Det skal du vide, når du køber på dealsites

Du kan få alt fra gourmetmad til faldskærmsudspring på tilbud hos dealsites. Men hvad skal du egentlig vide som forbruger?

Shopping på dealsites

Et dealsite er en online platform, hvor du kan købe værdibeviser til oplevelser, varer eller services til fordelagtige priser.

Dealsitets funktion er at formidle tilbud mellem leverandører og forbrugere, og de markedsfører sig typisk via nyhedsmails, online- og fysiske bannere og på sociale medier.

Dealsitet er altså en slags tilbudsmægler. Det er her, du køber værdibeviset og svinger kreditkortet, men beviset indløses hos de forskellige leverandører. Og det er blandt andet her, du skal holde tungen lige i munden.

Gode råd til din dealshopping

1.

Vær opmærksom på, hvem du indgår aftale med

Når du handler på et dealsite, køber du typisk kun værdibeviset her. Det betyder, at aftalen og ansvaret overgår til den arrangør, der står for ydelsen, når du bruger værdibeviset.

Har du klager over ydelsen eller produktet, kan du altså ikke klage til dealsitet, men må henvende dig til arrangøren.

2.

Læs det med småt!

Du har altid klage- og reklamationsret over varer eller ydelser, du har købt. Men du kan kun klage over det, du sort på hvidt er blevet stillet i sigte.

Hvis du for eksempel køber en klipning hos en fin frisør, er det så hende, du har købt en klipning hos, eller er det salonen og en vilkårlig frisør, der er ansat?

Konkret bør specifikationer for aftalen stå under beskrivelsen af dealen på sitet, men det er stadig ikke nødvendigvis helt let at greje for dig.

3.

Forhold dig kritisk til, hvor godt tilbuddet egentlig er

Tjek priserne, men husk også at forholde dem til, hvad du reelt får. Deals er karakteriseret ved, at der er en række rammer og vilkår for den gode pris.

Måske kan du kun bruge værdibeviset på hverdage mellem klokken 10 og 14, kun i en afdeling, der ligger langt fra din bopæl, eller du er begrænset til en fast menu, som skal bestilles lang tid i forvejen.

Det er ikke sikkert, at vilkårene står mål med besparelsen for dig, så du skal huske at tjekke, før du køber.

Fordele ved dealsites

  • Du kan spare mange penge på et hav af forskellige ting, som du alligevel ville have købt til fuld pris.
  • Du kan få adgang til helt særlige og eksklusive oplevelser og produkter, du ellers ikke ville have haft mulighed for at få fingrene i.
  • Der er masser af inspiration at hente til nye oplevelser og produkter, du ikke vidste fandtes og aldrig selv ville være faldet over ellers.

Læs også, hvordan du bliver den bedste krejler

Ulemper ved dealsites

  • Det kan være svært at gennemskue, hvem man handler med, og hvilken del af aftalen dealsitet har ansvar for, og hvilken del man indgår med leverandøren.
  • Det er ikke nødvendigvis en god deal, selv om det er et tilbud. Ikke bare prisen, men også indhold og rammer skal være attraktive for dig.
  • Gode tilbud kan gøre, at vi køber deals, vi ikke har brug for, og at værdibeviset derfor forputter sig i en skuffe og aldrig bliver brugt. Det er selvsagt ikke en god deal.
Om eksperten

Camilla Engel Post er chefjurist hos E-mærket og ekspert i forbrugerrettigheder. E-mærket er en dansk nonprofitorganisation, der arbejder for bedre og sikrere e-handel med certificeringsordning.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto