Derfor har du hemmeligheder

De er skamfulde og forbudte, men frem for alt dragende. Vi dykker ned i de dybeste, mest hemmelige afkroge af danskernes sind og lukker skeletter ud af skabet. Det bliver slibrigt, saftigt og sårbart.

Danskernes hemmeligheder

Kriminelle familiefædre, bortadopterede børn født uden for ægteskab og forbudt kærlighed. I Rigsarkivets lange gange opbevares danskernes bedst bevarede hemmeligheder.

De 465 hyldekilometer håndskrevne breve, dagbogserindringer, dombøger, sogneoptegnelser og politirapporter befinder sig i et tryk- og temperaturreguleret kammer med dobbeltlåste døre, for dokumenterne her er Danmarks dyrebareste skat.

Personlige oplysninger, du ikke vidste fandtes, er gennem århundreder blevet arkiveret og udgør nu en astronomisk encyklopædi over det danske folkefærd.

Opbevaring af hemmeligheder

Som en ivrig sporhund følger Adam Jon Kronegh dagligt færten af en god historie. Han arbejder som arkivar og historisk researcher på Rigsarkivet og er kendt fra DR-programmet ‘Forsvundne arvinger’. Gennem årene har han haft snuden begravet i massevis af brune papirer og opklaret et hav af mysterier.

Det har lært ham én altoverskyggende ting: at hemmeligheder er noget, vi alle bærer rundt på.

“Det er meget almindeligt og meget menneskeligt at have hemmeligheder. Vi kan alle sammen havne i en situation, hvor vi kan blive tvunget til at træffe beslutninger, der får konsekvenser for os, som vi ikke er stolte af. Rigsarkivet er en fælles hukommelse på godt og ondt,” siger han.

Vidste du, at vi deler mere, når vi bliver nusset i håret? Berøringen skaber nemlig intimitet og tillid. Derfor er du nok ikke den eneste, der er kommet til at tale over dig og dele ud af dine hemmeligheder i frisørstolen.

Ren og skær overlevelse

Det at holde noget skjult er en del af menneskets allerdybeste overlevelse i sociale lag. Hemmeligheder opstår ganske enkelt, fordi vi frygter udstødelse af de sociale fællesskaber, vi indgår i, hvis vi drister os til at røbe vores mest sårbare tanker, fortæller psykoterapeut Heidi Frier, der arbejder med familiehemmeligheder.

“I alle familier er der normer for, hvad du må sige, og hvad du ikke må sige. Det samme er der i skolen, på arbejdspladsen og så videre, så gennem hele livet lærer vi at begå os i de her forskellige miljøer. Druk og voldelig adfærd kan være business as usual i én social klasse, men være en social uacceptabel kendsgerning i en anden.

Begge sociale grupper kan opleve det som skamfuldt, men kommer du fra en middelklassefamilie, vil du ofte beskytte familiehemmeligheden, af frygt for at den forestilling, du har skabt om dig selv og din familie, skal falde til jorden,” forklarer Heidi Frier.

Hemmelighedsventilen

Langt de fleste vil på et eller andet tidspunkt have behov for at lette deres hjerte til et andet menneske. Det ligger nemlig i menneskets natur at danne alliancer for at undgå ensomhed. Indestængte følelser kan føre til bekymringer, angst og traumer. Derfor er det sundt at få åbnet op for hemmelighedsventilen af og til, fortæller Heidi Frier.

“Vi ved godt, at hemmeligheder vandrer, når vi betror os til andre. Det er derfor, vi deler dem, for vi kan ikke tåle ikke at være en del af gruppen. Det er også en måde at teste af, om din hemmelighed holder vand i det fællesskab, du indgår i. Er hemmeligheden socialt acceptabel, eller er den lige på kanten?”

Og andres reaktioner på dine hemmeligheder har stor betydning.

“Når du har fået den første positive reaktion, er hemmeligheden pludselig ikke så farlig længere. I det øjeblik, jeg deler en hemmelighed med dig, viser jeg, at jeg stoler på dig, og det er det, der er limen imellem os mennesker.”

Vidste du, at kvinder har sværest ved at holde på hemmeligheder? Det skyldes, at kvinder generelt er mere optagede af at kommunikere om tanker og følelser.

Pandoras æske

De senere år er der nærmest gået sport i at betro sig anonymt. Det sker i mørklagte rum foran en skare af komplet fremmede i teaterstykket ‘Confessions in the Dark’, men også i fuldt dagslys, når stifteren af Copenhagen Confessions mødes med hemmelighedsbebyrdede københavnere på byens caféer.

Og så er der naturligvis den virtuelle verden, som med massevis af anonyme hemmelighedsfora er en Pandoras æske af saftige afsløringer. Som for eksempel på Miriams Blok – en blog, hvor alle kan sende hemmeligheder ind.

“Det er alt fra små pinligheder til store livskriser. Den hyppigst indsendte hemmelighed er faktisk: “Jeg spiser mine bussemænd.” Men hvis vi kigger på overordnede emner, fylder parforhold og især utroskab rigtig meget,” fortæller Miriam Poulsen, der har fået tilsendt over 20.000 af danskernes hemmeligheder digitalt.

“Det er meget forskelligt, hvad læserne reagerer på. Jeg udgav engang en hemmelighed fra en kvinde, der mente, at ubådsmorderen
Peter Madsen var tiltrækkende, og det var der mange, der var forargede over. Omvendt får en hemmelighed, hvor en kvinde er sin kæreste utro med hans egen bror, sjældent en reaktion med på vejen.”

Danskernes saftige hemmeligheder
  • “Jeg bryder mig dybest set ikke om nogen af mine veninder. Hvis jeg ikke var single, ville jeg nok ikke hænge ud med 90 procent af dem.”
  • “I løbet af de sidste 48 timer har jeg levet udelukkende af blandselv- slik og peanutbuttercups. Jeg er hverken syg eller i hjertesorg.”
  • “En måned efter vores store, flotte bryllup, og jeg kan ikke lade være med at tænke, at jeg måske burde have lyttet til den lille stemme, der peb “sig nej”, da han gik på knæ.”
  • “Jeg har aldrig haft en orgasme. Jeg er 31 år og har haft 124 sexpartnere.”
  • “Jeg tænder på mænd, der er en del ældre end mig. Nu har min mor præsenteret sin nye kæreste, som jeg havde sex med på en Tinder-date sidste år. Jeg har ikke sagt noget, for hun er så glad.”
  • “Jeg tror, jeg er til piger. Jeg er lige blevet forlovet med min kæreste. Som er en mand.”
  • “Min mor forstår ikke, hvorfor hun bliver uvenner med alle. Jeg forstår det godt. Jeg kan heller ikke holde hende ud.”

Kilde: miriamsblok.dk

Uanset hvad, giver det folk noget at dele hemmeligheden anonymt. Ifølge Heidi Frier får de anonyme bekendelser os nemlig til at føle os mindre alene:

“Det er en lettelse at få sat ord på de tanker, man har gjort sig. Helt banalt kan det også hjælpe at finde ud af, at andre altså også gemmer på store hemmeligheder, så du bliver bekræftet i, at du ikke er helt unormal. Vi bliver nødt til at få opløst nogle af de ting, vi går og bærer rundt på, ellers bliver vi skøre og sære.”

Den største skam

Blandt de mest almindelige hemmeligheder i dag er utroskab og parforholdskvaler, som Miriam Poulsen også fortæller, men der er desværre også mange hemmeligheder, der handler om angst, vold og misbrug, fortæller psykoterapeut Heidi Frier.

Men går man bare et halvt århundrede tilbage i de gamle kirkebøger på Rigsarkivet, kan man se, at der dengang var særligt én hemmelighed, som trumfede dem alle. En hemmelighed, der var så ukristelig, at man tog den med sig i graven, forklarer Adam Jon Kronegh:

“Dengang var den største skam i livet at få et barn uden for ægteskabet. Det var et kors, man bar, men i dag er det jo hamrende ligegyldigt, om forældrene til barnet er gift.”

Det kan derfor i den grad fortælle noget om den tid, man lever i, hvilke hemmeligheder der bliver gået stille med dørene med.

Det vildeste mysterium, Adam Jon Kronegh har opklaret, tager sit udspring på den danske ø-koloni St. Thomas, hvor en højtrangerende hvid embedsmand blev afsløret i at have en affære med en lokal sort mand. På den tid var det strengt forbudt og rent politisk selvmord. Adams opgave var at finde frem til embedsmandens identitet og finde ud af, hvordan hans liv efterfølgende havde udformet sig:

Efter skandalen måtte manden flygte til New York, hvor han blev vinduesindretter. I byens gamle distriktsbøger kan man se, at embedsmandens elsker senere i livet også flyttede til New York. Og at de boede under 500 meter fra hinanden – så det lader til, at de to elskende fik hinanden til sidst.

Præstationskulturens lænker

Ifølge arkivaren har vores hemmeligheder faktisk ikke ændret karakter synderligt gennem historien, hvis man ser helt overordnet og tematisk på det. Det er nemlig de eviggyldige temaer som sex og magt, der går igen.

“Et eller andet sted er det de samme ting, vi kæmper med i dag, som vi gjorde for flere hundrede år siden. Vi er stadig bange for at miste social anseelse og for ikke at leve op til de standarder, der er defineret af samfundet – standarderne kan have ændret sig, men hemmelighederne er de samme,” siger arkivaren.

På ét afgørende punkt er der dog sket et skifte, hvis man spørger Heidi Frier. Det er blevet mere almindeligt at holde kortene tæt ind til kroppen, når der er bølgegang i det indre.

“Præstationskulturen har ret stor betydning for, hvad vi deler med andre. Det, der før i tiden var helt normalt, er blevet skamfuldt at tale om. For eksempel at man indimellem kan føle sig ensom, eller at man tvivler på, om man nu har valgt den rigtige partner. Mange unge og voksne midtvejs i livet har en masse fantasier om det perfekte liv, og når det er målestokken, vil de være tilbøjelige til at hemmeligholde de svære tanker, for det kan føles enormt sårbart at lufte dem.”

Pirrende sladder

Dag efter dag lokker skriggule spisesedler med slibrige afsløringer om alt fra popstjerners narkokørsel til ministres seksuelle præferencer. Sladderpressen har fortsat kronede dage, for vi æder skandalerne om de kendte og kongelige råt.

Det hemmelighedsfulde har altid pirret vores nysgerrighed og haft en magnetisk tiltrækningskraft.

Men særligt chokerende er det at få sine hemmeligheder hængt til tørre i fuld offentlighed, når man ikke selv er herre over det. Uanset om man er et kendt ansigt eller ej.

“En hemmelighed, der bliver afsløret, vil ofte blive betragtet som en løgn, fordi der er noget, du ikke har fortalt. Det er enormt ubehageligt og skamfuldt at opleve, fordi du oven i skyldfølelsen over at have fortiet skal deale med, at andre føler sig holdt for nar og måske endda taget som gidsel i en løgn. Så der er dobbelt op på skam,” forklarer Heidi Frier. Hun minder om, at det før er set, at ydmygelsen har været så ubærlig, at den har ført til selvmord.

55 procent af danskerne har en hemmelighed, de holder skjult for omverdenen.

Et magtfuldt våben

Men grundlæggende kan man sige, at en hemmelighed ikke skader andre, men blot er en del af et menneskes indre univers. En løgn er derimod noget, man stikker andre, for at dække over noget for egen vindings skyld.

I politik er hemmeligheder derimod powerfuldt kasteskyts, der kan bringe selv den mest garvede politiker på gyngende grund. De kan forårsage seriøse ridser i lakken og sågar vælte ministre og præsidenter.

Vi husker nok alle ordene: “I did not have sexual relations with that woman,” som den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton bedyrede med troskyldige øjne. Men det var løgn, og sagen blev en af 90’ernes største skandaler.

Præsidenten havde haft en affære med den 22-årige praktikant Monica Lewinsky. Men Lewinskys kollega, som hun havde betroet sig til, afslørede præsidentens sidespring.

“Hemmeligheder er et magtfuldt våben at være i besiddelse af. De kan bruges imod dig, hvad enten det er i skolegården eller i den politiske arena. Viden er i høj grad magt,” slår Heidi Frier fast.

Kilder: tv2.dk, Femina, dr.dk og sondagsavisen.dk

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto