Spare-guide: Tjek abonnementerne

Det løber hurtig op med forskellige abonnementer, og der kan faktisk være flere tusinde kroner at spare over et år, hvis du gennemgår dine abonnementer. Få ekspertens bedste råd til at komme i gang.

Få styr på abonnementer og spar penge

Du har ofte en god følelse i maven, når du tegner nye abonnementer. Måske ser du frem til at begynde i det lokale yogastudie, få tonet kroppen og finde mere ro og overskud.

Eller du glæder dig til at fordybe dig og blive klogere med dit nye abonnement på en lang række spændende magasiner og bøger. Du klikker på ‘tilmeld PBS’, og så kører det derudad. Ofte i flere år, uden at du får stoppet op og kigget på, om du stadig får noget ud af aftalen.

Spar penge på dine abonnementer

Netop derfor er abonnementer poster, du kan rette din opmærksomhed mod, hvis du er ude på at spare en god skilling i budgettet. Et eftersyn kan nemlig give en gevinst på flere tusinde kroner, fortæller Lars Baadsgaard fra Forbrugerrådet Tænk.

Jeg finder altid de hyggelige caféer, der har blade. Så kan jeg nyde et godt magasin uden at betale for det.

– Marie, 34 år

Mange bække små

Abonnementer kører automatisk og er ofte tilmeldt Betalingsservice. Måske giver du 98 kroner for det ene og 99 kroner for det andet. Det er ikke store beløb, men lægger du det hele sammen – og har betalt i fem år – så løber det op. Det er ikke unormalt, at det over en årrække kan løbe op i 5.000 kroner, som du går og betaler for få abonnementer, som du måske ovenikøbet ikke får brugt.

“Det er en god idé at tegne gode abonnementer, som skaber værdi. Men du skylder også dig selv én eller to gange årligt at kigge dem igennem og blive klar på, hvad det er, du betaler til, og hvor meget. Måske er abonnementet steget og blevet for dyrt, i forhold til hvad du reelt får ud af det,” siger Lars Baadsgaard.

Jeg skifter mellem streamingtjenesterne, så jeg har HBO en måned, Netflix den næste, Viaplay den tredje. Jeg synes ofte, man bliver lidt træt af dem efter et stykke tid alligevel, og så betaler man kun for ét abonnement ad gangen.

– Malene, 31 ÅR

Book en aftale i kalenderen

Men hvor starter du lige den manøvre?

“Tænk på, at du har alt at vinde og intet at tabe. Og hvis du sidder netop nu og tænker, at det har jeg ikke tid til, så book en tid i din kalender, og aftal et møde med dig selv, så du får gjort det. Det er vigtigt,” siger Lars Baadsgaard.

Jeg læser lækre, dyre udenlandske magasiner som for eksempel Esquire helt gratis digitalt via de danske biblioteker. Det er der ikke ret mange, der ved, at man kan!

– Solveig, 33 år

Få en bedre pris

Han foreslår, at du går ind i din netbank, kigger på alle betalingsaftalerne og får dem skrevet ned. Når du har gjort det, så kig på dem én efter én. Hvis du er glad for et avis- eller magasinabonnement, men synes, at det er for dyrt, så prøv at undersøge, om det er billigere, hvis du vælger en digital udgave. På den måde undværer du ikke noget, men har sparet lidt penge.

Når du spørger efter en bedre pris, så signalerer du samtidig, at du er en prisbevidst forbruger, og så står du stærkt. Vil du forhandle om en god pris, så brug vendinger som: “Kan det her gøres bedre? Har du en bedre pris?” Eller vær mere aggressiv, og sig: “Jeg kan få det her hos din konkurrent, hvad siger du til det?

Sådan ser du dine abonnementer efter i sømmene

1.

Skal du både se Netflix og Viaplay?

De senere år er streamingtjenesterne blevet populære. Det betyder, at du sikkert har fået to eller tre tjenester, du abonnerer på. Samtidig har de forskellige udbydere på forholdsvis kort tid fået mere indhold. Derfor kan du med fordel gennemgå dine streamingtjenester og se, om du reelt har brug for det store udbud. Har du i virkeligheden tid i døgnets 24 timer til at se alt det her?

Du kan spare 2.000 kroner om året ved at skære en eller to tjenester væk. Der er nemlig ingen grund til at betale for noget, du ikke får gavn af.

2.

Godt at dyrke sport, men...

Når du ser på dine sportsabonnementer, kan det godt være, at du tænker, at du er glad for både at gå i den lokale løbeklub og i fitnesscentret. Men er du så glad for det, at det også står mål med prisen, du giver? Oftest er priserne steget over en årrække. Hvis du kan se, at du faktisk ikke kommer så ofte i fitnesscentret, så overvej, om du skal skære det fra og i stedet komme en gang mere i løbeklubben.

Det handler bestemt ikke om ikke at dyrke sport, men at du tager abonnementerne op til overvejelse. Vil du gerne spare, så er det oplagt her. Er du endnu ikke meldt ind, så husk at tjekke, om fitnesscentret har mulighed for, at du kan sætte dit abonnement på pause, når du er på ferie. Og vær samtidig opmærksom på, at du kan spare mange penge på at melde dig ind i januar, hvor de fleste fitnesskæder har særlige tilbud.

Læs også, hvordan du får den bedste start i fitness 

3.

Få en billigere mobilaftale

Mange mobilselskaber har en masse serviceydelser tilknyttet deres abonnement. Det kan lyde fantastisk, at du får alt muligt ekstra for det, der kan lyde som småpenge. Men overvej, om du i virkeligheden har brug for det. Hvis svaret er nej, så få tilpasset abonnementet, så det passer til dit behov.

Vil du gerne blive hos den leverandør, du har, så undersøg de forskellige typer af abonnementer, som er billigere, men stadig dækker det, du ønsker.

Undersøg mulighederne

I forhold til mobilabonnement er det ret oplagt at se sig lidt rundt og få et bedre tilbud et andet sted. Her er det altid godt at tage en snak med dem og sige, at det, de kan tilbyde, er lidt i den dyre ende. Spørg direkte, om de kan gøre det billigere. Der kan ske to ting. At de fortæller om et billigere abonnement, som lever op til det, du har brug for, eller at de går ned i pris. De gør det sjældent selv, så sørg for at spørge.

4.

Internettet udvikler sig hastigt

Et andet godt sted at hente penge er din internetforbindelse. Din hastighed er med stor sikkerhed sat op, hvis du har haft en aftale gennem nogle år. Måske er prisen den samme eller sat en smule op. Har du ikke brug for den hastighed, du er endt på, så kan du lige så godt skifte abonnement og dermed spare penge.

Det handler om at få en besparelse ud af, at prisen på hastighed er faldet. På nogle hastigheder har udbyderne stort set identiske priser. Men på de meget lave og meget høje hastigheder kan der være stor forskel på, hvad du kan få for pengene hos de enkelte udbydere. Så undersøg markedet grundigt, hvis du vil skifte.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto