Sådan køber du bæredygtige møbler

Vi skærer flittigt ned på flyrejser, oksekød og tøjindkøb, men har du også tænkt på, om dine møbler er bæredygtige? Vi guider dig her til et bæredygtigt køb, næste gang du skal have ny sofa eller spisebord

bæredygtige møbler

Går du op i bæredygtighed, så overvejer du måske hvordan du kan vælge bæredygtige møbler, hvis du alligevel skal skifte dem ud. Her får du et enkelt overblik over gode ting at tænke over og kigge efter, når du handler nye møbler. Den enkleste måde at minimere dit CO2 aftryk er selvfølgelig at købe brugte møbler.

Bæredygtige møbler af træ

I dag er omkring fem procent af landoverfladen dækket af regnskov, men selv om det er et forholdsvist stort areal, er regnskoven en begrænset ressource – blandt andet fordi træer bliver fældet til brug i møbler. Så:

1. Vælg miljøcertificerede møbler

Træmøbler kan være FSC-certificerede, som sikrer, at møblet er produceret under forhold, hvor skovdriften er stabil eller vokser hurtigere, end skoven bliver fældet. Du kan også gå efter PEFC-mærket, som er en anden garanti for bæredygtig fældning af skovens træer.

2. Undgå truede træsorter

Ifølge Botanical Gardens Conservation International findes der 60.065 træsorter i verden – og 300 af dem er kritisk truede. Tjek derfor, om det møbel, du har forelsket dig i, skulle være lavet af en truet træart på speciesplus.net

3. Køb møbler af genbrugt træ

Genbrug er et af de mest bæredygtige valg, – og det gælder også i møbelbranchen, hvor der popper flere små designvirksomheder op, der har specialiseret sig i at lave bæredygtige møbler af genbrugt træ. Det danske møbelværksted Woodliving designer for eksempel borde, skamler og interiør af genbrugstræ.

Møbler af læder

Lædermøbler er smukke, men produktionen af læder udleder CO2 fra kvægproduktionen og påvirker miljøet med et højt forbrug af skadelige kemikalier. Så:

1. Køb møbler af genanvendt læder

At genanvende materialer er en sikker vinder, når det gælder bæredygtighed, – og læder er ingen undtagelse.

2. Vælg miljømærkede møbler

Svanemærket og EU-blomstret sikrer, at lædermøblet overholder skrappe krav til miljø og sundhed.

3. Vælg syntetisk læder

Ja, vi ved godt, at nogle måske står af her, men den syntetiske læder (PA) er faktisk mindre end halvt så skadeligt for klimaet som den ægte vare.

Vidste du, at …
25 procent af en danskers årlige CO2-udledning stammer fra produktion af de ting, vi bruger i dagligdagen, så som tøj, møbler og elektronik?

Møbler af stof

Produktionen af tekstilmøbler har overordnet set frygtelige konsekvenser for miljøet, da tekstilfabrikkerne udleder store mængder af kemikalier i naturen. Så:

1. Køb økologisk

Ved at købe møbler af økologisk tekstil sikrer du dig, at dine møbler ikke indeholder giftige kemikalier, der ødelægger naturen.

2. Køb fair-trade

Er dit møbel fair-trade, ved du, at arbejderne fra de lande, der producerer dine møbler, arbejder under ordentlige forhold.

3. Vælg miljømærkede møbler

Lige som ved lædermøbler sikrer Svanemærket og EU-blomsten, at et tekstilmøbel er produceret skånsomt for miljøet.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto