10 brætspil til at samle familien

Det er blevet tiden for brætspil. Kulden bider i kinderne, mørket er kommet snigende og farverige blade hvirvler rundt. Det er blevet efterår og tid til at trække indenfor i varmen og samles med familien. Vi har fundet ti brætspil, som både de mindste og største kan være med til.

Brætspil for hele familien

Vi danskere er kendte for at hygge os, og nu er det endelig blevet tid til at tænde stearinlys, finde uldsokkerne frem, lave te og samles om sofabordet med et godt brætspil. Der kan både grines, læres nyt og konkurreres. Bliv inspireret til efterårets hyggestunder med brætspil i fokus.

Brætspil for de små

Det kan være svært at finde et sjovt spil, når der både er små og store børn i familien. Men her har vi fundet nogle spil, som er sjove for de små, og hvor de større søskende også kan lokkes til at være med.

1.

Vildkatten

Spillet hvor hukommelse, skarpsyn og hurtighed er vigtigt. Der trækkes hele tiden nye kort fra en æske, som medfølger, og så gælder det om hurtigst at finde den illustration på brættet, som matcher den på kortet. Spillet er godt til børn og kan udvide deres ordforråd med mange sjove ord. For 1-6 spillere fra 6 år.

Læs mere eller køb på nordiskspil.dk. Vejl. pris 170 kr.

2.

Afrikas Stjerne

Gør dig klar til skattejagt mellem løver, elefanter og kameler i Afrika. Spillet går ud på at finde den dyrebare diamant, Afrikas Stjerne, og dette gøres ved at rejse rundt på spilpladen, der forestiller Afrika. Du slår med en terning for at bevæge dig rundt, men skal samle penge ind til at sejle eller flyve. Men vær på vagt, der er både røvere og de andre spillere, der vil forsøge at stjæle sejren fra dig. For 2-4 spillere fra 6 år.

Læs mere eller køb på hyggeonkel.dk. Vejl. pris 160 kr.

3.

Uno Skip-bo

Uno Skip-Bo er et godt kortspil, der kombinerer strategi og underholdning. Det er ikke Uno, som du kender det, men et kortspil hvor det gælder om at bygge bunker med kort fra 1-12 og hurtigst komme af med alle sine kort i sin grundbunke. Reglerne er simple, men det kan gå hurtigt, og nogle gange skal du lige tænke dig om en ekstra gang. For 2-6 spillere fra 7 år.

Læs mere eller køb på hyggeonkel.dk. Vejl. pris 110 kr.

Brætspil for de store

Man bliver aldrig for gammel til at spille brætspil og kort, og der findes virkelig mange sjove og udfordrene spil til teenagere og voksne

1.

Settlers of Catan

Så skal der gang i hjernerne, for nu handler det om strategi. I Settlers of Catan gælder det overordnet om at handle sig til magt. Du slår med en terning for at samle råstoffer, og med disse kan man købe sig til veje, huse og byer. Jo mere man kan bygge, jo flere point og det er vejen til sejr. For 3-4 spillere fra 10 år.

Læs mere eller køb på nordiskspil.dk. Vejl. pris 330 kr.

2.

Hint

Hint er et holdspil og ofte en sikker vinder, hvis der skal sættes gang i grinene. Spillerne trækker på tur et kort under en af kategorierne mine, nynne, tegne og tale. På kortet står der fem ord, som spilleren der har trukket et kort skal få sine medspillere til at gætte ved at mine, nynne, tegne eller tale. Det skal gå stærkt, for der er tid på, så det kan godt blive lidt hektisk. For to hold, mindst 4 spillere, fra 15 år.

Læs mere eller køb på selskabsspil.dk. Vejl. pris 350 kr.

3.

Fog of Love

Her skal de voksne på banen. Spillet handler nemlig om at være i et parforhold og få det til at virke. Man spiller to personer, som hver får tildelt en rolle. Disse to roller mødes, bliver forelsket og oplever de udfordringer, som man gør i et parfold. Det hele handler om at finde ud af, hvordan man en glædelig slutning i en kærlighedshistorie, som spillerne selv skaber. Det er både sjovt og udfordrende. Anbefales til voksne over 18 år.

Læs mere eller køb på Elgiganten.dk. Vejl. pris 350 kr.

Brætspil for hele familien

Det er jo ikke fordi de andre spil vi har nævnt ikke er for hele familien, men her får du en oversigt over nogle af vores favoritter, som er lavet for hele familien.

1.

Partners

En sjov nyfortolkning af ludo, hvor du ikke længere spiller alene, men skal samarbejde med en partner for at vinde. Man skal stadig rykke sine brikker rundt på en spilplade, men i stedet for en terning, har spillerne fire kort på hånden i hver runde, som man bruger til at rykke med. Nogle kort er specialkort, og kan vende op og ned på spillet. Man spiller to og to mod hinanden, og der skal tænkes taktisk, tælles og samarbejdes, hvis alle brikker skal nå hele pladen rundt og i mål. For 4 spillere fra 8 år.

Læs mere eller køb på nordiskspil.dk. Vejl. pris 175 kr.

2.

The Magic Maze

I dette samarbejdsspil gælder det om at stjæle fire objekter fra et stormagasin. Spillet er bygget op som et klassisk brætspil med brikker, der skal rykkes rundt. Men spillerne må stort set ikke tale sammen under spillet. The Magic Maze blev kåret til årets familiespil 2018. For 1-8 spillere fra 8 år.

Læs mere eller køb på hyggeonkel.dk. Vejl. pris 180 kr.

3.

Trivial Pursuit Familie

Så skal der quizzes. Slå med terningerne, ryk på brættet, svar på spørgsmålene og vind oste. I denne udgange af Trivial Pursuit udfordres alle på trods af alder, da der både er spørgsmål til børn og voksne. For 2-6 spillere fra 8 år.

Læs mere eller køb på bilka.dk. Vejl. pris 300 kr.

4.

The Mind

The Mind er et kortspil, men ikke bare et almindeligt kortspil. Det er et samarbejdsspil, hvor det gælder om i fællesskab at få lagt alle de nummererede kort i den rigtige rækkefølge – altså fra 0 til 100 – uden at tale sammen undervejs. The Mind er kåret til årets selskabsspil 2018. For 2-4 spillere fra 8 år.

Læs mere eller køb på legebyen.dk. Vejl. pris 100 kr.

Sådan kan du spare penge, når du køber brætspil

Brætspil kan synes dyre, men der er heldigvis mange alternativer til, hvordan familien kan hygge sig med brætspil uden at kaste en masse penge efter det.

  • Biblioteker: Mange biblioteker låner spil ud på samme måder som bøger.
  • Facebook: Der findes grupper på Facebook, hvor formålet er at bytte eller sælge brugte spil. Det er værd at kigge ind i nogle af de grupper, hvis I har brug for at forny jeres spilrepertoire – måske nogen vil bytte.
  • Spilcafeer: I mange af de større byer hitter brætspilcafeer. Det fungerer sådan, at man betaler et beløb pr. spiller, og så må man bruge de næste mange timer på at spille alverdens spil.
  • Genbrug: Det er ofte billigere at købe spil, der allerede er brugt. På sider som dba.dk eller guloggratis.dk kan det derfor være værd at kigge, hvis familien skal have nye spil.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto