Anders Matthesen: “Det er én stor kosmisk joke, det hele”

Det er vigtigt, at vi bliver mere tolerante, og så skal vi slappe af med alle de grænser, for det udvikler os, når vi bryder dem, mener Anders Matthesen. Og selv joker han gerne om alt fra negerkys til overdreven brug af skyr i madlavningen. Læs med, og find ud af, hvad livet har lært ‘Anden’ om …

Komiker Anders Matthesen

Humor

Det er, som om det er én stor kosmisk joke, det hele. Du bliver født, så bliver du glad for det, og så er du færdig. Det er sjovt, det har en indbygget humor, og det skal opleves på den måde, tror jeg. Du kan ikke holde alt for fast i ting, penge, idéer og sådan noget.

Man må prøve at give lidt slip, simpelthen. Det er svært, men det slip øver vi os i, hver gang vi griner. Så slipper vi kontrollen, vi slipper tankerne, vi slipper ligningen inde i hovedet, den bryder sammen – og så er det dejligt. Lige det slip, der kommer, det føles skønt, og det har endda sin egen lyd, fordi det er så frydefuldt. Så jeg er helt sikker på, at det er dét, der er meningen. At grine hele vejen igennem.

Alvor

Jeg har intet behov for at tage noget som helst seriøst. Jeg tænker, at alt, hvad der hedder klimabøder og folketingsvalg, det er nogle fiktioner, vi har valgt at tro på. På samme måde som man i skolen siger: ‘Ej, men alvorligt, din fremtid.’ Det er for mig ikke alvorligt, det er panik og angst, som vi inducerer i vores børn for at gøre dem utrygge ved livet og for at kontrollere dem og fyre dem ind i et hamsterhjul.

Jeg har ikke noget imod, at nogen tilser trafikreglerne og torskekvoterne og prøver at få det hele til at spille bedre. Men så længe der ikke er nogen af politikerne, der siger, ‘skal vi ikke prøve at vende det hele på hovedet?’ så er alle de der små justeringer ikke andet end trafikregler. Og det kan jeg ikke tage seriøst.

Grænser

Jeg er ved at lave animationsfilmen ‘Ternet ninja’, og der er ting, som folk omkring mig ikke synes, vi kan sige. Ting, som aldrig havde været til debat, da vi lavede ‘Terkel i knibe’. Men omvendt, når jeg ser ‘Terkel i knibe’ i dag, så tænker jeg også, at det ikke er alle steder, den er helt god. Hvor jeg dengang tænkte: ‘Fuck det! Alt skal bare på bålet, det er sjovt.’

I dag oplever jeg det hele igennem det dér svenske filter. Jeg er ikke selv så sart, men jeg begynder at mærke det på andres vegne. Men på den anden side tænker jeg også, at folk har for travlt med at finde en grænse. Prøv nu at høre musikken i det, jeg siger. Grænser er noget, man selv vælger. Og vi skal også blive bedre til bare at sige, ‘den gik over min grænse lige der.’

Politisk korrekthed

Når man for eksempel læser ‘Tintin i Congo’, som jeg gør for mine unger, så er det ikke et sundt, nuanceret og tolerant livssyn, den afspejler. Tintin dræber 17 antiloper bare for sjov, og de hundser rundt med de sorte, som er nogle ‘dovne hunde’. Det er ikke kun racisme, det er også imperialisme i fuldt flor. Den hvide mand, der bare myrder sig gennem Afrika. Men den er jo skrevet i 1930. Så i stedet for at brænde den på et bål og sige, at den er ond, og skrive den om, så læser jeg den altså for mine børn og siger, at sådan var det dengang.

Man kan ikke bare sige, at da jeg var dreng, sagde man negerkys, og det må man også godt sige i dag. Nej, vi skal videre, men det er en proces, og jeg tror, en vigtig del af den er at joke med det, man har tænkt. Og jeg har masser af jokes om den slags i mit nye show.

Kvinder

Jeg er jo ikke en fodboldmand eller værkstedmand. Jeg er meget sådan en følelses-snakke-person. Og jeg har altid befundet mig godt i kvinders selskab, og jeg har altid haft mange veninder. Jeg er meget uforskrækket over ikke at virke maskulin. Det har aldrig interesseret mig. Jeg ved ikke, om jeg vil sige, at der er meget lidt mand i mig, men jeg er bestemt ikke en drengerøv. Jeg hader spil, sport, pranks, øldåser og at køre hurtigt i bil.

Men på den anden side er der også nogle af de her feminine værdier, der har fået lov til at fylde så meget, at det forskubber balancen, så de maskuline værdier bliver mindre værd. Det, synes jeg, er problematisk, for eksempel i en forældresituation og institutioner, hvor tryghed overgår spontanitet og eventyr.

Coaching

Jeg har en ven, der er coach og har hjulpet mig med at træffe nogle meget vigtige beslutninger. Og på samme måde tror jeg også på, at zoneterapi eller akupunktur kan have en gavnlig virkning. Det er sikkert også meget sundt at gå i kurbad hver tirsdag, men når det næsten får et religiøst skær over sig, så er det på tide at drille det lidt og gøre grin med det. Og det er, hvad enten det gælder overdreven brug af skyr i madlavningen eller et mantra om, at ‘du kan, hvad du vil’.

Der er så mange af os, så det kan ikke nytte noget, at du skal være bedre end de andre. De andre er jo flere, så gå dog til siden, så de kan komme til. Hvorfor ikke bruge lidt mere energi på at gå til side i bussen eller rejse en væltet cykel op?

Lykke

Det bliver sværere at føle sig lykkelig, hvis lykke eller succes bliver lig med resultater. Processen er vigtig, altså selve livet. Jeg synes selv, jeg har været fuldt ud lige så lykkelig de gange, jeg rendte og fandt smøger ude på gaden, fordi jeg ikke havde råd til en pakke, som nu, hvor jeg ikke behøver lave en skid resten af livet, hvis jeg ikke har lyst til det. Lige det giver mig ikke nogen lykke.

Jeg er glad og lykkelig over at have børn og frikadeller til aftensmad. Men selve det der med, hvad man opnår, ‘nå, en guldplade, det må jeg nok sige’, det er da et lille fiks lige idet, det sker, ligesom hvis man får en kompliment eller en god chokolade. Men så er man jo videre, ikk’.

Mere om Anders
  • Anders Matthesen er komiker, kendt under kunstnernavnet Anden.
  • Han er opvokset i Albertslund og bor i dag på Frederiksberg med sin kone, hendes to børn og deres fælles søn.
  • Han har syv store comedyshows bag sig, og han har også lavet musik, film, animationsfilm, radio, tv og teater.
  • Særlig kendt for ‘Terkel i knibe’, ‘Sorte kugler’ og ‘Jul på Vesterbro.’ Og den 25. dec. har han premiere på animationsfilmen ‘Ternet ninja’.
  • Anders Matthesen fejrer i år sit 25-års-jubilæum med gigashowet ‘Anden 25’, der har premiere 25. oktober i København og 1. november i Herning.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto