Podcast-guide: Fra krimi til sladder

Er der noget bedre end en god fortælling? Podcast-universet byder på ekstraordinære fortællinger for enhver smag, som vil være en fryd for dine ører.

Anbefalinger af gode podcast

Du har måske set den lille podcast-afspiller-app på din telefon eller iPad, men ikke udforsket den nærmere – måske har du savnet en podcast-guide til at komme i gang? Er det tilfældet, så kan du godt trykke play, for med den lille app får du adgang til et uendeligt univers af viden og gode historier fortalt af nogle af de ypperste radiomennesker i hele verden. Men faktisk er det kun 10 procent af os danskere, der lytter til podcasts ugentligt, og det selv om podcasts passer perfekt ind i vores medievaner.

“Radio er ofte et baggrundsmedie; man tænder om morgenen for at sikre sig, at jorden ikke er gået under, og så kører den i baggrunden med musik og trafikmeldinger. Derfor mangler mange at opdage, hvor kraftfuldt et medie radioen er,” siger Susanna Sommer, selvstændig radioproducent, podcastekspert og vært på podcasten ‘Madøret’.

Podcast – når du har tid og lyst

I dag får vi nyheder, når det passer os, ser DR-krimien dagen efter og binge-streamer yndlingsserien, og dermed passer podcasts faktisk perfekt ind i vores medievaner. Men da det også er en verden af uanede lyttemuligheder, kan det være svært at overskue, hvor man skal starte.

“Det er altid godt at starte med de podcasts, som anbefales i aviser og magasiner, og udforske iTunes’ hitliste, grupper som ‘Podcastle’ på Facebook eller ‘The New York Times Podcast Club’. Når man finder ud af, hvad man synes er fedt, kan man herfra gå på opdagelse,” siger Susanna Sommer.

Derfor får du her Lime.dk s guide til podcasts, der er et lyt værd.

1.

True crime – kan du løse mordgåden?

Dobbeltmordet
I 1948 blev et ægtepar fundet brutalt myrdet i en herskabslejlighed på Peter Bangs Vej på Frederiksberg. Mordet blev aldrig opklaret, selv om mange gennem årene ellers har forsøgt. Nu gør DR Dokumentar et forsøg. Lyt med, om det lykkes.

S-town
I 2014 tog Serial fra ‘This American Life’ (TAL)hele verden med storm, da journalist Sarah Koenig uge efter uge forsøgte at opklare et mord, som en ung mand tilsyneladende var blevet uskyldigt dømt for. Har du ikke hørt Serial, er især sæson 1 et must, men ellers er den nye S-town (kaldet Shit Town) en ny, fascinerende og besynderlig fortælling fra TAL. Blev en ung mand myrdet i en lille amerikansk by – og slap en rig fyr afsted med det? Eller er det hele blot blændværk? Sprog: Engelsk – eller det vil sige ofte med fed amerikansk, sydstatsaccent.

 

2.

Sande fortællinger med mystiske tvist

Kvinden med den tunge kuffert
I samarbejde med Politiken fortæller podcastveteranerne fra ‘Third Ear’ historien om kvinden, der indlogerer sig på kristne refugier, vender op og ned på folks liv – for så at skride fra regningen. Hvem er hun, og hvorfor gør hun det? Følg ‘Third Ear’s Krister Moltzens jagt på kvinden med den tunge kuffert.

I et forhold med
Hvis du kun har tid til at høre én podcast og et enkelt afsnit, bør valget falde på denne fra ‘Third Ear’. Hvorfor må du lytte dig til.

3.

Radiodramaer – som kunne være sande

Limetown
En by og dens borgere forsvinder fra jordens overflade. Serial møder ‘The X-files’. Sprog: Engelsk.

Homecoming
Psykologisk thriller om en kvinde, som hjælper hjemvendte krigsveteraner med at blive integreret i samfundet på ny. Med blandt andet Catherine Keener, Oscar Isaac og David Schwimmer. Godt skuespil. Sprog: Engelsk.

4.

Anderledes debat

Det, vi taler om
Hvis du elsker sladder, kommer du ikke uden om Ditte Okman og hendes skarpe gæster, der diskuterer kendisser og politikere. To timers ugentlig underholdning og hæmningsløs debat.

Rushys Roulette
To timers hed debat om integration med journalist Rushy Rashid som ordstyrer.

Annejagt
Programmet er slut, men stadig en lytter værd. Anne Sophia Hermansen tager liberale kæpheste op med sine gæster, der tangerer fra kulturpersonligheder til politikere. Gør dig selv en tjeneste og lyt til interviewet med Klaus Riskær – wow, bare wow.

5.

Til den lumre side

Nattens Dronning
En kvindelig stønner har i årevis, nat efter nat, ringet til mandlige, klassiske musikere fra Det Kongelige Teater. Selv om det er en DR-podcasten, bør ungerne ikke lytte med, da serien er eksplicit og har masser af OMG-moments. En podcastserie, du sent vil glemme.

Den Grå Side
Erotik, humor og drengesnak med Søren Rasted. Hør kendte læse erotiske historier op (de grå sider).

6.

Nørd løs

Sproglaboratoriet
Har du tendens til at rette på folks sprog, er Sproglaboratoriet, som efter otte år netop er sluttet, noget for dig. Værterne undersøger sprogudtryk og brugen af det danske sprog sammen med blandt andet Dansk Sprognævn. Er du mere til sproglige quizzes, lyt til arvtageren Klog på Sprog med Adrian Hughes.

Discovery
Er du fan af tv-kanalen, vil du elske deres podcasts, der handler om alt fra månen til tankelæsning. Sprog: Engelsk.

7.

Shh, det er for børn

Hvorfor dit og hvorfor dat
Lotte fra Anna og Lotte svarer på alskens spørgsmål. For eksempel, hvordan man får en pige til at danse. For de 5-8-årige.

Løgnehistorier
Hvad er sandt, og hvad er falsk? Et forunderligt univers med de bedste løgnehistorier. For de 5-10-årige.

Olines historier
I ni episoder a seks minutter fortæller Oline skøre og fantasifulde historier for de 2-4-årige.

8.

Dokumentar

The Documentary
Historier om verden fra journalisterne på BBC. Kom fra Myanmar til Mexico til stamceller og japanske babyer. Engelsk.

DR Dokumentar
‘Man stoler ved på præsten’ får en særlig anbefaling herfra.

9.

Musik

Heartbeats
Lyt til beats og fortællinger, fede miks og meget mere.

Music PopCast
New York Times podcast om popmusikkens største tendenser. Med avisens skarpe kritikere.

10.

Politik

Cordua og Steno
Den ene er politisk blogger og blå, den anden er musiker og aubergine. Sammen udlægger de ugens store og små begivenheder set med borgerlig optik.

Det Røde Felt
Er du til den anden fløj, debatterer Lars Trier Mogensen, gæster og lyttere i en bramfri tone om emner, der har fået ham op i det røde felt.

11.

Og så alle de andre...

Madøret
Samtaler om mad og livet.

SpørgeJørgen
Lytterne kan vitterligt spørge Jørgen Leth om alting.

Et Dyreliv
Doktor Dyregod sætter ord på danskernes kæreste eje: vores kæledyr.

Den Korte Radioavis
Med Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm. Need I say more?

Fodbold FM
Alt om fodbold.

Her finder du podcasts

Alle omtalte findes i iTunes. Søg blot på titel.
Det er også muligt at finde dem på programmernes hjemmesider og for eksempel Google Play, hvis du har Android.
Brug en podcast-app for at få optimal lyd. For eksempel ‘Pocket Casts’ eller Apples egen ‘Podcasts’.
Du kan lytte til podcasts på din smartphone, iPad og computer.

Læs også: Tre podcast-entusiaster anbefaler podcast

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto