5 spiselige planter og urter, du finder i naturen

Naturen er i virkeligheden et stort, vildt spisekammer. Få tips til fem urter og planter, du snildt kan forvandle til velsmag hjemme i køkkenet.

Spiselige planter

Det vælter frem med grønne spirer og planter i de danske skove lige nu. Mange af de vilde planter er tidligere blevet betragtet som det rene ukrudt, men er i virkeligheden lækre og sunde – og du kan plukke dem i naturen helt gratis.

Medbring handsker, en lille saks eller urtekniv og et fugtigt viskestykke, tag ungerne under armen, og drag ud i skoven på plantejagt.

5 spiselige planter og urter

Herunder får du tips til fem spiselige planter, som vokser vildt lige nu og er nemme at starte med.

1.

Løgkarse

Løgkarse er en fortrinlig spiseplante, du kan finde i skove, langs stier, i haver og parker.

Du kan bruge hele planten i køkkenet. Bladene har en mild hvidløgssmag, roden har en peberagtig smag, og stænglen smager af sennep.

Brug den som drys på en rugbrødsmad, i salater, hvor den giver et strejf af løg, eller som sprøde chips.

Kend den på: Hjerteformede blade med takker

2.

Mælkebøtte

Den klassiske mælkebøtte vokser overalt, og de fleste ved, at den hvide saft er god, hvis du har brændt dig på en brændenælde.

Men vidste du også, at mælkebøtten har en bitter, men ret lækker smag?

Brug de unge blade, som de er, i en salat, eller prøv at dampe bladene og spise den med en god klat smør, revet citronskal og lidt peber.

Kend den på: Den fine, gule blomst med aflange blade.

3.

Røllike

Du finder vildtgroende røllike mange steder herhjemme – især i grøftekanter, på bakkeskrænter og på overdrev.

Røllike indeholder æterisk olie, der giver den sin krydrede duft, og du kan spise både blade og blomster.

Den er allerbedst som hakket drys på et blødkogt æg eller i salater, dressinger og gryderetter, hvor du ellers ville bruge timian.

Kend den på: Lange stængler med små, hvide blomster.

4.

Skvalderkål

Har du egen have, kender du måske mest af alt skvalderkål som irriterende ukrudt.

Planten skyder i det tidlige forår som små, sprøde lysegrønne blade, og smagen og duften er let krydret og nøddeagtig. De nye skud er lækre rå, mens de større blade kan opvarmes ligesom spinat.

Skvalderkål er for eksempel lækkert på panden sammen med skinke og spejlæg.

Kend den på: Let savtakkede blade, der er en smule røde i kanten

5.

Brændenælde

Du kender sikkert allerede brændenælden. Den vokser overalt, og der er masser af den. Det er især de små nye skud, der er gode at spise.

Blancheret brændenælde kan bruges ligesom spinat og fryses i små kugler. Smid bare brændenælderne i kogende vand i 30 sekunder, og skyl straks under koldt vand.

Nælden smager godt i lasagne, tærte, the eller måske en lækker pesto.

Kend den på: Brændhår på både blade og stængel.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto