Sådan sorterer du dit affald

Affaldssortering er godt for miljøet, men nogle gange kan det være svært at finde ud af, hvad der skal hvorhen. Få gode råd til at sortere korrekt her.

affaldssortering

Skal syltetøjsglasset vaskes, før det bliver smidt i glascontaineren, og er det rigtigt at køkkenrulle kan gå i bioaffaldsspanden? Du er ikke den eneste som kan blive i tvivl, så her kommer fire vigtige tips.

1. Hvor rent skal dit affald være, inden du smider det ud?

Papir, pap og karton skal være helt rent og tørt, så hvis der er små rester af mel eller havregryn, er det ikke egnet til genanvendelse. Derfor skal pizzabakker som hovedregel også smides ud som restaffald, da der ofte er rester af ost og tomatsovs.
Plast og metal skal være tømt for indhold, men miljøgevinsten går tabt, hvis du bruger varmt vand og sæbe, så brug koldt vand, og kun hvis det er nødvendigt.
Glas behøver ikke at være helt rent, så sidder der en rest syltetøj eller Nutella, er det helt ok.

2. Hvad skal i den grønne spand til bioaffald?

Hver tredje kommune giver borgerne mulighed for at sortere deres madaffald i små grønne spande. De fleste er med på, at den er til madvarer – både rå og tilberedte, men faktisk kan du også putte kaffefiltre, køkkenrulle og afskårne blomster deri. Jo mere bioaffald, du får sorteret fra, jo mere kan vi udnytte energien i affaldet og sende næringsstofferne tilbage til jorden, i stedet for at de går til spilde i et forbrændingsanlæg.

Vidste du, at …
i 2016 producerede hver dansker i gennemsnit 600 kilo husholdningsaffald, og 48 procent blev genanvendt. To år tidligere var tallet kun på 22 procent. Men vi skal blive endnu bedre. Fra 2025 er målet 55 procent og 60 procent i 2030.

3. Husk det farlige affald

Noget af det allervigtigste at være opmærksom på er at sortere det farlige affald som batterier, elsparepærer, LED-lys, maling og kemikalier fra, da det kan skabe store problemer på forbrændingsanlæggene, hvis det ryger i sammen med restaffaldet. Pas også på de små skjulte batterier i ungernes blinkende sko, lyskæder, cykellygter og andre små ting med batterier i, der ofte ender i skraldespanden.

4. Plast er ikke bare plast

Der findes mange forskellige slags plast, og mange kommuner skelner ikke længere mellem hård og blød plast. Det betyder, at alt plast lige fra juiceflasker til plastikbakker fra kød og grøntsager til slikposer kan genanvendes. Og det giver god mening at sortere plasten fra. For hvert kilo genanvendt plast sparer du klimaet for fire kilo CO2. Husk dog, at ting som gummistøvler, regntøj og badedyr i PVC ikke skal sorteres sammen med almindelig plastik. Den type plast skal på genbrugsstationen, da det indeholder klor og andre kemikalier.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto