5 bæredygtige tendenser

I en nær fremtid er du medlem af et gårdfællesskab og holder høns til husbehov. Journalist og bæredygtighedsekspert Signe Wenneberg tror på en meget grønnere fremtid.

Bæredygtig tendens - gør forskel

Fremtiden er grøn, hvis du spørger Signe Wenneberg, journalist og bæredygtighedsekspert. I 2018 kommer vi til at se meget mere bæredygtighed, som påvirker alt fra vores forbrug og madvaner til byggeri og fællesskaber. Læs Wennebergs 5 bæredygtige bud lige her.

Mode

Mode og bæredygtighed er hinandens modsætninger. I dag bruges hvert stykke tøj få gange, men vi kommer til at gå tilbage til farmor-garderoben, hvor budskabet er få, men gode ting. Kvalmegrænsen er nemlig nået i forhold til “fast fashion”, og vi kommer derfor til at se kvalitet, genbrug, skræddersyet tøj og håndstrikkede sweatre fra Bornholm. Håndarbejde og håndværk, der kan holde i generation efter generation, er tilbage.

Byggeri

Når det gælder byggeri, vil vi også være mere bevidste om bæredygtighed – og om at boliger, kontorer og byggeri, er der, hvor vi belaster miljøet mest med vores tilstedeværelse. Vi vil stoppe med at smide gode materialer som kernetrævinduer og dannebrogsdøre ind i ilden på forbrændingsanlæggene, så det kan lune os i et par minutter. I stedet vil vi istandsætte og vedligeholde. Og i fremtiden vil vi næsten ikke tro på, at der engang var noget, som hed storskrald, hvor vi smed fine ressourcer til afbrænding.

Forbrug

Vi vil begynde at værdsætte materialer. Vi anerkender, at alt ikke skal være nyt, nu hvor vi er på vej mod 10 milliarder mennesker på jordkloden (FN’s 2050-fremskrivning, red.), hvor alle har brug for tøj, mad, grøn energi, hjem og materialer. Vi taler om, at det også er meget hyggeligere at omgive os med patinerede møbler og materialer med historie og lever dermed i den cirkulære økonomi.

Mad

I fremtiden vil vi heller ikke tro på, at der engang var unødvendig plastindpakning til mad og vand samt gigantisk madspild, hvor vi statistisk set kun spiste 25 ud af 100 kartofler, så resten røg ud efter at have belastet jorden med at blive produceret. Tværtimod vil vi mene, at det var en uetisk og flov måde at forbruge på uden tilstrækkelig tanke på kommende generationer. Vi vil igen forstå vores jord og muld, og den fantastiske ressource jorden er for os og kommende generationer. Vi vil se, at den giver os mad, vand og liv, og vi vil passe rigtig godt på den.

Fællesskaber

I fremtiden deltager vi alle sammen i fællesskaber – omkring arbejdet med at vedligeholde skove, jord, kyster og med at producere ren mad. Vi er medlemmer af gårdfællesskaber, hvor vi tager ud og er med i månedlige arbejdsweekender, yder mikrolån og stiller vores viden til rådighed for fællesskabet. Vi kender maden fra jord til bord og fra stald til spisebord og spiser lokal mad fra vores eget land – kål, fisk, muslinger og ikke så meget kød. Inde i byerne har vi krydderurter til daglig brug, høns til husbehov og masser af blomster, der tiltrækker de livsvigtige insekter og bier, der var lige ved at uddø i 2017.

Signe Wenneberg


Signe Wenneberg er journalist. Hun formidler dagligt hverdagsaktivisme og bæredygtighed på Instagram @signewenneberg og på bloggen signewenneberg.dk.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto