linjer. LIME har samlet en række kloge, dybe og sjove ord fra inspirerende kvinder, der hver især har gjort sig erfaringer i livet.

Signe Lindqvist - Gode citater

Vejen gennem livet kan være fyldt med huller og skarpe sving, og nogle gange er den så tåget, at den ikke er til at få øje på. Men det handler om at få det bedste ud af rejsen og hvorfor ikke lytte til dem, der har gået på den før dig? Læs disse 24 kendte kvinders gode citater lige her!

1.

Træf de svære valg

Foto: All Over Press

Vi kommer alle i situationer, hvor valget står imellem et dårligt og et uacceptabelt valg. Det er nemmere at træffe et valg, når man erkender, at man træffer det. Livet er jo ikke bare noget, der sker for dig. Der er ikke en række hændelser, som du ikke har noget at gøre med. Alt handler om, hvilket slags menneske man vil være i forhold til andre mennesker og livet. Vil man være tilskuer eller deltager?

– Lone Kühlmann, journalist, forfatter og debattør, født 1945.

2.

Det er godt at skille sig ud

Jeg tror, det havde gjort det nemmere for mig, hvis jeg i tide havde indset, at jeg var en original. Jeg forestiller mig, at jeg ikke ville have været så ulykkelig, hvis jeg havde tænkt: ”Rie, du er noget særligt. Du skiller dig ud. Og det er godt.”

–  Anne Marie Helger, skuespiller, født 1946.

Kierkegaards 10 råd om kærlighed giver stadig god mening 

3.

Forelskelsen er flygtig

Forelskelse går jo over. Det er løgn, hvis man siger andet. Og det tager såmænd ikke så lang tid. Men så skal der jo gerne være noget andet. Kærlighed og fællesskab som gør det værd at være sammen, selvom man ikke er forelsket.
Nina Rasmussen, forfatter, eventyrer og foredragsholder, født 1942

4.

Nyd livet og drop facaden

Jeg ville ønske, at jeg havde været bedre til at nyde livet, da jeg var ung. At jeg på et tidligere tidspunkt i mit liv havde erkendt, at det ikke var mit udseende eller min indsats, der var noget i vejen med. Jeg var god nok. Jeg gjorde det godt nok – og jeg var flot. Perfektionisme handler som oftest om, at man har en enorm usikkerhed inden i sig selv. En usikkerhed, som ikke kan repareres ude fra med make-up og smukt tøj. Det har taget mig lang tid at lære. Faktisk er det ikke så mange år siden, at jeg ikke gik uden for en dør, hvis ikke facaden var i orden.

– Diana Benneweis, cirkusdirektør i Cirkus Benneweis, født 1947.

5.

Rigtige venner

Med hensyn til veninder, så husk, at de er guld værd. Du behøver slet ikke at have dem i snesevis. Et par stykker eller tre er nok, bare de er rigtige veninder. Og nu vi er ved det, så husk på Madelaine Albrights ord, ”Der findes en særlig plads i helvede for kvinder, der ikke hjælper hinanden.”
Kirsten Holst, forfatter, 1936-2008

6.

Indret dig selv

Foto Thomas A.

Hvis du blot er en skabelon som andre, så er du gennemsigtig. Vær aldrig bange for at stikke ud. Sørg for at indrette din sjæl og din person med de skills og de værdier, som du synes, er vigtige og smukke. For det er dig, der skal leve derinde, og tro mig, hvis Lacoste-fjolserne ikke kan se hvor smukt du bor, så er det meget nemmere at finde de, der synes, at der er smukt i din sjæl, end at tage ud og finde nye møbler – og lave dig selv om.

– Signe Lindkvist, tv- og radiovært, skuespiller, født 1974.

7.

Bryd tavsheden

For mig er der ikke noget mere ødelæggende end ikke at tale sammen, men alligevel kan jeg gå i stå i situationen og tænke på, at jeg skal gå hen og tage fat om ham og for fanden få snakket om tingene igen – uden at gøre noget. Jeg tror, det er noget med at vinde. Man vinder, hvis man holder tavsheden længst, og det er så plat og så banalt. For i bund og grund vinder man jo ikke! Man taber i det øjeblik, man ikke kan finde ud af at overvinde sig selv.

– Reneé Toft Simonsen, forfatter, psykolog og tidligere fotomodel, født 1965.

8.

Du skal være lykkelig, før du får børn

Det er dræbende kedsommeligt for en veluddannet og intelligent kvinde at tilbringe timevis hver dag alene i selskab med en baby. Mange kvinder tror, at hvis de bare ofrer sig og passer ungen alene, bliver de lykkelige. Men det gør de ikke. Man skal være meget lykkelig i forvejen for at kunne magte at tilbringe al sin tid i selskab med et lille, krævende barn.
Lise Nørgaard, journalist, forfatter og manuskriptforfatter, født 1917.

9.

Du kan kun være ét sted af gangen

Hav modet til at gå glip af noget. Man kan ikke både være til åbent hus i børnehaven og til spændende direktionsmøde og pilates på én gang. Så må man prioritere. Og hvis man har besluttet sig for at være en god mor, så er det indiskutabelt, at man skal til åbent hus i børnehaven. På den måde er der slet ikke nogen grund til at ærgre sig over, at man ikke når det andet – for det kan man bare ikke. Væk med lortet. Gå i børnehaven, og vær til stede i nuet.

– Christine Feldthaus, erhvervskvinde, tv-vært og foredragsholder, født 1962.

10.

Drop perfektionismen

Vi skal ligne noget, der er kommet ud af et modeblad. Vi skal jo kunne det hele på den halve tid, og vi skal alle sammen gøre karriere. Det er jo ikke sikkert, at det er rigtigt. Vi skal være perfekte i alle livets forhold, og det er slet og ret for ambitiøst og uladsiggørligt. Sex skal være noget, der nærmest er helt fantastisk hele livet, hele tiden. Børnene skal serviceres, så vi nærmest er helt med inde i klasseværelset for at åbne deres madkasse. Og hvis vi ikke lever op til de idealer, både som mand og som kvinde, så går vi rundt og føler, vi er fiaskoer. Det er jo en katastrofe. Jeg ved ikke, hvad man skal gøre ved det. Andet end at sige: ”Hold op!”

-Stine Bosse, erhvervsleder, født 1960.

11.

Vær kvinde og lad din mand være mand

Kvinder skal ikke holde kæft og finde sig i tingene, men en gang i mellem skal vi tage os i at være så skidebelærende over for mænd og rende og rette på dem. For i det øjeblik man ligesom tryller manden om til en kvinde og river kønsdelene af ham, så gider han ikke mere!

-Trine Gregorius, journalist, født 1957.

12.

Slut fred med forandringerne

Det handler om at se forandringen i øjnene og slutte fred med den. Og det arbejde skylder vi os selv, inden vi lader os skille eller fylder os med botox, eller hvad det nu er.

-Ellen Hillingsø, skuespiller, 1967.

13.

Forhold dig til din jalousi

Livet har lært mig, at man skal sætte hinanden fri. Men Jean-Gabriel og jeg har også talt om, at tilliden er enormt vigtig, når vi lever i et forhold, hvor vi begge rejser ud i hver sin retning. Jeg er jaloux anlagt. Han skal være min! Vi bryder ikke tilliden. Jeg har aldrig følt, at han har løjet over for mig, det betyder også, at jeg stoler på ham. Jeg KUNNE grave mig ned i de negative tanker: ”Nu har han sikkert mødt en sød pige.” Fantasien kan tordne derudad. Jeg prøver helt bevidst at stoppe den. Det er noget, jeg har brugt kræfter på at opbygge for ikke at gå i stykker.

-Bettina Aller, direktør og medejer af Aller Media, 1962

14.

Fokuser på det, der er

Mange mennesker, og specielt unge mennesker, går rundt og tror, at hvis de bare havde 10 procent mere tid, 10 procent flere penge og vejede 10 procent mindre, så ville de blive lykkelige – sådan fungerer det ikke, for så finder du bare noget andet du gerne vil lave om. Jeg har lært at fokusere på alt det der er, i stedet for alt det, der ikke er. Skru ned for ambitionerne om det perfekte liv – det uperfekte er meget mere interessant.

-Hella Joof, skuespiller, filminstruktør og komiker, 1962.

15.

Livet er hårdt arbejde – nyd de gode stunder

Der er virkelig meget, man tager utrolig tungt som 20-årig, hvorimod man bedre kan overskue situationen senere i livet. Jeg har altid været dedikeret og målrettet med det, jeg laver. Og jeg har altid været meget ambitiøs omkring det at bidrage med det bedste og være flittig. Jeg skulle måske have givet mig tid til at nyde livet mere som 20-årig, hvis jeg havde vidst, at de næste 40 år bare ville blive hårdt arbejde – dog krydret med en række fantastiske oplevelser og møder med mange utrolig dejlige mennesker

-Lisbeth Knudsen, journalist, direktør og Chefredaktør hos Mandag Morgen, 1953.

16.

Det må godt gøre lidt ondt

For at opnå noget her i livet er du nødt til at presse dig selv i mange situationer og det må godt gøre ondt, men det må ikke blive til smerte. Så lær at lytte til din krops egne signaler.

-Mariane Florman, håndboldspiller, studievært og forfatter, 1964.

17.

Kærligheden er ikke en selvfølge

Kærlighed er det vigtigste i livet overhovedet, men man må ikke bare regne med den som en selvfølge; man skal opfinde den hver dag og være glad for den og taknemmelig over den. Bent og jeg er blevet gift tre gange, og jeg tror faktisk, det ville være sundt, hvis alle mennesker hvert tiende år tager stilling til, om de vil gifte sig med hinanden igen. Et ægtepar er i et væksthus, hvor det er meningen, at begge parter skal vokse.

-Susse Wold, skuespiller, 1938

18.

Livet må ikke blive rutine

Jeg tror, det er klogt for alle at give sig selv nye udfordringer en gang i mellem. Livet går alt for hurtigt, hvis det hele bare er rutine.

-Hanne Reintoft, socialrådgiver, forfatter, brevkasseredaktør og tidligere folketingsmedlem, 1934

19.

Lad være med at begrænse dig selv

Jeg tror egentlig, at mange kvinder begrænser sig selv, fordi de føler, at det er et bevis på deres kærlighed. Men det ville være meget mere sundt, hvis vi satte vores egne interesser og passioner lidt højere her i livet. Man behøver jo ikke ofre sin karriere for at bevise, at man elsker en person.

-Connie Nielsen, skuespiller, 1965.

20.

Mærk nu efter!

Hvis jeg mødte mig selv som ung pige nu, ville jeg sige til mig selv, at jeg skulle øve mig i at føle efter og give udtryk for min angst, vrede, eller hvad end det nu måtte være. Det, jeg fik ud af at lade være, var, at jeg blev opfattet som et dydsmønster, der ikke var til besvær. Jeg tog ikke andres tid og kræfter med mine følelser. I stedet tog jeg ansvar for, at andre kunne føle sig godt tilpas, når de var sammen med mig. Det var det, jeg valgte. Men det var ikke det rigtige valg.

– Birthe Neumann, skuespiller, født 1947.

21.

Find styrken i at tænke positivt

Det er min daglige eksamensopgave at være glad og positiv. At tage det ind, der kommer. Lære at høre efter, reflektere og sende det af sted igen. Jeg har jo lært mig styrken i at sige fra. Folk bliver ikke vrede over, at du ikke er enig, men nysgerrige efter, hvad du mener, hvis du siger tingene med stor kærlighed og respekt.

-Sanne Salomonsen, sangerinde, 1955.

22.

En kvindes lykke

Lykkelig er den kvinde, der ikke spørger sig selv: Hvilken kjole ser jeg bedst ud i, når han kommer? Men: Hvilken kjole ser mindst krøllet ud, når han går.

-Eva Seeberg, norsk forfatter, 1931.

23.

Mænd er fra Mars…

Mænd og kvinder er så forskellige. Vores opfattelsesverden er så forskellig. Man må ikke møde en mand, hvor man tror, at man skal lave ham helt om, for det kan man ikke. Jeg holder utrolig meget af kærligheden, og den skal man gribe, om den bare er der i to minutter eller 100 år. Men mænd og kvinder er så forskellige i vores livsrytme.

-Ghita Nørby, skuespiller, født 1935

24.

Elsk lidt mere

Lad os elske lidt mere, grine lidt mere, blive lidt bedre til at gøre hinanden glade. Der skal ikke så meget til.

-Suzanne Bjerrehuus, forfatter, foredragsholder, tv-vært, 1948.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto