Giv dine børn et godt forhold til julegaver

Gaveræset kan være overvældende for børn. Her får du 6 råd til at lære dine børn glæden ved at få og give julegaver.

Børn og julegaver - sur pige

I har talt ned hele december, og nu er det endelig blevet den 24. december. Men magien kan godt forsvinde, hvis aftenen ender med et kæmpe gaveorgie og overgearede børn, der ikke siger tak, bliver skuffede eller ligefrem græder over deres julegaver.
“Som forælder kan du vælge at blive irriteret over, at dit barn reagerer sådan, eller du kan se det som en mulighed for at lære dit barn, hvad der er vigtigt i jeres familie i forhold til gavekultur,” forklarer psykolog Heidi Agerkvist, der er specialiseret i børnefamilier.

Her får du hendes bedste råd til seks af de udfordringer, du kan stå med juleaften.

1. Dit barn græder, når det ikke får den gave, der stod på ønskesedlen

Det er vigtigt at huske, at du ikke kan bestemme, hvad dit barn føler. Jo mindre barnet er, jo mere lyststyret er det. Derfor kan man altså godt blive skuffet over en hjemmestrikket trøje, når ens højeste ønske var en fjernstyret bil. Den bedste måde at håndtere det på er at give dit barn lov til at blive skuffet. Så går det som regel hurtigere over.

Tving ikke barnet

Går der skrig og skrål i den på grund af den hjemmestrikkede trøje fra mormor, skal du endelig ikke tvinge dit barn til at sige tak mellem tårerne. Det gør kun modstanden større. I stedet kan du takke mormor for det fine arbejde.

2. Dit barn går kun op i, hvad gaven har kostet

Vi kan nemt komme til at tro, at jo flere kroner en gave har kostet, jo større er kærligheden bag. For et barn kan det måske få følelsen af, at mormor elsker mig højere end farmor, fordi mormors gave er dyrere.

Når mormor har flere penge

Her er en god mulighed for at snakke med dit barn om, at der er forskel på familier, traditioner og økonomi. Det er en lettelse for barnet at finde ud af, at det ikke handler om barnet, men om at mormor måske har lidt flere penge at give af. Det er også vigtigt, at du som forælder ikke giver åbenlyst udtryk for, at dyre gaver er de bedste.

3. Dit barn er ligeglad med at give gaver

Den nemmeste måde at lære dit barn glæden ved at give er at vise det. Børn spejler sig i det, vi gør. Så fortæl dit barn, at du har fundet en trøje, som du tror, onkel vil blive rigtig glad for. Gør det til noget hyggeligt at pakke gaven flot ind og lave et kort.

Vær det gode forbillede

Vær også opmærksom på, hvordan du reagerer, når du får gaver af dit barn – det får vi jo hele året rundt i form af perleplader og tegninger. Gør noget ud af at sige tak: “Hvor er det sødt af dig, at du har lavet et armbånd til mig, og det er endda med alle mine yndlingsfarver. Det er jeg rigtig glad for.” På den måde viser du, at der er værdi i at gøre andre glade.

4. Dit barn ønsker sig kun den nyeste iPhone

Det er ikke mærkeligt, at dit barn gerne vil have en iPhone. Men er den alt for dyr i forhold til jeres gavebudget, så mød barnet på ønsket i stedet for at affeje det. Sig: “Det kan jeg virkelig godt forstå, den er også fed.” Og tag derefter en snak med om, hvorfor gaveønsket er for dyrt. Det kan være, I har besluttet, at I ikke giver så store gaver i jeres familie, eller at I ikke har råd.

Stå fast

Det kræver, at du kan rumme dit barns frustration, for selv om barnet godt kan forstå, at det ikke kan lade sig gøre, er det ikke det samme som at slippe længslen. Men stå fast. Dit barn er nødt til at lære, at ens ønsker ikke altid går i opfyldelse.

5. Dit barn blærer sig med sine dyre gaver

Har du givet dit barn en dyr gave, er det en træning i empati ikke at blære sig med den over for vennerne, der måske ikke har fået så meget. Fortæl dit barn, at det gerne må være glad for gaven, men ikke hele tiden behøver at vise den frem til andre, der så måske bliver kede af det. Dit barn skal øve sig i at være glad indeni, ligesom når det vinder i Uno.
“Det er helt OK at blive glad, men du behøver ikke at hovere.”

Forståelse er nøglen

Står du i den omvendte situation, så lad dit barn være træt af, at veninden har fået præcis den gave, dit barn selv ønskede sig allermest. Sig: “Det kan jeg godt forstå, at du synes er svært. Det var jo lige den, du havde ønsket dig” i stedet for “Så så, det er ikke noget at blive så ked af.” Det skaber bare mere modstand, fordi dit barn ikke føler sig forstået.

6. Dit barn forstår ikke, at det er tanken, der tæller

At blive glad for tanken bag en gave, selv om gaven i sig selv ikke lige er noget for dig, kræver, at dit barn kan tage andres perspektiv.
“Jeg synes, det er en lidt kedelig gave, men jeg kan godt se, hvorfor moster troede, jeg ville blive glad for den.”
Det kan piger begynde på, når de er 5 til 6 år, og drenge, når de er 7 til 8 år. Indtil da må du træde ind ved at sige tusind tak for gaven til moster, og selv gøre en dyd ud af at være taknemmelig for de gaver, dit barn kommer med.

Læs mere om psykolog Heidi Agerkvist her

Sæt pris på barnets indsats

Når du siger “tak, hvor er det sødt af dig, at du har tegnet en tegning til mig – og du har tegnet mig med min yndlingskjole på,” viser du barnet, at du sætter pris på den indsats, barnet har gjort.

Er dit barn gammel nok, kan du vise, at det er tanken, der tæller, ved at sige: “Nej, den stod ikke lige på din ønskeseddel, men moster tænkte sikkert, at den lige var noget for dig. Hun ville bare gøre dig glad.” Udfordringen er ikke at forvente, at dit barn holder op med at være ked af det, bare fordi det godt kan se mosters intention. Hvis du som forælder giver dit barn lov til at være skuffet, bliver det nemmere for dit barn at slippe skuffelsen igen. Det er, når vi gerne vil have vores børn til at føle noget andet, end de gør, at vi har balladen. Tænk bare på, hvordan du selv får det, når nogen signalerer, at du burde føle noget andet, end du gør.

Hvor mange gaver skal barnet have
  • 0 til 1 år. Dit barn har ikke behov for mange julegaver. Forær barnet en enkelt eller to gaver, og giv det lov til at være optaget af båndet og gavepapiret.
  • 2-3-årige børn kan overskue fem til syv gaver, men vil oftest være mest optaget af den første. Giv barnet god tid til at pakke gaven op og lege med den. Mister det interessen, så gem resten af gaverne, og spred hyggen over flere dage.
  • For de 4-6-årige er otte til ti gaver overskueligt. Børn i den alder er vildt gode til at være i nuet og får oftest gaver med en masse små dimser og ting, de skal samle. Det er vigtigt at give dem lov til at være begejstret og lege med dem i stedet for at skubbe gaven til side og gå videre til næste.
  • Fra syv år og opefter forstår barnet mere og mere af den familiekultur, I har omkring jul, og kan huske juleaften fra flere år tilbage. Fra den alder kan du begynde at lære barnet, hvordan det bedst modtager og giver gaver, men hav tålmodighed – det er kun jul én gang om året, så der går lang tid imellem, barnet kan øve sig.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto