Sådan får du dine blomsterbuketter til at holde sig længere

Vi er vilde med at få blomsterbuketter, men blomsterlykken er desværre ofte alt for kort. Vi er derfor gået på jagt efter gode råd og metoder til at forlænge vores blomsters levetid.

Blomsterbuketter har en fantastisk evne til at få hele rummet til at se flottere ud. Bøgerne på hylden og de små pyntegenstande ser på en eller anden måde bare flottere ud, når der er en buket i nærheden. Afskårne blomster er til gengæld temmelig utaknemmelige at have med at gøre, fordi de sjældent holder længe.

Derfor har vi udvalgt tre metoder, som vi gerne vil teste. I vase nummer et tilsætter vi sukker og æblecidereddike, i vase nummer to tilsætter vi vandet en smule vodka, og vase nummer tre fyldes udelukkende med vand.

Læs også: Sådan fjerner du græspletterne 

Forsøgets hovedpersoner

Forsøgsblomsten er af typen Gerbera, som i sig selv holder godt. I bagklogskabens lys må vi sande, at udfaldet af forsøgene måske havde været mere synligt, hvis vi havde brugt tulipaner eller en anden blomst med kortere levetid. I forsøget bruger vi desuden en høj, gennemsigtig vase, der giver blomsterne støtte, og afslører hvordan blomstervandet udvikler sig.

Og vinderen er:

Kombinationen af de forandringer der sker i blomstervandet, og hvordan blomsterstænglerne gradvist hænger mere ved nogle af metoderne end andre gør, at vi kårer vodka som vinder af testen. Ved buketten hvor vi tilføjede vodka til vandet holdt vandet sig pænt rent, og blomsterne holdt formen. Vodka skulle angiveligt hæmme blomsternes ethylenproduktion, som er den gas der får blomsterbuketter til at visne.

Tip! Hvis du ønsker at få dine blomsterbuketter til at holde sig længere og bedre, er det en god idé at skære stilken med en kniv, og undgå en saks. Hvis du klipper stilken lidt hver dag, øger det også holdbarheden.

Sådan gik det de andre

Blomsterne i vandet tilsat æblecidereddike og sukker klarede sig også fint, men vandet blev meget grumset. Æblecidereddiken skulle have en antibakteriel effekt, mens sukkeret skulle give blomsterne næring. For at kunne sammenligne med den gængse måde vi normalt holder blomster, valgte vi også at sætte en buket i en vase kun med vand. Selve vandet holdt sig faktisk overraskende rent, til gengæld var det ved denne metode, at blomsterne hurtigst begyndte at hænge.

Læs også: Derfor er grønne planter godt for dit helbred

Vil du gerne selv prøve de testede metoder, så var det sådan her, vi gjorde:

Metode 1: Sukker og æblecidereddike

  • Put 2 spsk. sukker og 2 spsk. æblecidereddike i vasen
  • Tilsæt vand og rør rundt
  • Sæt blomsterne i

Metode 2: Vodka

  • Hæld vodka i vasen (0,5 deciliter til 1 liter vand)
  • Tilsæt vand
  • Sæt blomsterne i

Metode 3: Kun vand

  • Hæld vand i vasen
  • Sæt blomsterne i

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto