Miljø: 6 ting, du kan skifte ud med bæredygtige alternativer

Hvad transporterer du din varme kaffe, din madpakke og dine indkøbsvarer i? Flyver du til Asien eller bliver du i Europa til sommer? Vi guider dig til en række bæredygtige alternativer i hverdagen, så du kan hoppe med på den miljøvenlige livsstil, der gavner jorden og kommende generationer.

Bæredygtige alternativer i hverdagen

Du har sikkert tænkt over, hvordan du kan vælge bæredygtige alternativer, fordi det er blevet varmere i vejret på tidspunkter, hvor det plejer at være koldt. Du har måske også set billeder af strandede hvaler med plastikposer, engangskaffekopper og sågar badesandaler i maven.

Det kræver en indsats for at bremse udviklingen, så den globale opvarmning ikke stiger for meget. Men hvor katten skal du begynde? Og er det ikke møgbesværligt at tænke på i en miljøvenlig baner hele tiden? Jo, for vi er jo ikke vant til at indrette os bæredygtigt fra morgen til aften.

At spare på de lange flyrejser og oksekødet er noget af det, der især batter, hvis du gerne vil afsætte et lavere klimaaftryk. Men der er også mange andre store og små knapper, du kan skrue på i din hverdag.

For eksempel kan du øve dig i at bruge mindre plastik, for blandt andet plastikemballage udleder enorme mængder CO2, når det produceres og forbrændes. Du kan også ændre vaner, når det er “den tid på måneden” eller når du skal lave madpakke til junior.

1. Skift engangskrus ud med flergangskrus

Vi er vilde med kaffe. Tre ud af fire danskere drikker kaffe, og hver syvende kaffedrikker køber en kop færdigbrygget kaffe mindst en gang om ugen, ifølge Dansk Kaffeinformation, der er kaffebranchens fælles informationskontor.

Kaffen, vi drikker på farten, kommer dog oftest i et papkrus foret med plastik (ellers ville kaffen sive ud) og med et plastiklåg, så kaffen ikke skvulper over. Og ingen af delene bliver genanvendt, fordi det ender i skraldespanden i stedet for til plastiksortering.

Vil du gerne drikke kaffe, mens du bevæger dig, kan du tage den med hjemmefra i en termokop. Eller du kan rette ryggen og bede din barista hælde kaffen i dit medbragte krus! Rustfrit stål, porcelæn og bambus er eksempler på bæredygtige materialer, du kan drikke din to-go kaffe af med god samvittighed.

2. Skift madpakkens emballage ud med bivoks-wraps

Plastikemballage, som vi især bruger meget af i køkkenet og på farten, udgør en stor del af vores samlede plastikforbrug.

Faktisk bruger gennemsnitsdanskeren 160 kilo emballage om året. Det svarer til en tredjedel af en almindelig husstands affald, ifølge Grøn Forskel. Det er ikke verdens nemmeste øvelse at undgå plastikemballage, men med lidt planlægning og tilvænning kan det lade sig give sig.

Bivoksbehandlede lærreder – også kaldt bivokswraps – kan i mange tilfælde erstatte plastikposer og -bøtter (og sølvpapir, husholdningsfilm osv.), når det handler om at opbevare eller transportere for eksempel børnenes madpakker, resterne fra i går, de nybagte boller og rugbrødet fra bageren.

Bivokswraps er fleksible, lader maden ånde og kan skylles og bruges igen og igen i op til et år, hvor efter lærredet kan komposteres.

3. Skift indkøbsposen ud med… en aflagt undertrøje

Hver dansker bruger cirka 79 plastikposer om året. Det er 11 poser mindre end det mål, EU har fastsat for netop i år. Så langt, så godt. I 2025 skal forbruget helt ned på maksimum 40 plastikposer per indbygger om året. Så bare klø på.

Da fremstillingen af både papirs- og bomuldsposer også afsætter et stort CO2-aftryk og kræver store mængder vand, er det bedste råd at transportere dine varer og sager i de plastikposer, der måske allerede flyder under din køkkenvask eller bruge din mulepose, til den er slidt op. Du kan også gå ind for genbrug ved at sy en gammel undertrøje om til et miljøvenligt og unik indkøbsnet!

DIY

Sy en gammel undertrøje om til et indkøbsnet:

  • Vend vrangen ud på undertrøjen
  • Sy den nederste kant grundigt sammen
  • Vend retsiden frem
  • Nu er ærmehullerne hanke og halsåbningen indkøbsnettets åbning

Voilà! Nu har du en miljøvenlig poseløsning.

4. Skift Bangkok ud med Barcelona

Den store og efterhånden velkendte måde at reducere udledning af den skadelige drivhusgas CO2, der er skurken i forhold til global opvarmning, er at forblive grounded. Ud af de 19 ton drivhusgasser, vi danskere udleder i gennemsnit om året, stammer et ton fra fly, ifølge tænketanken Concito.

Flyver du for eksempel til Thailand, udleder du fire ton CO2. Skal du tilbage igen, svarer det til at køre 33.000 kilometer i bil – eller mere end otte års strømforbrug. Tallet er nede på 500 kilo, hvis du flyver til Spanien. Det svarer til et års forbrug af strøm.

Er du all in på bæredygtige alternativer, springer du på et tog til Sydeuropa, det udleder kun 150 kilo CO2. Og sol, strand og shopping finder du jo både i Bangkok og Barcelona.

Vil du gerne kompensere udledningen fra din thailandstur, svarer det til, at du skal spise 89 kilo oksekød mindre på et år (se næste punkt). Eksemplerne stammer fra Concitos beregninger for udledning af drivhusgasser, ifølge TV 2.

5. Skift kødet ud med grøntsager

Du kender fidusen med kødfrie dage, og der er da også god grund til at skrue ned for eller droppe kødet, hvis det handler om at passe på klimaet. I EU står fødevareproduktionen og fødevareforbruget for mellem 22-31 procent af EU-medlemsstaternes samlede drivhusgas-udledninger. Kød (og kødprodukter) er de fødevarer, som giver det største klimaftryk.

På globalt plan skal CO2-udledningen ned på to-tre ton per person om året, hvis den globale temperatur, ikke skal stige mere end to grader inden 2050? Det vurderer FNs klimapanel IPCC.

Vegetabilske fødevarer som frilandsgrøntsager giver det laveste klimaaftryk, ifølge Landbrugsstyrelsen. Lasagne med grønsager i stedet for kød mindsker klimabelastningen med 77 procent, ifølge Økolariet.

6. Skift engangsbind ud med vaskbare bind

Hvis dit barn bruger i snit fem bleer om dagen fra de bliver født og til deres 3-års fødselsdag, er vi oppe på svimlende 5.500 bleer! Det reelle ble-forbrug er i virkeligheden nok en del højere, og med mere end et barn bliver det til rigtig, rigtig mange bleer, der ender på lossepladsen.

Som bæredygtigt alternativ til engangsbleen findes der i dag moderne stofbleer, som (i stedet for skraldespanden) kyles i vaskemaskinen og kan genbruges igen og igen og igen. De bliver rene ved 60 grader (kogevask er ikke nødvendigt), og lad dem lufttørre i stedet for at starte tørretumbleren.

Tip! Hjemmelavet strikkarklude og stofservietter er gode, miljøvenlige alternativer til almindelige karklude og vådservietter. Måske har du noget stof i gemmerne, der kan genanvendes, eller en bedstemor, der er god til at hækle?

Måske synes du som mor til blebarn, at det lyder lidt for drastisk at begynde at bruge stofbleer, men hvad så med at droppe dine bind? Du opnår de samme fordele som ved stofbleerne: ingen skrald, ingen uønsket kemi, der også kan skade miljøet – også det, der findes mellem dine ben – og sugeevnen kan jo komme an på en prøve.

Et stofbind kan vaskes og genbruges og fås i de bæredygtige materialer som bambus og økologisk bomuld. Har du ikke mod på stofløsningen, kan du bruge en menstruationskop af silicone, du kan tømme i toilettet og bruge i årevis og op til 12 timer af gangen.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto