Det spiser danskerne til aftensmad

Vi danskere kan godt lide, når aftensmaden er nem, og rugbrødsmadder er det vi spiser mest af til aftensmad, viser en undersøgelse af danskernes aftensmadsvaner. Det er kvinderne der står i køkkenet og det skal gå stærkt. Læs med, når vi stiller skarpt på vores vaner.

Aftensmad – hvordan står det til i de danske hjem? Ja rugbrød fortsat er danskernes foretrukne spise, og det passer jo meget fint sammen med, at vi bruger stadig mindre tid i køkkenet. Nu er det færdigkøbt mad og færdigretter, der hitter. Vi kan godt lide, at aftensmaden er nem, og det skal også gerne gå hurtigt. Der er heller ikke grund til at anstrenge sig mere end højst nødvendigt, når du kan smække en lækker, sund og nem færdigret på bordet til aftensmad.

Vi vil have færdiglavet mad

Vi danskere kan godt lide, at maden er bekvem. Det er den, når vi bruger ’convenience’-fødevarer, som gør det lettere og mere overskueligt at servere et måltid – både for dig selv, og når du har gæster. Det kan være færdigretter, der bare skal varmes, en færdiglavet sovs eller en salat, der allerede er snittet og blandet. En del af madlavningen er allerede klaret i et industrielt køkken, så du slipper for det største besvær. Der kommer flere og flere af denne type produkter, og mange danskere snupper nu den lette løsning til aftensmaden. I dag indeholder 20 procent af danskernes aftensmåltider nem convenience.

Sjællænderne vil have traditionel dansk mad

Det er ikke til at komme udenom: Der er flere på landet, der spiser hjemmelavet aftensmad, end der er i byerne. 59 procent af måltiderne på landet er helt hjemmelavede, mens det kun er 43 i de store byer. Og mens det kun er 14 procent af dem, der bor på landet, der spiser færdigretter, takeaway eller på restaurant til aftensmad, så er tallet 21 procent i storbyerne. Men! – måske lidt overraskende – er det faktisk sjællænderne, der spiser mest traditionel dansk mad til aften. Det kan eksempelvis være et varmt måltid med kød, sovs og kartofler.

Kartofler er yt

Selvom danskerne elsker kartofler, og andelen af traditionelle danske retter med kød og sovs er steget siden 2015, er der nu faktisk færre, der spiser kartofler til aftensmad. I 2015 var kartofler med i 44 procent af alle de måltider, der blev spist til aftensmad i Danmark. I dag er de elskede kartofler kun med i 33 procent aftensmåltider.

Kød er kommet for at blive

Kød er en helt central del af danskernes aftensmad, og hele 73 procent af de aftensmadsmåltider, der bliver spist i Danmark, indeholder kød. Selvom vi hvert år hører mere og mere om vegetarer, veganere og kødfrie dage, er der ikke sket den store ændring i danskernes aftensmad. I 2019 spiser vi nogenlunde lige så meget kød til aftensmad, som vi gjorde i 2015.

Kvinder i køkkenfront
Der er stadig en større andel kvinder end mænd, der laver mad. 47 procent af mændene har været med til at lave deres aftensmad, mens det samme gælder for 56 procent af kvinderne. For mens kvinder opfatter madlavningen som en pligt i hverdagen, så opfatter mænd madlavning som ”mig-tid” med plads til at nørde og fordybe sig. Derfor laver mænd i højere grad mad i weekenden. Når aftensmaden bliver en hverdagspligt, er det altså stadig kvinderne, der tager teten.

Kønnene i kamp om sundhed og smag

Er det bare en fordom, at kvinder spiser sundere end mænd? Arh, ikke helt. 15 procent af de adspurgte kvinder i undersøgelsen synes i hvert fald selv, at deres mad er rigtig sund, mens kun 6 procent af mændene vurderer, at de laver sund aftensmad. Der indgår da også rå grøntsager i 43 procent af kvinders aftensmåltider, mens det kun gælder 33 procent hos mændene. Når mænd køber ind, handler det om smag, mens det i højere grad handler om produkternes sundhed for kvinderne.

Rekordhurtig aftensmad

Har du sjældent tid og overskud til at lave mad? Så er du langt fra den eneste. Næsten hver tredje dansker laver mad på mindre end et kvarter, når de laver aftensmad til sig selv i hverdagen. Halvdelen af os bruger endda ikke mere end cirka 15 minutter på at spise den bagefter. Du kan altså få overstået hele seancen med aftensmad på bare en halv time. Sikke et kapløb!

Hjemmelavet er lækkert, men besværligt

Det er kun omkring halvdelen af danskernes aftensmåltider, der vurderes som ’helt hjemmelavet’. Man fristes næsten til at tro, at danskerne ikke kan lide hjemmelavet aftensmad. Men for to ud af tre danskere har det hjemmelavede måltid faktisk stor værdi. I 2015 var 58 procent af aftensmaden hjemmelavet til hverdag, mens dette tal i dag kun er på 48 procent.

Unge og midaldrende er særligt dovne

Det er især de helt unge og de midaldrende, der spiser mindre hjemmelavet aftensmad. I 2015 spiste 46 procent af de 18-25-årige helt hjemmelavet aftensmad, men tallet i dag er faldet til 34 procent. Et fald i samme kaliber er sket blandt de 50-64-årige, hvor mængden af helt hjemmelavet aftensmad er faldet fra 59 procent i 2015 til 47 procent.

Stadig helt vilde med rugbrød

Vi elsker bare at slippe nemt, når det kommer til aftensmad, og 20 procent af os foretrækker den helt nemme vej. Rugbrød med pålæg er den mest spiste ret til aftensmad hos os danskere. Helt ligesom det også var det i 2015. Landet over består cirka 1 ud af 15 aftensmadsretter af rugbrød med pålæg. Udover rugbrødsmadderne er pizza også populært at spise til aftensmad, særligt i Nordjylland og Vestjylland. Sjællændere er derimod helt oppe at ringe over kylling med kartofler eller grønt. Flere og flere danskere er endda begyndt at betragte netop denne ret som en klassiker.

Danskernes top 10 yndlingsaftensmad

  1. Rugbrød med pålæg
  2. Kylling med kartofler og/eller grønt
  3. Pizza
  4. Bøf med tilbehør
  5. Brød med pålæg, sandwich
  6. Burger eller bøfsandwich
  7. Koteletter og schnitzeler
  8. Frikadeller
  9. Gryderet
  10. Pastaret
Om undersøgelsen

Tallene i denne artikel er hentet fra Miljø- og Fødevarestyrelsens årlige undersøgelse af danskernes madvaner. På baggrund af 2.257 besvarelser, som udgør et repræsentativt udsnit af den danske befolkning, får vi en række analyser og resultater, som gør os alle sammen klogere på dansk madkultur i bred forstand.
Læs rapporten på Madkultur.dk 

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto