5 retter uden kød for hele familien

Vinteren buldrer udenfor og det kalder på ekstra lækker mad i dit lune køkken. Bliv inspireret til indbydende retter uden kød, men med masser af smag til hele familien.

Grønne bønner - retter uden kød

Det er blevet mere og mere populært at spise retter uden kød, og ikke uden grund. En kødfri dag om ugen gavner nemlig både miljøet og din sundhed. Og det behøver hverken at være tidskrævende eller besværligt at erstatte kødet med grøntsager.

Du får her 5 retter uden kød, der med garanti vil få selv kødelskeren op af stolen og med på kødfri-bølgen.

Velbekomme!

Læs også, hvordan du får en bæredygtig husholdning

1.

Bagt græskar med chili, feta og granatæble

Til 4 personer. 15 minutters forberedelse. 45 minutters tilberedning

Det skal du bruge:

  • 1 hokkaidogræskar
  • 1,5 dl olivenolie
  • 1-2 chilipebere
  • 2 fed hvidløg
  • 1/2 bundt persille
  • 2 håndfulde rucola
  • 1 håndfuld granatæblekerner
  • 75 g feta
  • 1 citron
  • Salt og peber

Sådan gør du: 

Halvér græskarret, og fjern kernerne med en ske. Skær det herefter i både, og vend det med 1/3 af olivenolien og salt og peber. Læg stykkerne på en bageplade belagt med bagepapir, og steg dem i ovnen ved 200 °C i cirka 45 minutter, til de er gyldne og gennemstegt.

Hak chilien groft, og blend den med resten af olien, pillet hvidløg og persille – alternativt kan du hakke alle delene fint. Krydr med salt og peber.

Lad de bagte græskarstykker køle af, til de er lune, og vend dem sammen med persilleblandingen. Anret græskar sammen med rucola og granatæblekerner.

Top med smuldret feta, og dryp med lidt citronsaft ved servering.

Tip! Du kan også bruge andre græskar, for eksempel butternut squash, men så skal du først fjerne skrællen.
2.

Fyldte squash med tomat, pinjekerner og pecorino

Til 4 personer. 15 minutters forberedelse. 30 minutters tilberedning

Det skal du bruge:

  • 4 squash
  • Olivenolie
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 20 g soltørrede eller semisoltørrede tomater i olie
  • 2 skiver daggammelt brød
  • 50 g pinjekerner
  • 50 g pecorino (kan erstattes af parmesan eller lignende)
  • 1 tsk. tørret oregano
  • Salt, peber
  • Evt. frisk oregano til pynt

Sådan gør du:

Halvér dine squash på langs, fjern det meste af ‘indmaden’ med en ske, men lad cirka en centimeter blive tilbage. Pensl de udhulede squash med olivenolie, og krydr med salt og peber. Bag dem ved 220 °C i 15 minutter.
Pres væden ud af squashindmaden, og hak den.

Pil og hak løg og hvidløg. Hak de soltørrede tomater groft, og blend brødet til krummer, eller smuldr det med fingrene. Varm en sjat olie på en pande, og sautér løg og hvidløg ved jævn varme, til løgene er klare.

Kom nu squashkødet ved, og sautér videre i et par minutter.

Tilsæt tomater, pinjekerner og brødkrummer, og vend det hele godt sammen. Smag til med salt og peber.

Skru ovnen ned på 200 °C. Kom fyldet i squashene, dryp olivenolie over, og top med revet pecorino.

Steg videre i ovnen i cirka 15 minutter, til toppen er gylden, og squashene er møre. Pynt eventuelt med frisk oregano ved servering, og nyd retten med en god fyldig salat og brød til.

Tip! Et par håndfulde revet cheddar er også en virkelig lækker topping på det bagte squash.
3.

Grønne bønner med forårsløg og tofu i black bean sauce

4 personer. 20 minutters forberedelse. 15 minutters tilberedelse

Det skal du bruge:

  • 800 g grønne bønner
  • 2 bundt forårsløg
  • 10 g ingefær
  • 4 fed hvidløg
  • 200 g tofu
  • 2 spsk. black bean sauce
  • 2 spsk. kinesisk risvin, tør
  • Sherry eller vand
  • 1 tsk. sukker
  • 1 tsk. chilifl ager
  • Olie til stegning

Sådan gør du:

Skyl bønnerne, nip enderne af, og tør dem grundigt i et rent viskestykke. Snit forårsløgene, inklusive lidt af den grønne top, men hold den hvide og den grønne del adskilt. Skær ingefæren, og hak den fint. Pil og hak hvidløg. Skær tofuen i tern.

Bland black bean sauce, risvin, sukker og chilifl ager i en skål.

Varm en god mængde olie på en pande eller i en wok, og steg bønnerne ved jævn varme i cirka 10 minutter, til de tager farve. Tag bønnerne af panden. Er der meget olie tilbage, kan du kassere noget af det.

Kom nu ingefær, hvidløg og forårsløgenes hvide del på panden og sautér i et par minutter, til det dufter aromatisk. Kom tofu ved, og steg videre i et minuts tid.

Tilsæt black bean-blandingen, og lad det simre i et minuts tid. Vend til sidst de stegte grønne bønner i. Top retten med forårsløgenes grønne del ved servering, og nyd den med ris.

Tip! Nogle gange er den aromatiske black bean-sauce tilsat hvidløg, og det gør bestemt ikke retten ringere. Tilsæt endelig ikke for meget af den, da den er meget salt.
4.

Bagt hvidløgsuppe med kartoffel og blomkål

Til 4 personer. 15 minutters forberedelse. 60 minutters tilberedning

Det skal du bruge:

  • 3 hele hvidløgshoveder
  • Olie
  • 2 løg
  • 3 mellemstore kartofler
  • 1/2 mellemstort blomkål
  • 25 g smør
  • 1 l grøntsagsbouillon
  • 2-3 kviste frisk timian eller1/2 tsk. tørret
  • Salt og peber

Sådan gør du:

Adskil feddene fra dine hvidløg uden at pille dem, og vend dem sammen med en god sjat olie. Steg dem i ovnen i et ildfast fad under løg ved 170 °C i cirka 45 minutter til de er møre. Efter en tur i ovnen ændrer hvidløgende karakter, og smagen går fra fra skarp til lækker og sødmefuld.

Lad dem køle lidt af, til du kan håndtere dem, og pres så de møre hvidløg ud af skallerne. Hvis der er brankede hvidløgsfed imellem, kasserer du dem.

Pil løgene, og hak dem groft. Skræl kartoflerne, og skær dem i tern. Skær blomkålen ud i buketter.

Smelt smørret i en gryde, og sautér løg og kartofler, til løgene er klare. Tilsæt grøntsagsbouillon og timian, bring gryden i kog, og lad det simre i fem minutter. Kom nu blomkålen og de bagte hvidløg ved, og lad det simre videre, til både blomkålen og kartoflerne er møre.

Blend suppen, og smag den til med salt og peber. Du kan eventuelt toppe retten med smørstegt blomkål (se tip) og timianblade, når du serverer den.

Tip! Skær eventuelt nogle små, flade buketter af blomkålen, og steg dem gyldne i fedtstof. Det pynter som topping på suppen. Du kan også pynte med hjemmelavede croutoner.
5.

Brændende kærlighed med karamelliserede løg og rodfrugter

Til 4 personer. 15 minutters forberedelse. 30 minutters tilberedning

Det skal du bruge:

  • 1 kg blandede beder eller rødbeder
  • 4-5 rødløg
  • 4 fed hvidløg
  • 40 g smør
  • 1 tsk. tørret timian
  • 1 bundt purløg
  • 1 portion kartoffelmos (se tip)
  • Salt og peber

Sådan gør du: 

Skræl bederne, og skær dem i cirka 1,5 centimeter store tern. Pil rødløgene, og hak dem groft. Pil også hvidløgene, og knus dem groft med et knivblad.

Smelt smøret på en stor pande, og det lade det brune af.

Tilsæt beder, løg, hvidløg og timian. Sautér ved lav, jævn varme under hyppig omrøring til rodfrugterne er møre, og løgene er karamelliseret. Det tager ca. 30 minutter afhængigt af varmen på panden. Krydr med salt og peber.

Den lande tilberedning ved relativt lav varme frembringer virkelig den søde smag i både løg og beder.

Hak purløget, og fordel kartoffelmosen på tallerkener. Top med rodfrugtblandingen, og drys med purløg.

Tip! Skræl 1,5 store kartofler, og skær dem i store tern. Kog dem usaltet i vand til de er møre, og mos dem med 50 gram smør og 2 dl mælk. Smag til med salt og peber.
Om kogebogen

At spise mindre kød er sundt for både husholdningsbudgettet, kroppen og klimaet. I ‘Flere kødfrie dage – hver uge – året rundt’ får du 52 smagfulde retter uden kød af Nadia Mathiasen, som er journalist, tv-kok og kvinden bag den populære blog Foodfanatic. Bogen koster 249 kr. og udgives på Forlaget Strandberg. Du kan købe bogen her.

Bogen flere kødfrie dage

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto