3 (uimodståelige!) grønne burgere

Der SKAL være kød i en burger! Det har du sikkert hørt mange sige, og måske er du også en af dem selv. Men her får du 3 saftige alternativer, der er værd at smage.

Grønne burgere

Skift bøffen ud med saftige grønne burgere. Prøv burgere med halloumi-ost, squashblomster og sprøde søde kartofler. Hvis de ikke kan lokke dig på en grå januardag, så …

1.

Sød kartoffelburger med snoet squash og chipotlemayonnaise

Til 6 grønne burgere

Det skal du bruge:

  • 500 g sød kartoffel
  • 500 g squash (1-2 squash)
  • 50 g smør
  • salt
  • raps- eller jordnøddeolie til stegning

Ovnbagte skalotteløg:

  • 6 skalotteløg
  • 1 tsk. rødvinseddike
  • 1 spsk. smør

Til servering:

  • 6 burgerboller
  • smør til brødet
  • tidlige mangoldsalatblade

Chipotlemayonnaise

  • 3 dl mayonnaise neutral
  • 4 chipotlechilier
  • 3 spsk. cremefraiche 38 %
  • friskpresset saft af 1 lime

Sådan gør du:

Opvarm ovnen til 180 °C. Lav din chipotlemayonnaise: Bland chipotlechili, cremefraiche og limesaft i en foodprocessor, eller miks med stavblender. Vend blandingen i mayonnaisen.

Skræl den søde kartoffel. Skær squash og sød kartoffel i meget tynde strimler på et mandolinjern, gerne med rivejernsindsats. Kom strimlerne af squash og sød kartoffel i en skål.
Smelt smørret ved lav varme. Hæld smørret i skålen med squash og sød kartoffel. Salt, og vend det hele sammen.

Opvarm en stegepande, og hæld lidt olie på. Vikl cirka en sjettedel af strimlerne af squash og sød kartoffel op på en gaffel ad gangen, kom dem i en bunke på stegepanden, og form dem til små bøffer. Steg dem i cirka fem minutter på begge sider, til de begynder at få farve og ser sprøde ud.

Hvis du vil, kan du bruge en udstiksform til at begynde med, så bøfferne bliver helt runde. Læg i så fald udstiksformen direkte på panden, og fyld den med strimlerne af squash og sød kartoffel.

Læg bøfferne på lidt køkkenrulle, så overflødigt fedt bliver opsuget. Læg bagefter bøfferne i et ovnfast fad, og bag dem færdig i ovnen i 5-10 minutter.

Halvér skalotteløgene på tværs – lad skallen sidde. Opvarm en tør stegepande over høj varme, og steg løgene med snitfladen nedad, så den bliver brændt. Læg derefter løgene i et ovnfast fad med snitfladen nedad, hæld eddiken over, og kom klatter af smør ved.

Bag løgene i ovnen i cirka 15 minutter, eller til de er bløde helt ind i midten. Tag dem ud af ovnen, og tryk løgene ud af skallerne.

Smør bollerne på snitfladen, og steg dem hurtigt på en stegepande, eller grill dem i ovnen.
Læg nogle mangoldsalatblade på hver bolle, læg en bøf ovenpå, derefter skalotteløg, og afslut med en klat chipotlemayonnaise.

Tip! Lav dine egne burgerboller. Det kan for eksempel være de søde, luftige briocheboller eller nogle lavet på sød kartoffel, pastinak eller jordskok.
2.

Grillet halloumiburger med løg- og svampemos toppet med frisk timian

Til 6 grønne burgere

Det skal du bruge:

  • 3 pakker halloumi a 200 g

Løg- og svampemos:

  • 1 t sk. ristede
  • peberkrydderier
  • 2 gule løg
  • 25 g smør
  • 1 s psk. mørk balsamicoeddike
  • 250 g miniportobellosvampe eller champignoner
  • raps- eller jordnøddeolie
  • salt og sort peber
  • 2 æggeblommer

Til servering:

  • 6 burgerboller
  • smør til brødet
  • frisk timian

Ristede peberkrydderier

  • 2 spsk. korianderfrø
  • 2 spsk. sichuanpeber
  • 2 spsk. hele sorte peberkorn

Sådan gør du:

Opvarm en tør støbejernspande ved middel varme. Rist korianderfrø, sichuanpeber og sort peber, til frøene begynder at blive gyldenbrune, og krydderierne afgiver en tydelig duft. Stød krydderierne i en morter, eller slå dem til fint pulver med en stavblender. Opbevar dem på glas.

Lav peberkrydderierne. Pil og hak løgene. Kom løg og smør i en kold gryde. Sæt gryden over middel varme, og læg låg på. Snart begynder løget at udskille væske, og smagene bliver mere koncentrerede, fordi løget koger i sin egen væske.

Rør rundt med en træske cirka hvert femte minut i 30-40 minutter, hold øje, så det ikke brænder på. (Hvis det begynder at blive tørt, kan du tilsætte eddiken tidligere).

Tag låget af, hæld eddiken ved, skru op for varmen, og reducér kraftigt under omrøring i cirka 15 minutter, til du har en klæbrig løgmos. Sæt gryden til side.

Pensl svampene med lidt olie. Krydr med salt og peber. Steg svampene hårdt på en stegepande. Det gør ikke noget, hvis de bliver lidt brændt. Hak dernæst svampene i stykker, som svarer til størrelsen på løgene. Kom svampene i en skål sammen med løgmosen.

Rør æggeblommer i, og smag til med en teskefuld peberkrydderier.

Skyl halloumien, og tør den af med køkkenrulle. Skær den i skiver, og steg eller grill den lige inden servering.

Smør bollerne på snitfladen, og steg dem hurtigt på en stegepande, eller grill dem i ovnen.

Anret nogle skiver halloumi på hver bolle. Kom en stor klat løg- og svampemos ovenpå, og afslut med lidt frisk timian.

3.

Grillet avokadoburger med marineret bønner, creme fraiche og friske urter

Til 6 grønne burgere

Det skal du bruge:

  • 3-4 mellemstore avocadoer
  • friskpresset saft af 1 lime
  • olivenolie

Marinerede bønner:

  • 3 dl kogte sorte bønner
  • 2-3 tomater
  • 1 finthakket forårsløg
  • 1 tsk. finthakket serranochili
  • 1 spsk. finthakket frisk koriander
  • 1 tsk. finthakket hvidløg
  • 1 spsk. hvidvinseddike
  • 2 spsk. olivenolie
  • skal af 1 lime

Til servering:

  • 6 burgerboller
  • smør til brødet
  • 6 spsk. cremefraiche 38 %
  • frisk persille og koriander
  • cayennepeber

Sådan gør du:

Skyl bønnerne, og lad dem dryppe af i et dørslag. Tænd grillen.

Hak to til tre tomater, og bland dem med de øvrige ingredienser til de marinerede bønner i en skål. Rør det forsigtigt sammen, og sæt til side.

Halvér avocadoerne, og pil stenene ud. Grav forsigtigt avocadokødet ud med en ske. Skær så store skiver som muligt, cirka 1 cm tykke, afhængigt af avocadoens størrelse. Læg skiverne på en tallerken, og pensl dem først med limesaft og derefter med olie.

Grill avocadoskiverne kortvarigt på en kulgrill ved rigtig høj varme, eller brænd dem af på ydersiden med en gasbrænder. Avocadoerne skal få et karamelliseret ydre, næsten brændt, mens de indeni skal være kolde og have bevaret deres konsistens.

Smør bollerne på snitfladen, og steg dem hurtigt på en stegepande, eller grill dem i ovnen. Kom en god klat marinerede bønner på hver bolle. Anret dernæst to skiver avocado, noget cremefraiche og lidt persille og koriander ovenpå.

Afslut med at drysse lidt cayennepeber udover.

Vidste du, at du kan putte aktivt kulpulver i din burgerbolledej? Det giver ikke bare en imponerende, sort farve, men også en behagelig smag og siges at have rensende egenskaber ifølge japansk tradition.
Flere burgere

Antallet af danskere, der spiser mindre og mindre kød, stiger, og hvis du og din familie er blandt dem, er der mange flere opskrifter at finde i denne nye kogebog, der har lækre burgere som omdrejningspunkt. Få inspiration til flere kødfrie burgere og ikke mindst tilbehør, der kan få selv en kødspisers mundvand til at løbe i ‘Grønne burgere’ af Martin Nordin. 249 kr. Forlaget Turbine.

Grønne Burgere af Martin Nordin

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto