Podcast-guide: De bedste podcast fra krimi til sladder

Find dine nye yndlings-podcasts til opvasken, rengøringen eller den lange gåtur.

Bedste podcast - kvinde i hængekøje lytter til podcast

Hvis ikke du allerede har en lang liste med podcasts, der holder dig selskab, når du gør rent, vasker tøj, cykler på arbejde eller går en lang tur, har du det muligvis en, når du når bunden af denne artikel.

Podcast-guide

Ifølge podcaststats.dk var der i maj 2018 hele 2.352 dansksprogede podcasts at vælge imellem i iTunes Store.

I dag får vi nyheder, når det passer os, ser DR-krimien dagen efter og binge-streamer yndlingsserien, og dermed passer podcasts faktisk perfekt ind i vores medievaner. Men da det også er en verden af uanede lyttemuligheder, kan det være svært at overskue, hvor man skal starte.

Lime.dk giver dig her en podcast-guide med nogle af vores favoritter, og der er noget for enhver smag – både når du har travlt, og når du har tid til at binge en mordgåde. Og det bedste af det hele? Det hele er on demand, og du kan lytte, pause og genoptage, når det passer netop dig. Og så har vi gjort det nemt – vi har nemlig inddelt podcast i genre, så du finde den podcast, der passer lige til dit humør.

Podcasts krimi

håndjern og fingeraftryk - podcast om krimi | LIME

Kan du løse mordgåden?

1.

Dobbeltmordet

Afsnit: 8

Varighed: 30 minutter

I 1948 blev hr. og fru Jacobsen fundet myrdet i deres herskabslejlighed på Peter Bangs Vej i København. Hændelsen skete for 70 år siden, så det er ved at være sidste udkald for at komme i kontakt med personer, der boede i området dengang.

Det, der gør mordet spektakulært, er, at det er omgivet af mærkelige spor, beviser og spøjse iscenesættelser. Mordet er aldrig blevet opklaret, men de mange teorier om ægteparret og den mulige gerningsmand lever stadig videre.

2.

S-town

Varighed: 45-65 minutter

Sprog: Engelsk – eller det vil sige ofte med fed amerikansk, sydstatsaccent.

I 2014 tog Serial fra ‘This American Life’ (TAL)hele verden med storm, da journalist Sarah Koenig uge efter uge forsøgte at opklare et mord, som en ung mand tilsyneladende var blevet uskyldigt dømt for. Har du ikke hørt Serial, er især sæson 1 et must, men ellers er den nye S-town (kaldet Shit Town) en ny, fascinerende og besynderlig fortælling fra TAL. Blev en ung mand myrdet i en lille amerikansk by – og slap en rig fyr afsted med det? Eller er det hele blot blændværk?

3.

Third Ear

Varighed: 30-60 minutter
Krister Moltzen og Tim Hinman fra ’Third Ear’ laver skæve og dybdegående reportager om danske begivenheder. Det unikke ved ’Third Ear’ er, at de formår at male billeder med deres beskrivelser og lyde, så man på ingen måde savner den visuelle del.
Third Ear har lavet mange podcastfortællinger. Særligt spændende er “21 Roser”, der over fem afsnit fortæller om narkoafdelingen på Slagelse politigård. Med originale lydklip fra overvågningen fortælles om opklaringen af omfattende ring af narkosmugling i 1997.

Tip! Hvis du kun har tid til at høre én podcast og et enkelt afsnit, bør valget falde på afsnittet ‘I et forhold med’ fra ‘Third Ear’. Hvorfor må du lytte dig til.

4.

Third Ear x Politiken

Varighed: 30-45 minutter

I samarbejde med Politiken bringer ‘Third Ear’ dokumentariske historiefortællinger, der zoomer ind på alt fra mysterier om forvundne katte på Bornholm til Robert, der i lang tid var en del af Scientology.
Den fortælling, du skal starte med, er ‘Kvinden med den tunge kuffert’. En norsk kvinde har indlogeret sig på danske klosterrefugier med en kæmpe kuffert og en tragisk historie. Men hun sår splid, lyver så det driver – og slutter altid sine ophold med at stikke af fra regningen.
Det er sindsoprivende spændende at følge Krister Moltzens jagt på kvinden for at stille det spørgsmål, man som lytter sidder tilbage med: Hvorfor gør hun det?

5.

Serial

Sæsoner: 3
Varighed: Mellem 26-56 minutter

‘Serial’ tager dig tilbage til Baltimore i 1999, hvor en populær high school elev, Hae Min Lee mystisk forsvinder efter skole en dag. Seks uger senere bliver hendes ekskæreste, Adnan Syed, arresteret for hendes mord. Selv erklærer han sig uskyldig, men han ikke helt præcist kan huske, hvad han lavede den dag. Og så er der en skolekammerat, der ved noget om hvor Adnan var den dag – men han er ingen steder at blive fundet. Lyt med og følg Sarah Koenig, når hun prøver at finde hoved og hale i sagen mod den dengang 17-årige Adnan Syed.

6.

Up and vanished

Sæsoner: 2

Varighed: Alt i mellem 20-55 minutter

‘Up and Vanished’ sæson 1 handler om skønhedsdronningen og læreren Tara Grinstead, der forsvandt sporløst i Georgia for 13 år siden. Vi følger Payne Lindsay, der prøver at afdække, hvad der egentlig skete – og vi kan love for, at der sker ting og sager undervejs! Der findes mange true crime podcasts, men hvor der tit efterlades et stort mysterium om de forsvundne kvinder, børn og mænd, så får du rent faktisk nogle svar i denne podcast.

Podcast af anderledes karakter

Kvinde ler mens hun lytter til anderledes podcast

Er du vild med sladder og debatter, er en af podcast listet herunder sikkert et hit.

1.

Det, vi taler om

Varighed: ca. 55-110 minutter

Hvis du elsker sladder, kommer du ikke uden om Ditte Okman og hendes skarpe gæster, der diskuterer kendisser og politikere. To timers ugentlig underholdning og hæmningsløs debat.

2.

Annejagt

Afsnit: 100
Varighed: Lige omkring 55 minutter

Programmet er slut, men stadig en lytter værd. Anne Sophia Hermansen tager liberale kæpheste op med sine gæster, der tangerer fra kulturpersonligheder til politikere. Gør dig selv en tjeneste og lyt til interviewet med Klaus Riskær – wow, bare wow.

3.

Anders og Anders Podcast

Varighed: 60-75 minutter

Anders Breinholt og Anders Lund Madsen hyggesnakker om alt i øst og vest, og ofte bliver en lille omvej til en hel rejse. Anders og Anders er et underholdende makkerpar, nogle værre sludrechatoller, og hyggelige at have i ørene på vej hjem fra arbejde, når hjernen trænger til lettere emner.

4.

Her går det godt

Varighed: 40-60 minutter

Esben Bjerre og Peter Falktoft bringer, som de selv beskriver det “højt humør, ærlige analyser og en yderst selektiv gennemgang af verdens tilstand”. De er i det hele taget bare mega hyggeligt selskab, når du ikke har brug for alt for tung lytning. Alligevel kommer de med skæve og interessante vinkler på aktuelle emner, som på en eller anden måde gør dig en smule klogere. Om ikke andet, så i stand til selv at vurdere emnerne en smule mere kritisk.

5.

Spørge Jørgen

Varighed: 55 minutter

Har du spørgsmål, og vil du gerne have dem besvaret af selveste Jørgen Leth? Så har du nu chancen, og så kan du også høre hvad andre har spurgt ham om i podcasten ‘Spørge Jørgen’. Her lytterne vitterligt spørge Jørgen Leth om alt – døden, livet, sport eller hvad der nu lige falder én ind.

Podcast om drama

Dram podcast - to teatermasker

Drama. Drama. Drama. Spændende radiofortællinger, som kunne være sande.

1.

Limetown

Sæsoner: 2
Sprog: Engelsk.
Varighed: 25-40 minutter

‘Limetown’ handler om en lille by i Tennessee og dens borgere, hvor over tre hundrede mænd, kvinder og børn for over 10 år siden forsvinder fra jordens overflade. Og de er aldrig hørt fra igen. Her følger vi American Public Radio reporter Lia Haddock og hendes evige spørgsmål om, hvad der egentlig skete med menneskerne i Limetown. Podcasten er en kombination af Serial der møder ‘The X-files’.

2.

Homecoming

Sæsoner: 2, fordelt på 12 afsnit
Varighed: Mellem 23-41 minutter
Sprog: Engelsk.

Psykologisk thriller om en kvinde, som hjælper hjemvendte krigsveteraner med at blive integreret i samfundet på ny. Med blandt andet Catherine Keener, Oscar Isaac og David Schwimmer. Det er godt skuespil.

Podcast om musik

podcast om musik - guitar og høretelefoner

Vild med musik, artister og historier om instrumenter og kunstnere? Lyt med på en af de to podcasts om musik.

1.

Heartbeats

Heabeats er en kombination af radio og podcast, hvor du kan blive inspireret af fede beats, og fortællinger fra musikverdenen, hvor du får et indblik i alt fra bassens historie til musikere og musik-elskeres personlige historier.

2.

Popcast x New York Times

Varighed: 30 – 80 minutter

New York Times podcast om popmusikkens største tendenser, hvor de tapper ind ny musik, artister og albums. Og så er det selvfølgelig med avisens skarpe kritikere, så de er vinklet med lidt kant.

Podcast dokumentar

mennesker bagfra - podcast dokumentar

Er du vild med virkelighedsnære historier, er dokumentarer lige noget for dig. Her får du et udpluk af den lange liste af muligheder.

1.

The Documentary

Varighed: Alt i mellem 26 og 55 minutter
Sprog: Engelsk

Her kan du opleve historier om verden fra journalisterne på BBC. Her kan du få information om stort og småt, og globale tendenser som hvorfor nogle vælger ikke at blive vaccineret og en historie om en flygtninge – fortalt fra synspunktet af en 12-årig pige, der søger asyl i et fremmede land.

2.

Man stoler vel på præsten

Varighed: 25-26 minutter

DR har flere interessante dokumentar, men der er én som særligt stikker ud, og det er ‘Man stoler vel på præsten’. Podcasten handler om en sognepræst i lokalsamfundet Tømmerup der tilbage i 2016 blev varetægtsfængslet for overgreb på to børn på 12 og 13. Det kom som en chokerende nyhed, hvor det nærmest var blevet normalt for nogle af børnene at sove i samme seng som præsten.

3.

Alt er nu

Varighed: 10 – 25 minutter

‘Alt er nu’ handler om det unge kærestepar, Stine og Titan, der har den perfekte plan om at blive gift, få børn og leve deres liv sammen. Men det går ikke helt som planlagt, da fortiden indhenter dem og en sygdom vender alt på hovedet for det unge par. Lyt til den medrivende fortælling en ung og spirende kærlighed, der udfordres af en alvorlig sygdom.

4.

Lottomysteriet

Afsnit: 9
Varighed: 15-35 minutter

I 2002 sprang en mand køen over i en kiosk, bad om at få tjekket en lottokupon og lovede at komme tilbage kort efter. Manden vendte aldrig tilbage, og gevinsten på 9,3 millioner kroner fik aldrig en ejermand.
I podcasten møder vi fem mænd, som stadig er sikre på, at de er vinderen af de mange millioner. De håber stadig på at udbetalt gevinsten, hvis de kan bevise, at de er kuponens rette ejermand.

5.

Man kan aldrig vide

Afsnit: 20
Varighed: 15-30 minutter

Podcast-serien handler om Mads Andersen, der på opfindsom vis har formået at snyde og bedrage nærmest alle han har været i nærheden af. Hans ofre fortæller om deres møde med den karismatiske mand, blandt andet en eks-kæreste, som rejste nyforelsket og nyforlovet til Kos. Her skulle Mads møde hendes forældre, men endte med at snyde dem for flere hundrede tusinde kroner.

Podcasts om politik

karikatur af præsidenter - politisk podcast

Det er ikke bare politikere eller de politiske fløje, der bliver debatteret – det er emner, der er aktuelle og som bliver serveret måske med en smule kant og humoristisk indspark.

1.

Cordua og Steno

Varighed: ca. 55-120 minutter

Den ene er politisk blogger og blå, den anden er musiker og aubergine. Sammen udlægger de ugens store og små begivenheder set med borgerlig optik. Hver uge uddeler de fidusbamsen, en person som har gjort sig særlig bemærket – lyt med og find ud af, hvem, der får den.

2.

Det Røde Felt

Varighed: 55-110 minutter

Er du til den anden fløj, debatterer Lars Trier Mogensen, gæster og lyttere i en bramfri tone om emner, der har fået ham op i det røde felt. Han er både utrolig kritisk og usædvanligt optimistisk.

3.

Den Korte Radioavis

Varighed: ca. 55 minutter

‘Den Korte Radiovis’ har den knivskarpe Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm i front, der giver dig så præcise og korte nyheder – og forsøger hele tiden at gøre dem kortere, og skarpere. I studiet med sig har hun nyhedsredaktør Rasmus Bruun. Sammen leverer de nyhederne med kant og oversmurt med humor.

4.

Rushys Roulette

Varighed: 55-110 minutter

Hver onsdag diskuterer journalist Rushy Rashid ugens aktuelle emner, hvor intet er helligt. Hun deler taletiden med både ukendte og kendte personer, der sammen har en hed debat om integration og alt hvad det indebærer.

Podcasts om kærlighed og erotik

Hænder - podcast om kærlighed og sex | Lime

Om du er til podcasts om lykkelig eller ulykkelig kærlighed, eller til lidt hyggesnak om erotika, finder du sikker en podcast for dig her.

1.

Hvorfor har jeg ikke en kæreste?

Afsnit: 5
Varighed: ca. 26-27 minutter

‘Hvorfor har jeg ikke en kæreste?’ er en podcast lavet af singlekvinder Stine Bjerregaard Ditlevsen og Rikke Frøbert, som undersøger, hvorfor de ikke kan finde en kæreste. De bliver kastet ud på en masse dates og får samtidig råd af eksperter med på vejen – lyt, hvordan det går dem, og om de finder den store kærlighed.

2.

Nattens Dronning

Afsnit: 6
Varighed: 15-22 minutter

En kvindelig stønner har i årevis, nat efter nat, ringet til mandlige, klassiske musikere fra Det Kongelige Teater. Selv om det er en DR-podcast, bør ungerne ikke lytte med, da serien er eksplicit og har masser af OMG-moments. ‘Nattens Dronning‘ er en podcastserie, du sent vil glemme.

3.

Den Grå Side

Sæsoner: 3
Varighed: 46-126 minutter (det er dog kun en enkelt episode som varer over 2 timer, ellers er de fleste episoder på lige lidt over en time).

Søren Rasted er vært på podcasten ‘Den Grå Side’, hvor han hiver kendte mennesker ind som artister, komikere og skuespillere, hvor de snakker om erotik, humor og drengesnak. Her læser de gamle erotiske historier op og som de skriver om programmet, “porno ses med ørenene”.

4.

Fries before guys

Varighed: 45-60 minutter

Veninderne gennem 15 år, Nanna Hovgaard og Josephine Kuhn, taler om alt mellem himmel og jord – også tabubelagte, pinlige og decideret ulækre hændelser. Hør dem tale om alt fra orgasmer til kropshad, angst, dårlige parforhold og skide en lille smule i bukserne på Nørrebrogade.

Podcasts om videnskab

forstørrelsesglas og briller podcast om videnskab og nørderi

Vi forstår videnskab, som beviser, fakta som er videnskabeligt bevist, men også emner, der er så specifikke og nørdet, at det er en helt videnskab.

1.

Sproglaboratoriet

Afsnit: 147
Varighed: Gennemsnitlig 27 minutter (med få undtagelser)

Har du tendens til at rette på folks sprog, er Sproglaboratoriet, som efter otte år lukkede ned, noget for dig. Værterne undersøger sprogudtryk og brugen af det danske sprog sammen med blandt andet Dansk Sprognævn. Er du mere til sproglige quizzes, lyt til arvtageren Klog på Sprog med Adrian Hughes.

2.

Discovery

Varighed: Ca. 25-30 minutter
Sprog: Engelsk.

Er du fan af tv-kanalen, vil du elske deres podcasts, der handler om alt fra månen til tankelæsning. To af deres nyeste tilføjelser handler om, hvorfor fugle synger og om uendeligheden egentlig eksisterer. Lyt med!

3.

Fodbold FM

Varighed: Mellem 55-90 minutter

Her kan du få alt af vide om fodbold med et skarpt og kompetent panel, der debatter fodboldens verden. Det er for et publikum, der interesser sig og holder af sporten. Om det er en kærlighed for spillet selv, historien eller spillerne bag, så kan du hver uge få en dosis fodbold-viden.

4.

Madøret

Afsnit: 6
Varighed: 26-62 minutter

Kom med madglade journalist og radioproducent Susanna Sommer og kogebogsforfatter Hanne Holm i køkkenet, når de i podcasten ‘Madøret’ taler om opskrifter, råvarer og i hver afsnit laver en ret eller to – ofte med et asiatisk twist. Her får du en god kombination af kokkeri, gode historier og den gode smag.

5.

Et Dyreliv

Varighed: Ca. 55 minutter

Doktor Dyregod, Annette Røpke sætter ord på danskernes kæreste eje: vores kæledyr. Her kan du få alt af vide om både større og mindre dyr og deres respektive problemer, hvor Annette deler ud af sin ekspertise. Lyt med og bliv oplyst om dyrenes verden.

Podcast til familien

familie podcast . billed af familie

Mangler du podcast til dine børn, eller om livet som forældre? Tjek listen, og få inspiration til din næste podcast.

1.

Hvorfor dit og hvorfor dat

Varighed: 5-8 minutter
Afsnit: 23

Lotte fra Anna og Lotte svarer på alskens spørgsmål. For eksempel, hvordan man får en pige til at danse eller en god snak om prutter. ‘Hvorfor dit og hvorfor dat’ er for de 5-8-årige. Podcasten er ikke på Apples podcast, men kan findes her.

2.

Løgnehistorier

Varighed: 7-12 minutter
Afsnit: 3

Hvad er sandt, og hvad er falsk? Et forunderligt univers med de bedste løgnehistorier om, hvorfor tingene netop er blevet, som de nu engang er. Podcasten løgnehistorier er for de 5-10-årige.

3.

Olines historier

Varighed: 6 minutter

I ni episoder fortæller Oline skøre og fantasifulde historier for de 2-4-årige. Ved Olines historier kan du for eksempel høre historier om Gunnar Orm på turen, Røverrotterne eller kagemonstret Zander. Olines historier er ikke på Apples podcast, men du kan finde den her.

4.

Farmænd

Varighed: 40-55 minutter

Fædrene Jasper Ritz og Martin Høgsted taler om livet som far. Et liv som nogle gange kan være lidt udfordrende, når man som Martin har bakteriefobi eller som Jasper, der kun har sin datter halvdelen af tiden. Kontrasten mellem far-kedelige Martin og Jasper, der hver anden uge slår sig løs som var han 20 år igen, fungerer bare super godt.

Podcasts om sundhed

bare tæer i sand podcast om sundhed

Podcast som sætter fokus på sundhedstips, behandlinger og alt det ind imellem

1.

En mand med en sag

Afsnit: 9
Varighed: 55 minutter

Søren Rasted er manden med en sag – nemlig medicinsk cannabis. Han oplever, at politikere, læger og myndigheder stadig er skeptiske overfor brugen. Derfor vælger han i podcasten at undersøge, om der er hold i denne skepsis.Undervejs taler han blandt andet med Lægemiddelstyrelsen, en hjerneforsker, Scleroseforeningen og smertepatienter, der gør ulovlig brug af cannabisolie.

2.

Detox din hjerne

Afsnit: 25
Varighed: Alt i mellem 37-90 minutter

Morten Elsøe og Anne Gaardmand, stifterne af VaneCoach-uddannelsen tager kampen op med myter om ernærning, træning og vægttab og smækker fakta på bordet. I ‘Detox din hjerne’ snakker de blandt om spiseforstyrelser, hvordan ens børn får et sund forhold til mad og smadrer myter om kulhyldrater.

Her finder du podcasts
  • (Næsten) alle omtalte findes i iTunes. Søg blot på titel.
  • Det er også muligt at finde dem på programmernes hjemmesider og for eksempel Google Play, hvis du har Android.
  • Brug en podcast-app for at få optimal lyd. For eksempel ‘Pocket Casts’ eller Apples egen ‘Podcasts’.
  • Du kan lytte til podcasts på din smartphone, iPad og computer.

Først publiceret den 16. juni 2016. Redigeret af redaktionen. 

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto