Grøn jul: 3 tips til at vælge et bæredygtigt juletræ

De fleste ønsker sig et højt og flot juletræ, men tænk, hvis det også kunne være rigtig grønt? Her får du tips til tre bæredygtige juletræer, du med god samvittighed kan slæbe ind i stuen.

Bæredygtigt juletræ

“Højt fra træets grønne top stråler juleglansen,” synger vi gladeligt år efter år, men hvor grøn er den trætop egentlig, når det kommer til stykket?

Juletræsproduktionen er desværre ikke altid den mest miljøvenlige, fordi mange af de smukke grantræer kræver store mængder kunstgødning og sprøjtegift at dyrke.

Så hvad stiller du op, hvis du gerne vil have fingrene i et bæredygtigt juletræ i år?

Tip #1: Snup en rødgran i stedet

Danskernes foretrukne juletræ har længe været nordmannsgranen, der er kendt for at være et flot træ, der holder godt på nålene, når det kommer ind i stuen.

Men den klassiske rødgran er både billigere og bedre for miljøet, da den ikke skal sprøjtes og gødes lige så meget. Og så dufter den endda meget mere af gran.

Det eneste problem kan være, at rødgranen smider nålene for hurtigt, men hvis du opbevarer det udenfor og først sætter det ind i stuen til jul, holder det bedre. Sørg også for at sætte det i en juletræsfod med vand.

Vidste du… at du også kan investere i et genanvendeligt juletræ? Danske Habitree har designet et tidløst bæredygtigt juletræ, som du kan forme og dekorere, som du vil.

Tip #2: Vælg et uperfekt økotræ

Det er kun sølle halvanden procent af de danske juletræer, der er økologiske, men køber du et økologisk juletræ, er du sikker på, at der kun er brugt organisk gødning og ingen sprøjtegifte i produktionen.

Derudover kan du også glæde dig over et unikt træ. De økologiske træer har nemlig typisk lidt flere skønhedsfejl. Måske en charmerende skæv stamme, eller at nålene er lidt mere vinterblege i farven.

Men det grønneste valg er ikke altid det grønneste træ.

Tip #3: Brug et træ fra haven

For at få et bæredygtigt juletræ, er den mest bæredygtige løsning er at plante et grantræ i din have og flytte det indenfor til jul – eller omvendt: at købe et juletræ med rødder.

Lad det stå i en stor potte eller spand i stuen, og plant det ud i haven igen efter jul. På den måde har du dit eget personlige juletræ, som du kan bruge igen år efter år.

Husk at vænne træet gradvist til temperaturskiftet, inden du tager det henholdsvis ind i stuen eller ud i haven, så det ikke får et varme- eller kuldechok. Det gør du ved at opbevare træet i en garage eller udestue i tre til fire dage.

Rigtig glædelig, grøn jul!

5 ideer til at genbruge dit juletræ

Når julen er forbi, smider de fleste danskere træet ud, men hvorfor ikke genbruge det på kreativ vis?

  1. Brug stammen som brænde.
  2. Kværn træet til flis til havens blomsterbede.
  3. Lav fyrfadsstager af stammen.
  4. Beskyt sarte haveplanter med grenene.
  5. Lav en knagerække af stammen med sidegrene.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto