Brug dine vinrester: 9 overraskende idéer

Uanset om du har en slat vin til overs eller en hel flaske, er der faktisk en masse måder, du kan bruge dine vinrester på – og vi taler ikke om et skvæt i kødsovsen.

Brug dine vinrester

Normalt ender vinrester i kødsovsen, risottoen eller – desværre – i køkkenvasken. Vin har dog overraskende mange anvendelsesmuligheder (både rød- og hvidvin), og selvom du ikke kan drikke op, kan du sagtens få brugt hver en dråbe.

9 tips til at få brugt dine vinrester

1.

Skyl frugt og grønt i rødvin

Skallen på de røde druer indeholder et stof, resveratrol, der har antibakterielle egenskaber. Skal du have frugt og grønt ekstra rent, kan du putte en generøs sjat rødvin i en balje vand og skylle din frugt og grønt i blandingen.

2.

Fjern rødvinspletter med hvidvin

Det lyder næsten som en skrøne, men den er altså god nok: Den bedste måde at få rødvinspletter af duge, tøj, gulvtæpper, you name it, er med hvidvin.

Put hvidvin på pletten hurtigst muligt, lad det virke lidt tid og dup forsigtig rødvinen op med et tørt klæde. Har det siddet lidt længere, kan du lægge din trøje i et hvidvinsbad – se her hvordan.

3.

Kickstart komposten

Rødvin kan bruges til at kultivere de gode bakterier i din kompost, så du får en lækker, muldet gødning, der giver masser af næring til både græsplæner, bede, altankasser og potteplanter.

4.

Læskende voksen-ispinde

De fleste kender nok tricket med at fryse rødvin og hvidvin i isterningebakke og bruge dem i madlavningen… men har du overvejet at lave nogle lækre rødvins-ispinde i stedet?

Blend resterne af en god, fyldig vin – eksempelvis en Merlot – med enten friske, udstenede kirsebær eller syltede kirsebær. Smag til med sukker, ahornsirup eller hvad du foretrækker som sødemiddel og hæld blandingen i ispinde-forme og frys dem natten over.

Det er en lækker og læskende voksen-is, du kan imponere gæster med… hvis der altså er flere tilbage!

5.

Fjern fedtpletter

Hvidvin er godt til at fjerne fedtpletter, og det samme er bagepulver. Blander du de to til en let flydende pasta, kan du rengøre alt lige fra gulvtæpper til grill-riste. Bare smør blandingen på fedtpletten og lad det sidde 10-15 minutter, inden du fjerner det igen. Gentag indtil pletten er helt væk.

6.

Rødvin i badevandet

I første tip nævnte vi, at der i rødvin findes stoffet resveratrol. Det er ikke kun antibakterielt, det er også en antioxidant, som er kendt at være anti-inflammatorisk, blødgørende og have anti-age-egenskaber.

Put tre-fire glas rødvin i dit karbad eller et glas i fodbadevandet og nyd din ekstra bløde hud og hæle. Resveratrol findes også i mørk chokolade, og hvis du vil være sikker på at få glæde af stoffets mange gavnlige egenskaber, er det nok bedst at supplere med et glas vin og en skål mørk chokolade, mens du ligger i blød – need we say more? 😉

7.

Lav vin-sirup

Har du en halv flaske vin til overs? Så tager det ingen tid at koge det op med sukker og lade det reducere, indtil du har en lækker vin-sirup. Du kan bruge det lidt på samme måde som balsamico, og det smager himmelsk på ost, lækre sommersalater eller på grillede frugter.

Blandingsforholdet er 3:1, hvilket betyder, at for hver deciliter sukker, skal du bruge tre deciliter vin. Put begge dele i en gryde, lad det koge op og skru derefter ned, så det står og simrer. Lad det koge ind til cirka en tredjedel af det oprindelige indhold, og tag det af varmen, når det har tykkelse som sirup.

Hæld din vin-sirup på et rent patentglas og opbevar det i køleskabet for længst mulig holdbarhed.

8.

Rødvinsbatik

Rødvin farver helt vildt! Det er super træls, når det laver misfarvninger på dit yndlingstøj, men det er ret hyggeligt at bruge rødvinens farve til at give gammelt tøj nyt liv. Måske vil du endda forsøge dig med lidt kreativ hjemme-batik?

Sæt elastikker stramt fast forskellige steder på en trøje og læg det i et fad med rødvin. Lad det trække godt ind i stoffet, inden du fjerner elastikkerne og vasker resterne ud i vaskemaskinen (vask den alene de første par gange, så du ikke ødelægger dit andet tøj).

9.

Bananflue-fanger

Er dit køkken invaderet af bananfluer? Så stil et glas vin frem til dem ved siden af frugtskålen. Dæk glassets åbning med sølvpapir eller husholdningsfilm og prik forsigtigt huller med en tandstikker.

Nu kan fluerne komme ned til vinen (som de åbenbart er pjattet med), men de kan ikke komme ud igen.

For god ordens skyld skal det lige nævnes, at vi på redaktionen kun har erfaring med rødvin som bananfluefanger – men måske er hvidvin også et hit?

Vi hører gerne fra dig, hvis du har erfaringer med det! Også gerne hvis du har andre gode tips til at få brugt dine vinrester.

Kilder: Magasinet Liv, Foodess, Mother Nature Network, Kitchn, Pudderdåserne

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto