10 fede brætspil til enhver lejlighed

Brætspil hitter som aldrig før, så dyrk nærværet, og leg med. Her er 10 underholderne spil, som du kan hive frem, når der skal hygges med ungerne, familien, vennerne eller din partner.

Strategisk brætspil

I en tid, hvor den digitale parallelverden har kløerne boret dybt i os, og hvor det næste flygtige underholdningsfix ikke er mere end et swipe væk, tilbyder det analoge brætspil fordybelse, nærvær og socialt samvær.

Hvert år kommer mere end 400 nye brætspil på markedet, og de sidste par år har spilforhandlere landet over meldt om eksplosiv vækst i antallet af solgte brætspil, blandt andet hos kæden Arnold Busck og den legendariske spil- og tegneseriebutik Faraos Cigarer i Indre København.

Brætspillets comeback har ført til åbningen af spilcaféer i både København, Aalborg og andre danske storbyer, og der er rift om pladserne.

“Brætspil er ikke kun inddragende underholdning og ikke-digital hygge med familien, men kan også ses som en social brobygger mellem generationer, hvor alle samles for en stund i et frirum med plads til spil og leg,” forklarer jurymedlem Thomas Vigild i en pressemeddelelse. Han er fra non-profit organisationen Guldbrikken, der hvert år uddeler kritikerpriser til årets bedste spil.

Herunder kan du gå på opdagelse i nogle af de bedste spil inden for kategorierne familie-, selskabs-, quiz-, strategi- og parforholdsspil.

Vidste du, at der intet andet sted i verden er der solgt så mange Trivial Pursuit pr. indbygger som i Danmark?

Familiespil

Ticket to Ride

I Ticket to Ride skal der bygges jernbanestrækninger mellem storbyerne på brættet. Ved spillets start trækker alle spillere et missionskort for at finde ud af, hvilke byer de skal forbinde. Spilleren med den længste sammenhængende rute har bonuspoint i vente. Spillet findes i et hav af versioner og er et uhyre populært og prisvindende familiespil.

Et spil varer gerne 1,5 time, så det kræver, at de deltagende børn kan koncentrere sig længe om én aktivitet. 2-5 spillere i alderen 10+.

Partners

Partners handler om at samarbejde. Man spiller sammen i par, og det gælder om at få gelejdet alle holdets otte brikker først i mål på en Ludo-lignende spilleplade. Det gør man ved at tænke strategisk og hjælpe hinanden til succes. Spillereglerne er enkle og lette at lære.

Egnet fra 8 år og op, kræver 4 spillere og er tidligere blevet kåret til Årets Familiespil.

Selskabsspil

HINT

I HINT gælder det om at være dygtig til at mime, nynne, tegne og tale om alt fra pizzafyld til hunderacer og popbands. Det er her, du finder ud af, hvem af dine venner der er håbløse med en kuglepen, og hvem der har sin paratviden i orden.

Med HINT er der garanti for masser af grin og mange timers sjov og ballade – især hvis du serverer rødvin til. Spillet er beregnet til 15+ og kræver minimum 4 spillere.

Det dårlige selskab

Det dårlige selskab er sort humor, når det er bedst. Hver spiller får 13 kort med forskellige svar. Rundens dommer trækker et kort med et tænkt scenarie. Derefter er det spillernes opgave at udfylde det tomme felt og svare sjovest muligt. For eksempel kunne kortet lyde: ”Endnu engang endte julefrokosten med…” Dertil kan spillerne svare alt fra ”en fejlamputering” til ”Amin Jensen på crystal meth”.

Dommeren beslutter, hvem der vinder runden, og derefter går dommerrollen på tur. Et hylende morsomt spil, der kan hives frem ved festlige lejligheder. Har vundet Årets Spil for voksne og kan spilles af 3-16 spillere over 16 år.

Quizspil

Den store Danmarksquiz 

Den store Danmarksquiz går i al sin enkelthed ud på at vide mest om vores lille, yndige land. Kategorierne spænder over alt fra geografi til politik og underholdning fordelt på 1.800 spørgsmål. Sværhedsgraden bestemmer du selv. Det er nemlig muligt at blive præsenteret for hele fire svarmuligheder. Men jo sværere, jo flere point er der også at hente.

Et lærerigt spil, som er oplagt for bedsteforældrene at spille med familiens lidt større børnebørn. Minimum 2 spillere over 12 år.

Bezzerwizzer

Tonelejet har det med at gå fra støjende til højrøstet, når Bezzerwizzer kommer på bordet, og der skal dystes på paratviden. Her gælder det både om at svare rigtigt på spørgsmålene og gøre livet surt for modstanderne. Det gør man ved at swappe kategorier, så modstanderne får dem, de har svært ved. Perfekt, hvis du gerne vil have håneretten over onkel Peter indtil næste familiefødselsdag.

Alt efter hvor hurtigt, man svarer, kan et spil vare mellem en halv og en hel time. For 2-4 spillere over 15 år, og der findes også en familieudgave, hvor børn fra 10 år kan være med.

Strategispil

Carcassonne

Carcassonne er opkaldt efter den sydfranske by af samme navn og er særligt kendt for sin befæstede middelalderbydel. I Carcassonne skal man hele tiden trække og lægge landskabsbrikker, så de passer med de brikker, der allerede ligger på bordet. Vej sættes sammen med vej, bymur med bymur og så videre. Undervejs placerer man små følgesvende på brikkerne, og som spillet skrider frem og veje og byer tager form, optjener man point. Følgesvendene kan være alt fra tyve til munke, riddere og landmænd.

Spillet har længe toppet bestsellerlisterne og er både guf for historieentusiaster og familiens lidt yngre medlemmer, som også kan være med her. Kan spilles af 2-5 personer fra 7 år og opefter.

Azul

I Azul skal du imponere den portugisiske konge Manuel den 1. med den flotteste flisemur. Spillet tager udgangspunkt i mauernes smukke geometriske fliser, de såkaldte ”azuljeros”, som pryder Alhambra-fæstningen i det sydlige Spanien. Den portugisiske konge var efter sigende så betaget af de yndige mønstre, at han tog dem med sig til hjemlandet. Hver spiller koncentrerer sig om at dekorere deres egen flisevæg, men man er også nødt til at sabotere de andre, hvis man vil gøre sig forhåbninger om at vinde.

Et spil for strategielskere med hang til æstetik og konkurrence. Fra 8 år og opefter. 2-4 spillere.

Parforholdsspil

Fog of Love

Fog of Love er udviklet af en dansk brætspilsnørd, hvis kone altid kedede sig, når han hev sine strategispil frem. Hun var mere optaget af romantiske relationer. Derfor skabte han Fog of Love, som siden er blevet rost til skyerne og nu sælges i den store amerikanske supermarkedskæde Walmart.

I spillet skaber man to fiktive personer med hver deres personlighedstræk, beskæftigelser, værdier og udseende. Til slut skal spillerne vurdere, om de to fiktive personer er et match. Undervejs lærer man også en ting eller to om sit eget syn på kærlighed. For jer, der gerne vil udforske jeres parforhold.

FuelBox

FuelBox er en kickstarter til den dybfølte samtale. I en travl hverdag er det nemlig nemt at falde i de samme rutineprægede samtalemønstre om børn, arbejde og madpakker. FuelBox består af en lang række åbne, udfordrende spørgsmål, som har til formål at styrke båndet mellem jer som par. Blandt andet vil I støde på spørgsmål som: Hvad er det vigtigste, jeg bringer ind i dit liv? Hvad værdsætter du mest i dit liv lige nu?

Spørgsmålsboksen er skabt af et ægtepar fra Kolding, som begge tidligere har gennemgået en skilsmisse. FuelBox er deres bud på, hvordan man som par får mere nærvær ind i hverdagen. Findes både i en par-, familie- og venneudgave.

Kilder: Guldbrikken.dkTv2lorry.dk, Politiken.dk, Jyllandsposten.dk og Mydailyspace.dk

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto