Sådan forspirer du ærteblomst

Vil du gerne have smukke, velduftende planter, der står længe i blomst, og som vokser sig større, for hver buket du klipper? Her får du en trin for trin guide til forspiring af forårets mest budgetvenlige plante.

Forspiring ærteblomst

Ærteblomst, der har det latinske navn Lathyrus, har mange fordele, så går du efter smukke, velduftende blomster til haven eller altanen – men når du kun at forspire én plante dette forår – så vil vi klart anbefale denne.

Du kan både dyrke den i haven eller på altanen, men sørg for at gå efter de sorter, der kommer igen år for år. Planten blomstrer langt ind i sensommeren, og du kan let formere dem, hvis du følger vores tip nederst på siden. Det gør ærteplanten til en rigtig god investering, der på sigt er gratis. Og så er den nem at plante ud.

Læs her, hvordan du trin for trin, forspirer ærteblomster.

 

1.

Læg frøene i blød

Læg ærteblomstfrøene i blød i lunkent vand natten over, så de er klar til såning næste dag. Du skal gerne kunne se en lille sprække i frøet. Giv frøene en ekstra nat, hvis de ikke er sprækket.

Ærteblomstfrø kan allerede spire ved cirka 13°, så du kan forspire fra sidst i marts. Stort set alle slags potter og beholdere kan bruges, sørg blot for, at de er dybe nok, cirka 8 til 10 centimeter.

2.

Jord, frø, jord - vand!

Fyld potten 2⁄3 op med pottejord, og læg frøet ned i. Der er ingen grund til at købe priklejord, da ærteblomstfrø ikke er så sarte. Fyld resten af potten op med jord, og vand godt. Stil potterne i en vindueskarm, hvor der ikke bliver alt for varmt, eller i et drivhus, hvor de dækkes til med plastfilm de første dage. Hvis du sår i lidt større potter, kan du fordele flere frø med 5 centimeters mellemrum.

3.

Knib planten

Ikke alle frø spirer lige hurtigt, så vent endelig med at kassere jord og frø, hvis du synes, at der ikke sker noget. Der kan faktisk gå op til tre uger, før de sidste er spiret. Når planterne har mindst tre blivende blade, skal de knibes, for at de forgrener sig og dermed får flere blomster.

4.

Væn dem til kulden (hvis du kan)

Når ærteblomstplanterne er kommet sig efter knibningen, kan der godt gå to-tre uger, før de har sat flotte nye skud, og er vokset i højden. Giv dem en pind, hvis de bliver for ranglede. Vent med at plante dine planter ud, indtil al fare for nattefrost er ovre. Hvis du har mulighed for det, er det en god idé at vænne dem til udevejret. Det vil sige – sæt dem ud om dagen i læ og skygge, og tag dem ind igen om natten en uges tid.

Hvis du ikke har mulighed for det, må du ikke fortvivle. Det tager bare lidt længere tid for dem at komme sig efter flytningen. De dør ikke, de skal bare bruge lidt ekstra kræfter på at vænne sig til forholdene udenfor. Plant dem ud på en vindstille overskyet dag, så klarer de det meget bedre.

5.

Smuk og velduftende

Hvis du forspire i slutningen af marts og planter ud, når nattefrosten er ovre, så får du sådan nogle smukke blomster her til juni.

TIP – Få mange flere planter

De afknebne topstangler kan bruges til nye planter, så kasser dem ikke. Fjern det nederste blad, og stil staglen med topskuddet i et glas vand indendørs. Efter to til tre uger har den sat rødder og er klar til at blive plantet ud i større potter med jord.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto