5 tips: Gør din transport lidt grønnere

Du kommer ikke langt på dine to ben, og transport er for de fleste absolut nødvendig. Men derfor kan du sagtens prøve at gøre dine rejser og daglige ture en smule grønnere.

Er du klar over, at du bruger 20 procent mindre i benzin, hvis du sænker farten på motorvejen fra 130 til 110? En ganske lille ting, som på sigt gør en stor forskel for miljøet. Læs med og find ud af, hvilke små ændringer du kan lave i dine transportvaner for at skåne miljøet.

Hvad du selv kan gøre:

1.

Drop søndagsturen

Weekender er til for at tage på tur med familien, men det behøver du ikke bilen til. Det er samværet, der tæller, så tag i stedet en dejlig vandretur i skoven eller en cykeltur til stranden. Plejer familien blot at køre omkring 30 kilometer på søndagsturen, så sparer du klimaet for seks kilo CO2 ved at lade dytten stå derhjemme.

2.

Kør Grønt

Hvis du er nødt til at køre i bil, kan du gøre en hel del for at køre så grønt som muligt. Du kan sænke farten på motorvejen fra 130 til 110, hvilket gør, at du bruger 20 procent mindre benzin. Du kan bremse ned i gearene i stedet for at slå bremsen i bund, og du kan køre i et så højt et gear som muligt. Husk også at tjekke dæktrykket. Et fladere dæk gør, at du skal bruge op til 10 procent mere benzin, og du kan derfor både spare penge på benzin og skåne miljøet ved at sørge for, at du har det rigtige dæktryk. Aircondition er også en benzinsluger, for med den tændt bruger du op til 15 procent mere benzin på din køretur.

Læs også: 5 nemme råd: Shop bæredygtigt

3.

Cykel med motor

Hvis du tager bilen til supermarkedet, jobbet, veninderne og håndbold, så kan du overveje at bytte den ud med en elcykel. Hjælpemotoren giver dig god fart på, så du kommer længere omkring end på en normal cykel, og desuden er den billig i drift, da en opladning kun koster et par kroner – og så er den langt mere miljøvenligt end en bil.

4.

Tag bilen sammen

Motorvejen er tit proppet med biler, der kun har én passager, og faktisk stammer hele 10 procent af de drivhusgasser, der bliver udledt i Europa, fra privat bilkørsel.

Gjorde vi det til en vane at køre sammen med to kolleger til arbejde, kunne vi spare naturen for to tredjedele af den gas, bilerne ellers ville forurene med.

Selv om du ikke kender nogen, der skal samme vej som dig til arbejde, koncert eller møde i den anden ende af landet, så kan du finde flere samkørselsportaler, hvor du enten kan søge efter et lift eller selv tilbyde et. Tjek blandt andet gomore.dk, samkorsel.dk og pendlernet.dk.

Vidste du, at din bil udleder omkring 200 gram CO2 for hver kilometer, du kører? En køretur fra Roskilde til København og tilbage igen vil derfor løbe op i 14 kilo CO2.

5.

Flyv med god samvittighed

Flyrejser er noget af det, der udleder mest CO2. Samtidig er flyrejser mere og mere almindelige, og det er noget nær umuligt at finde en alternativ rejseform, når I skal på sommerferie til Gran Canaria eller Thailand og ikke just orker at bruge flere uger på at sejle. Men faktisk kan du give tilbage til miljøet ved at kompensere!

CO2-kompensation for din flyrejse går kort sagt ud på, at du betaler for din CO2-udledning ved at støtte klimavenlige projekter inden for vedvarende energi, træplantning eller andet.

Vidste du, at du udleder hele 20.000 kilo CO2, hvis du rejser fra København til Sydney i Australien og retur?

Se, hvad du skylder på CO2-kontoen

myclimate.org har vi undersøgt, hvad sommerferien til Hamborg, Malaga og Bangkok koster i drivhusgasser og klimakompensation. Alle priser er cirka-angivelser omregnet fra euro til kroner. Bus og tog er ikke med i regnskabet her, men offentlig transport er altid en af de mest klimavenlige løsninger.

 

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto