Citronmåne, som du aldrig har fået den før

Hjemmebagte kager smager ofte bedre, men kan de også slå de populære købeklassikere? Chefredaktøren tester sine bage-skills på en nyfortolkning af citronmånen.

citronmåne

Indrømmet – jeg er fan af Den Store Bagedyst på DR, hvor kage-bage-glade danskere dyster mod hinanden, og den ene mere lækker (og ind mellem mislykket) kage toner frem. Nu er det så min tur. Jeg har sat mig for at teste, om en hjemmelavet citronmåne smager lige så godt som den, man kan hente nede på tanken for en tyver.

Hvor var stylisten?

Følg med, når redaktionen kaster sig ud i forskellige DIY-projekter. Vi viser dig det ærlige resultat – uden filter.

Jeg er langt fra kandidat til at komme på bagedyst-holdet, og den opskrift på citronmåne, jeg har fundet, ser lidt avanceret ud. Men jeg gør forsøget og er overrasket over, at det faktisk ikke er så svært. Til gengæld stjæler citronmånen mere tid end forventet på grund af bundens nedkøling og kagens hviletid i køleskab, så bagningen skal planlægges godt.

(Se opskriften længere nede i artiklen)

 

1.

Sæt i gang

Først skal bunden laves, og den kræver godt med revet marcipan (ja, der røg også lidt i munden), sukker, vanilje, revet citronskal, blødt smør, mel og æg. Jeg satsede og valgte at bruge rørsukker, som jeg i forvejen havde i skabet.

2.

Når bunden er god

Efter at have rørt det hele sammen, skal kagemassen fordeles i en springform. Min er lidt større end den anviste, så allerede da vidste jeg, at min kage kom til at mangle lidt i højden. Ellers gik alt som smurt, og det så rigtigt ud, så jeg smækkede kagen i ovnen, hvor den skulle bage i 30 til 35 minutter.

3.

Fornuftigt tidsfordriv

Den halve time vidste jeg godt, hvad skulle bruges til. Oprydning i køkkenet og en tur med hvalpen, så den kunne holde sig under næste runde med tilberedning af hvid chokoladeganache.

4.

Min første ganache

Efter kagen kom ude af ovnen, skulle den køle af. Imens biksede jeg citronganachen sammen. Det var første gang, jeg lavede en ganache, og her var jeg lidt nede på udstyr. Min variant af et vandbad bestod af to gryder oven på hinanden, men det har fungeret fint i andre sammenhænge, og gjorde det også denne gang. Chokoladen smeltede i hvert fald. Jeg ejer heller ingen dejskraber, så jeg rørte ganachen sammen med en ske. No problem – den så fin ud og fik den helt perfekte let-skinnende overflade. Men jeg var også meget artig og fulgte opskriften nøje.

5.

Når man ikke har styr på tiden

Så blev ganachen spredt ud over den nedkølede kage. Det så lovende ud, men før familien og jeg kunne sætte tænderne i kagen, skulle den hvile i køleskab i minimum 4 timer og gerne natten over. Det havde jeg ikke lige taget højde for, og det passede skidt med mine planer for resten dagen, så det måtte blive natten over. Her skulle jeg nok have tjekket op på tiden, før jeg lovede familien kage samme dag!

6.

Støv mikset med mynte

Endelig! Min kage stod i køleskab hele natten og var klar til at blive pyntet – og ikke mindst spist! Jeg delte den runde kage i to halvmåner og dryssede det røde støv over. Det gik ikke lige så fint som på billedet, jeg havde vist ikke helt teknikken, og det var heller ikke samme farve, mit drys lignede nærmest sværme af rosenpaprika. Men spicet op med mynteblade (fordi jeg ikke ku’ skaffe gul skovsyre), er det ikke så skidt endda. Og den smagte sindssygt godt. Først bredte marcipansmagen sig og bagefter kom citronen bragende. Begge dele på elegant vis.

7.

Og vinderen er ...

Min citronmåne slog hundrede procent købe-udgaven. Ikke fordi det var mig, der lavede den, men den smagte bare af gode råvarer frem for syntetisk skriggul glasur og konserveringsmidler. Jeg er færdig med at købe citronmåner. Tror jeg.

Psst! Kagen bliver kun bedre og bedre af at stå i køleskabet. På tredjedagen var min helt fantastisk i smagen og konsistensen.

Opskrift: Citronmåne med marcipan og hvid chokolade

Citronmazarin

150 g marcipan
150 g sukker
150 g blødt smør
Korn af ½ vaniljestang
Fintrevet skal af ½ økologisk citron
3 æg
75 g hvedemel

Riv marcipanen groft, og kom den i en skål. Tilsæt sukker, smør, vaniljekorn og citronskal, og pisk det hele godt sammen. Pisk æggene i ét ad gangen. Vend hvedemel i. Kom dejen i en kagering/springform (18 cm i diameter) med bagepapir i bunden, og bag kagen i ovnen ved 175 grader i 30-35 minutter, til den er fint gylden. Lad den køle helt af.

Citronganache

200 g hvid chokolade, gerne 35%
50 ml piskefløde
50 ml citronsaft

Smelt chokoladen i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen. Bring fløden til kogepunktet i en lille gryde, og hæld den over chokoladen, mens du rører i midten af skålen med en dejskraber. Fortsæt med at røre, til ganachen samler sig og får en smuk, blank overflade. Rør citronsaft i, og stavblend ganachen. Fordel ganachen oven på den afkølede kage, og stil den i køleskabet min. 4 timer, gerne natten over.

Pynt

½ tsk frysetørret hindbærstøv
½ tsk frysetørret passionsfrugtstøv
Gule skovsyreblomster

Sigt frysetørret hindbær- og passionsfrugtstøv ud over kagen, og pynt med gule skovsyreblomster.
Lad gerne kagen temperere, inden I sætter tænderne den.

Opskriften er fra ‘Majas kager’ af Maja Vase, Politikens Forlag, 250 kr.

 

 

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto