Tryl julens rester om til nye måltider

And og flæskesteg, brunede kartofler, rødkål, sovs – og selvfølgelig risalamande til dessert. I julen samles vi traditionen tro om den dejlige julemad, men desværre ender meget af maden i skraldespanden. Få inspiration til, hvordan du kan trylle resterne om til nye retter.

Inspiration til at bruge julens rester

Julen handler i høj grad om den gode mad, men overflødighedshornet resulterer også i, at julens rester hober sig op i dagene efter og aldrig bliver spist.

Vi fylder køleskabet med flæskesteg, and, medisterpølse, kartofler, fløde og smør i sådan en grad, at vores indkøb af drikke- og madvarer er 23 procent højere i december i forhold til resten af året ifølge GFK Consumerscans husstandspanel.

Du har sikkert også selv prøvet at stå forvirret foran køledisken i supermarkedet og forsøge at finde ud af, hvor stor en flæskesteg, du skal vælge, eller hvor meget risalamande, familien mon kan spise. For der må for guds skyld ikke mangle noget, når det er jul.

Hold restefest i juledagene

Problemet er, at vi ikke er særlige gode til at få brugt julens rester, så meget af den lækre julemad ender i skraldespanden. I gennemsnit kasserer hver husstand mad til en værdi af 700 kroner i december.

Én måde at minimere madspildet på er at planlægge dine juleindkøb bedre. Start med at kigge i køkkenskabene, inden du køber ind. Måske har du allerede både mandler, grødris og kulør til sovsen på lager.

Det er også en god ide at regne lidt på mængderne inden. Er I for eksempel otte gæster rundt om julebordet, er der ingen grund til at lave mad til 12. Som tommelfingerregel kan du regne med, at én person i snit spiser cirka 5-600 gram mad til et hovedmåltid. Så vil der stadig være rigeligt mad, og det gælder i stedet om at få udnyttet de forskellige rester til nye retter i dagene efter.

”Jeg synes faktisk, det er dejligt at have rester af julemaden tilbage. Kødet kan varmes og spises med af julens grøntsager og frugt. Nyd og leg med resterne de næste par dage, så kan du nemt minimere madspildet,” fortæller Tina Scheftelowitz, der er iværksætter og forfatter til blandt andet ’De suveræne’ kogebøger.

Skru op for kvaliteten

Ifølge Tina Scheftelowitz er det også en god ide at gå efter råvarer af så høj kvalitet som muligt.

”Økologisk kød er et must i min verden, så du ved, at dyrene har haft det godt, og produktionen af foderet ikke sviner vores jordklode til. Det samme gælder grønsagerne. Så hellere købe lidt mindre mængder kød og i stedet lave en ekstra grønsagsret dertil,” forklarer hun.

Sådan får du brugt julens rester

Her giver Tina Scheftelowitz sine bedste bud på, hvordan du kan forvandle resterne af anden, flæskestegen og risengrøden til nye, skønne retter.

1.

Gentag successen dagen efter

Den nemmeste måde at få gjort et indhug i resterne på, er at gentage successen. En god ande- eller flæskesteg gør sig ikke kun godt juleaften, men også i dagene efter. Spis det kolde kød med resterne af både hvide og brunede kartofler, varm rødkål og lidt lunet sovs. Kødet kan også lunes i sovsen eller tildækket i ovnen.

Tip! Har du burgerboller og mayonnaise på lager, kan julemaden hurtigt forvandles til en lækker flæskessandwich.
2.

Rødkål = en frisk salat

Har du ikke brugt hele rødkålshovedet, kan du bruge det som base til en frisk salat. Bland med lidt grønkål, granatæble og appelsin/mandarin eller de grøntsager og frugter du har i forvejen, og lav en dressing af citronsaft og lidt salt dertil.

3.

Medisterpølse = kødsauce

Skær medisterpølsen i små stykker og brug den i en kødsauce med flåede tomater og masser af grøntsager. Smag til med hvidløg og krydderurter. Det samme kan du gøre med rester af and eller flæskesteg.

4.

Kogte kartofler = kartoffelmos

Er der hvide kartofler tilbage, kan du lynhurtigt lave dem om til en lækker mos. Bland eventuelt lidt knoldselleri, gulerod eller pastinak i, hvis du har brug for en lidt lettere ret oven på den tunge julemiddag. Varm eventuelt mosen i et fad oven på kødsaucen med resterne af kødet.

Tip! Kartofler og kød kan lynhurtigt blive til en omgang biksemad med spejlæg.
5.

Marcipan og nougat = koldhævede grovboller med guf

Har du rester af marcipan og nougat fra den hjemmelavede konfekt, kan du bruge juleguffet til søde grovboller. Lav en almindelig koldhævet grovbolledej, og fyld den med marcipan og nougat i store terninger. Revet gulerod er også godt at putte i. Det smager skønt og er et godt alternativ til kage eller andre søde fristelser.

6.

Risengrød = klatkager

Undgå at blande al risengrøden med flødeskum, når du laver risalamande. Du kan hurtigt røre en ny omgang sammen, hvis dine gæster er mere sultne. Resten af risengrøden kan du nemlig bruge til skønne klatkager morgenen efter. Spis dem evt. med en skefuld kirsebærsovs, hvis der er mere tilbage.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto