Flytning af arbejdsplads er flytning af et helt liv

Når din arbejdsplads pludselig flytter til den anden ende af landet, hvad gør du så? Hver tiende vælger at sige nej tak til at flytte med, for det er en stor beslutning at rykke sit liv og sin familie op. Læs, hvilke tanker Corina Niclasen gjorde sig, da hun stod i situationen.

Flytte arbejdsplads

I adskillige år har du måske cyklet den samme vej til jobbet, men pludselig en dag får du at vide, at din arbejdsplads skal flytte til en anden del af andet. Det stiller dig i et kæmpe dilemma, for skal du holde fast i jobbet og flytte hele familien og dit liv med, eller skal du blive, hvor du er og finde et nyt job?

Ingen af valgmulighederne er ligetil og for de fleste, der ramler ind i det dilemma, kræver det mange overvejelser og snakke, før beslutningen tages.

“Det er en voldsom stor beslutning at træffe, og derfor vælger de fleste ikke at flytte med. I gennemsnit er det kun hver tiende, der vælger at flytte, men det afhænger også af, hvilken styrelse eller organisation der er tale om,” forklarer Bo Møller Sørensen, der er faglig konsulent i HK Stat Hovedstaden.

Her rådgiver han medlemmer, hvis job skal flytte, og ifølge ham er der mange overvejelser at gøre sig.

“Overvejelserne går typisk på at skulle slippe sine omgivelser med venner og familie, og for dem med børn og ægtefæller med job i København er det endnu sværere. For de fleste handler det dog primært om økonomien. Hvordan er jeg stillet, hvis jeg siger nej?”

Flytter dit job over sundet, og du siger nej tak til at følge med, svarer det nemlig til, at du bliver fyret.

En virkelig historie

Corina Niclasen er en af dem, der har stået i dilemmaet, da regeringen valgte at flytte tusindvis af statslige arbejdspladser ud af København – inklusive Økologisk Arealtilskud, hvor hun arbejder. Og det var ikke bare en flytning rundt om hjørnet, men helt til Augustenborg.

Den dag, hvor Corina og hendes kollegaer får beskeden, dumper hun ned på sin kontorstol på kontoret på Vesterbro og kigger rundt på kollegerne. De taler sammen om det, de lige har fået at vide, og hurtigt dukker det ene spørgsmål op efter det andet. Hvornår? Hvem? Hvad? Hvordan?

Det var tidligere blevet meldt ud, at der var en lang række arbejdspladser i Landbrug- og Fiskeristyrelsen, der skulle flyttes, men dengang var det svært at forholde sig til. De vidste jo ikke, hvilke afdelinger eller hvor mange arbejdspladser det drejede sig om. Men det ved de nu. I hendes afdeling skal de alle sammen flytte med – eller finde et andet job.

Det er en voldsom stor beslutning at træffe, og derfor vælger de fleste ikke at flytte med

Corina tænker på sin mand, Bogi. Han har en it-stilling i styrelsen, men i en af de afdelinger, der åbenbart ikke skal flytte.

Corina har ikke engang hørt om Augustenborg før. Hun slår det op på Google for at se, hvor det ligger. På Als. I Sønderjylland. 220 kilometer fra København.

Flytningen af Corinas job er en del af regeringens plan om at flytte tusindvis af statslige arbejdspladser ud i landet for at skabe en bedre balance mellem hovedstaden og provinsen. Landbrugs- og Fiskeristyrelsen flytter i alt 372 stillinger til Augustenborg, men det er ikke alle medarbejdere, der har lyst til at rykke sig selv, mand og børn op med rode og flytte til den anden ende af landet.

 

Læs også: Har du oplevet mobning på din arbejdsplads?

Tale, tale, tale

Da Corina og Bogi kommer hjem fra arbejde den dag, taler de om muligheden for at rykke til Sønderjylland. Hvad ville det betyde for deres lille familie? For deres søn Teodor? For deres omgangskreds?

Corina bliver helt rundtosset. Der er mange ting at tænke på. Især i forhold til Teodor. Hun er bekymret for, hvordan det vil påvirke ham. Han er godt nok kun tre år og går i børnehave, så det er måske ikke så slemt for ham.

3.900 – så mange statslige arbejdspladser skal udflyttes frem mod 2018

De næste par uger fortæller de om overvejelserne til familie og venner, som kommer med vidt forskellige reaktioner.

“Nej! Hvorfor skulle I gøre det?” siger nogle af dem.

“Ih, hvor fedt. Det skal I da gøre,” lyder det fra andre.

Reaktionerne påvirker Corina og Bogi meget, og de er i syv sind.

Landbrug- og Fiskeristyrelsen arrangerer en tur til Augustenborg, så medarbejderne kan snuse til de nye omgivelser, inden de tager den endelige beslutning. Corina er taget med og står og kigger på det smukke gule barokslot. Det er mærkeligt at tænke på, at det her måske skal være hendes nye arbejdsplads. De går en tur i slotsparken og oplever byen, og her er virkelig smukt. Corina bliver mere og mere begejstret for idéen, og da hun kommer tilbage til København, fortæller hun Bogi alt om det nye sted. De bor i en lillebitte lejlighed i Sydhavnen og har alligevel haft planer om at flytte ud af byen for at komme tættere på naturen, så måske skal de bare gribe chancen nu? Teodor er nemlig et rigtigt naturbarn, der elsker at være ude, så omgivelserne i Augustenborg vil være rigtig gode for ham. Til sidst får Corina også Bogi med på idéen. Han søger en af de nye projektlederstillinger i Augustenborg – og får jobbet.

Råd og vejledning

Corina er en af de få, der har valgt at prøve kræfter med et nyt liv langt væk fra København. Det er kun to fra hendes afdeling, der siger ja til at flytte med, og i alt er de 22 i Landbrug- og Fiskeristyrelsen, der vinker farvel til hovedstaden for at slå sig ned i det sønderjyske.

Flytte-arbejdsplads

De, der har valgt at sige nej tak, mister deres job, og her er der hjælp at hente hos Bo Møller Sørensen og hans kolleger i HK Stat Hovedstaden.

“Vi står klar med råd og vejledning til dem, der ikke kan eller vil flytte, og derudover er der blevet indgået en række aftaler, der hjælper de ansatte bedst muligt videre,” fortæller han.

Flytter dit job over sundet, og du siger nej tak til at følge med, svarer det til, at du bliver fyret

Der findes for eksempel en ordning, der gør det muligt at etablere kontakt mellem medarbejdere, der kunne være interesseret i et jobbytte. Hvis du har sagt nej til at flytte med dit job, kan du få kontakt til en medarbejder inden for samme område, der ikke skal flytte, men godt kunne tænke sig at prøve kræfter med et andet sted i landet.

Læs også: “Jeg måtte finde på noget andet at arbejde med”

Skov, strand og overskud

Corina er på vej på arbejde. Det var ikke så nemt at finde noget at bo i, som de havde regnet med, men til sidst lykkedes det dem at finde et lille aftægtshus kun to kilometer fra kontoret på Augustenborg Slot. Bogi er cyklet i forvejen for at aflevere Teodor, mens Corina går på arbejde i fred og ro. Det er skønt. Hun går og nyder de smukke omgivelser, da en forbipasserende bil stopper.

“Hvorfor går du – er jeres bil gået i stykker? Vil du køre med?”

“Nej, nej, jeg nyder bare turen. Ellers tak.”

Det nye liv i Augustenborg har givet mere overskud og ro på i hverdagen, fordi der pludselig ikke er ret langt til noget. Teodors børnehave ligger kun en kilometer fra kontoret, så de har alle tre mere tid derhjemme om eftermiddagen, og det betyder meget. De ser selvfølgelig ikke deres venner i København helt så ofte, men de har alligevel været i København fire-fem gange, siden de flyttede.

Nu er foråret kommet, og alt har travlt med at spire og springe ud. Corina smiler og tænker på sidst, det var varmt. I september, da de næsten lige var flyttet hertil, hentede hun og Bogi en dag Teodor i børnehaven, pakkede lidt mad og tog ud til stranden. De spiste, legede og hyggede sig i sandet, og havde stadig tid til at komme hjem og få puttet Teodor til almindelig tid. Det havde de aldrig kunnet nå på en hverdagsaften i København. Hun føler sig enormt heldig. De har det rigtig godt her i Augustenborg.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto