9 ting, du bør vide om sex: Tror du også på myterne?

Vi punkterer myter om sex, så du kan blive (endnu) klogere på, hvad der er sandt og falsk om lagengymnastik.

myter om sex

Sex er ofte noget, både mænd og kvinder tænker på flere gange om dagen. Men hvad er egentlig sandt og falsk, når det kommer til samleje? Myterne er mange – heldigvis kan du blive klogere i artiklen her.

Myte: Missionærstillingen er kedelig

Falsk! Hvis ovenstående myte er sand, er ufatteligt mange mennesker verden over dødhamrende kedelige!

Lad os skrue tiden tilbage. Missionærstillingen har med stor sandsynlighed flere tusinde år på bagen. Formentlig også mere, for nogle aber parrer sig også af og til på denne måde. Almindeligvis taler man om, at ordet ‘missionærstilling’ kommer af, at det var denne form for samleje, kirken og de kristne missionærer i middelalderen pålagde befolkningen at holde sig til.

Faktisk er missionærstillingen langt fra et fortidslevn, for nutidens danskere foretrækker missionærstillingen. Ifølge undersøgelsen “Danskernes Sexliv 2017”, hvor 2.000 danskere blev spurgt, havde hele 81 procent af de adspurgte anvendt missionærstillingen. Så så kedelig er stillingen åbenbart ikke! Missionærstillingens popularitet kan hænge sammen med, at den er nem at udføre og få orgasme i, og at manden har nemt ved at kontrollere, hvornår han kommer.

Myte: Det perfekte samleje tager 30 minutter

Falsk! I hvor lang tid er det bedst at have sex? Er en ‘quickie’ for quick? Er 40 minutter i overkanten? Det er forskelligt fra person til person og fra gang til gang. Derfor er det umuligt at komme med et svar med to fede streger under.

Men… lidt nysgerrig er man vel altid, og der findes faktisk undersøgelser, der forsøger at svare på, hvor lang tid det gennemsnitlige samleje tager. Én undersøgelse (der definerer samleje fra penetration til ejakulation) viser et gennemsnit på 6,5 minutter (for mænd mellem 18 og 30 år) og et gennemsnit på 4,3 minutter (for mænd ældre end 51 år).

I en anden undersøgelse, hvor 50 amerikanske og canadiske behandlere fra Society for Sex Therapy and Research svarede på, hvad de anså for at være længden af et gennemsnitligt samleje, var gennemsnittet syv til 13 minutter – uden forspil og efterspil. Der er altså et pænt stykke vej til den halve times samleje i de fleste forhold.

Myte: Alle kvinder kan få orgasme

Falsk! Husker du Meg Ryan, der faker en orgasme i filmen “Da Harry mødte Sally”?

Der kan være mange grunde til, at kvinder indimellem faker sig til en orgasme. Handler ”snyderiet” om, at kvinden er ude af stand til at komme, er der godt nyt! Langt de fleste kvinder kan træne sig op til en klitorisorgasme, uanset om de aldrig har prøvet det eller “bare” har mistet evnen til at komme. En orgasme kræver, at kvinden kender og er tryg ved sin krop, og at hun kan give sig hen. Hvordan hendes krop er indrettet spiller også en rolle, ligesom medicin, sygdom og forholdet til partneren kan spille ind, hvis det kniber med at komme.

Så nej, alle kvinder kan ikke få orgasme. Men størstedelen kan heldigvis.

Vidste du, at skeden er selvrensende? Derfor bør du undgå al for grundig rengøring i underlivet, og i stedet vaske let udenpå med vand eller intimsæbe med en neutral PH-værdi.

Myte: Kvinder tænder på magtfulde mænd

Sandt! Mafiosoer, topchefer og politikere. Har mænd med magt kvindetække i kraft af deres positioner? Ja, i store træk.

Nogle feminister vil formentlig anfægte det, men forskning peger i retning af, at mange kvinder, ligesom deres formødre, instinktivt bliver tiltrukket af mænd med magt og status. Hvorfor? Fordi det var de mænd, som ude på stepperne tilbage i urtiden var de bedste partnere, når målet var at sikre artens overlevelse. Og sådan disponerer kvinders hjerner i vid udstrækning stadig.

Heldigvis er det langt fra alle kvinder, der reagerer på deres urinstinkter. Gjorde alle det, var der godt nok mange skønne håndværkere, akademikere, arbejdsløse og så videre, der var singler!

Myte: Er kvinden ikke våd, er der noget galt

Falsk! Er kvinden som en ørken mellem benene, behøver alarmklokkerne ikke at ringe. Der er stor forskel på, hvor fugtige kvinders kønsorganer bliver ved seksuel ophidselse. Nogle kvinder er tørre, selvom de er meget tændte, mens andre kan være meget våde uden at være specielt tændte. Og det kan gå både hurtigt og langsomt med at blive våd.

Forskellene opleves ikke bare fra person til person, men også fra dag til dag – og mellem de forskellige tidspunkter i livet eller den enkeltes menstruationscyklus.

Kropslige (hormonelle) og følelsesmæssige forhold samt medicin kan også spille ind på tørheden. Den kan selvfølgelig også skyldes, at kvinden ikke har lyst til sin partner. Eller til samleje.

Myte: En rigtig mand kommer hver gang

Falsk! Præstationsangst er en af de mest almindelige årsager til, at mænd ikke kan komme. Ligesom rejsningen kan forsvinde ved for meget tankevirksomhed generelt, kan den også forsvinde ved tanken om, hvorvidt man kan få orgasme. Tit bliver problemet kompliceret af, at en del kvinder tager det personligt, hvis manden ikke får udløsning. Den indstilling bidrager til mandens præstationsangst, og så er den onde cirkel i gang.

Der kan selvfølgelig også være den modsatte årsag, nemlig at han er træt af sin partner, men ikke siger fra. Så er det, at den såkaldte penisvisdom træder i kraft og kommunikerer det, manden ikke siger.

Depression, stress, medicin, sygdom og aldersforandringer kan også spille ind, hvis han ikke kan komme.

Myte: For kvinder er kærlighed vigtigere end sex

Sandt! Mænd giver kærlighed for at få sex. Kvinder giver sex for at få kærlighed. I en vis forstand er den god nok. I hvert fald genetisk.

Men hvorfor prioriteter vi forskelligt? Fordi kønnene fra gammel tid hjernemæssigt er programmeret til at søge efter forskellige ting hos deres mage. Husk på, at sex og tilknytning fra biologiens side udelukkende har den funktion at få os til at formere os og dernæst sikre, at børnene overlever og vokser op, så afkommet kan føre arten videre. Det er det samme for mennesker som for dyr.

Kvinder er således biologisk forudbestemt til at finde en stærk partner med gode gener, der kan beskytte hende, mens hun er gravid, og mens afkommet er ungt. Derimod er mænd – rent genetisk – i højere grad disponeret til at finde de mest frugtbare kvinder og parre sig med dem hyppigt.

Vidste du, at sex efter sigende kan hjælpe på lindring af hovedpine? Sex frigiver nemlig endorfiner, som er kroppens eget smertestillende medicin.

Myte: Jo større, jo bedre

Falsk! Tykke, tynde, lange, korte og krogede. Penisser findes i alle størrelser og udgaver, og alle udgaver kan være lige gode.

Det handler om at finde sammen med en partner, hvor størrelse og gørelse harmonerer. Det er ikke altid så let, som det er sagt, for man spørger jo ikke til ’den slags’ på første date. Selvom det måske ville være praktisk for både ham og hende!

Lad os alligevel få lidt (beroligende) tal på bordet. En ny engelsk sammenfatning af 17 studier vedrørende næsten 15.500 penisser viser, at gennemsnitslængden ligger på 13,1 cm i erigeret tilstand. Gennemsnitsomkredsen er målt til 11,7 cm. (Og husk så på, at studierne handler om mænd, som har haft modet til at lade sig måle, og at det fortrinsvis er vestlige undersøgelser, det handler om.) Det passer sikkert meget godt til danske forhold.

Myte: Parforhold uden sex er dødsdømte

Falsk! Børn, hverdagens trummerum og tidens tand rammer de fleste langvarige forhold før eller siden. Når lagengymnastikken går i stå, hvad sker der så med forholdet?

Der har været en tendens til, at man tager et pars sexliv som målestok for, hvor lykkelige de er, og hvor godt de passer sammen. Den parallel bør du dog tage med et gran salt. Et pars lykke og deres sexliv krydser måske nok hinanden, men løber i hver sin bane, der ikke er gensidigt afhængige eller proportionelle. Dermed ikke sagt, at sex ikke er vigtigt. Det er bare ikke lige vigtigt for alle.

Kunsten må være at mødes på midten og i øvrigt huske på, at et forhold er meget mere end et sprudlende sexliv. Et stærkt venskabsbånd, at være hinandens livsvidner, tillid og omsorg vejer også tungt.

Kilde

”100 myter om sex” af Sara Skaarup og Per Holm Knudsen, FADL’S FORLAG. Læs mere om bogen her.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto