7 tips (og apps) til at dele mere med hinanden

Deleøkonomi er kommet for at blive, for jo længere vi bruger vores ting, jo mindre belaster vi klimaet. Her får du syv tips, der gør det let at dele, bytte og videresælge dine ting.

deleøkonomi tøj kvinde

Måske har du hørt ordet deleøkonomi, altså hvor vi udlejer, deler, låner eller sælger vores ejendele til andre, men hvordan kommer du lige i gang?  For det giver jo ingen mening, at vi alle har en trailer stående i garagen, som vi kun bruger én gang om året, eller at du til podens barnedåb købte service til 30 mennesker, som nu bare står under sengen samtidig med, at genboen skal holde konfirmation i næste måned og skal ud og købe service. Her får du syv tips og henvisninger til apps, som kan hjælpe dig på vej.

1.

Genbrug til børn

‘Reshopper’ er en smart app til alle børnefamilier, hvor du kan købe og sælge brugte ting til børn. Det kan være alt fra flyverdragter til solbriller, Pokémon-kort og tremmesenge. Det er nemt og brugervenligt, og mere end 400.000 har allerede downloadet appen.

Læs mere om Reshopper og hent app’en her

2.

Lej eller udlej dine ting

‘Yepti’ er en app, hvor du nemt kan leje eller udleje ting i trygge rammer. Her kan du altså udleje din popcornmaskine, der bare står og samler støv i kælderen, eller leje den hoppeborg til børnefødselsdagen, som du måske ellers ikke ville have haft råd til. Du kan også fingrene i mindre ting som en barnevogn, en rugbrødsform eller et kamera, som du kan leje for et bestemt beløb per dag.

Læs mere om Yepti og hent appen her

3.

Smart tøjbyttekoncept

I Veras er filosofien, at tøj ikke behøver at være nyt fra butikken for at føles nyt. De fleste af os har masser af lækkert tøj hængende i skabet, som vi af den ene eller anden grund ikke går med – og som kan være et hit for andre. I Veras kan du via et simpelt pointsystem bytte tøj med andre. Når du afleverer noget tøj, og så får du point, som du kan købe nyt tøj for. Veras består både af en online shop, fysiske butikker i København og Odense samt et ugentligt tøjbyttemarked.

Læs mere om Veras her

4.

Del din bil – eller få et lift

Transport er en af de helst store CO2-syndere, og det prøver GoMore at skrue ned for. Her handler det nemlig først og fremmest om samkørsel. Hvis du for eksempel skal køre fra København til Aarhus og har plads i bilen, kan du finde et par ekstra passagerer på GoMore – og omvendt. Du kan også leje din bil ud, når du ikke bruger den.

Læs mere om GoMore og hent app’en her

5.

Del læseglæden

Bogbasen er den ideelle portal for bogelskere. Her kan du nemlig både købe og sælge brugte bøger. Har du en særlig bog i tankerne, kan du også efterlyse den på Bogbasen for at tjekke, om den måske skulle være til at finde brugt, inden du går ud og køber en ny udgave.

Læs mere om Bogbasen her

6.

Byt hjem med folk over hele verden

Har du lyst til at få en billigere og mere autentisk ferieoplevelse, findes der også flere tjenester som Lovehomeswap eller HomeExchange, hvor du kan bytte dit hjem med andre familier over hele verden.

Læs mere om Lovehomeswap her

Læs mere om HomeExchange her

7.

Gratisøkonomi

Det skal være slut med brug-og-smid-væk-kulturen, mener stifterne af ‘Freemi’, som er en smart app, der gør det nemt at give ting videre. På ‘Freemi’ er alting gratis.

Læs mere og hent Freemi app’en her

Hvad er deleøkonomi?

Hvis du ikke liige er med på hvad deleøkonomi går ud på, så får du her Den grønne tænketank Concitos definition af deleøkonomi

  • Deling eller udlejning af forbrugsgoder.
  • Videresalg eller bytte af vare og ydelser.
  • Fællesskaber, der deles om viden, fysiske rum eller andre værdier.

Kilde: Concito

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto