Derfor har du så travlt!

Hverdagen bliver slugt af alle mulige gøremål, og det efterlader for lidt tid til familien, viser en ny undersøgelse. Bliv klogere på, hvorfor vi har så travlt, og hvordan du kan få mere tid i hverdagen til det vigtige.

Travl - træt kvinde i seng

Vækkeuret ringer. Få børnene op og i tøjet. Lave morgenmad. Smøre madpakker. Pakke skoletasker. Huske gymnastiktøjet. Kysse børnene farvel, afsted til arbejde. Løse opgaver, holde møder, svare mails, og pludselig er klokken 16, og du har (måske) fri. Købe ind, hente børn i SFO, lave mad. Hjælpe med lektier, sætte en tøjvask over, rydde op, putte børn, løbe en tur og godnat. Og næste dag ringer vækkeuret…

Et anderledes arbejdsmarked

Hverdagen kan tage pusten fra de fleste, og i en undersøgelse foretaget af YouGov for lime.dk svarer 61 procent, at ’travl’ er det ord, der bedst beskriver deres hverdag. Samtidig siger 48 procent, at de gerne vil have mere tid med familien. Og de tal overrasker slet ikke Karen Lumholt, medstifter af Familiepolitisk Netværk, som arbejder på at skabe bedre vilkår for danske børnefamilier.

Arbejdsmarkedet bærer en del af skylden

”Jeg er ikke spor overrasket over, at så mange føler, de har travlt og ser for lidt til familien. Det er det samme, som andre undersøgelser viser,” fortæller Karen Lumholt, der mener, vi kunne blive lettet for en hel del, hvis arbejdsmarkedet var skruet anderledes sammen.

I Sverige har alle ret til at arbejde på deltid, så længe de har børn under 8 år. Derudover har de ret til 60 omsorgsdage om året for hvert barn under 12 år.

Mødre vil ned i tid

”Dem, der arbejder mest i Danmark, er parfamilier med hjemmeboende børn, viser flere undersøgelser. De midaldrende kvinder arbejder ofte mindre, men vil gerne op i tid – de kan bare ikke få lov til det. Samtidig kan vi se, at flere og flere forældre drømmer om at gå ned i tid, mens børnene er små, men det kan de heller ikke få lov til. Det giver ikke særlig meget mening,” fortæller Karen Lumholt.
Samtidig står kvinder i 30’erne tit over for tre store omvæltninger, der virkelig kan få pulsen til at stige hos de fleste.

Børn er ikke lig med mindre arbejde

Job, barn, bolig. At lande i start-30’erne kan for mange være hektisk. Kvinder herhjemme tager i stigende grad lange uddannelser og skal derfor først ud på arbejdsmarkedet, når der næsten er 30 lys i lagkagen. Det er på nogenlunde samme tidspunkt, at to streger dukker op på graviditetstesten, ligesom en del sætter deres første underskrift på en købsaftale af en bolig.
”Et tredobbelt realitychok plejer jeg at kalde det, når kvinderne i starten af 30’erne både skal præstere i deres første job, samtidig med at de stifter familie og får familiebolig.

80 timer om ugen

For i Danmark er det at få børn ikke lig med at arbejde mindre, som det er i mange andre lande, vi sammenligner os med,” forklarer Karen Lumholt og fortsætter:
”Samtidig arbejder far også. Så når du lægger mors og fars arbejdstid sammen, nærmer vi os 80 timer om ugen, og det er langt, langt højere end i andre lande, hvor det er normalt, at den ene forælder går ned i tid, så der er mere tid til børnene. Så det er ikke så mærkeligt, danske børnefamilier føler sig pressede”.
Nu begynder der dog så småt at blæse nye vinde på arbejdsmarkedet, som kommer de travle børnefamilier til gode.

Forhandling om din arbejdstid

Fire dages arbejdsuge til samme løn og forhandling om din arbejdstid. Det er noget af det, der er ved at rulle ud på danske arbejdspladser. I Københavns Kommune kan de ansatte i sundheds- og omsorgsforvaltningen løbende forhandle om deres arbejdstid og være med til at bestemme, om de eksempelvis vil arbejde 30, 37 eller 42 timer om ugen, så det passer bedst sammen med, hvor de er i deres liv lige nu. Ordningen skal nu efter planen udbredes.

Vidste du, at …
både fædre og mødre med børn under 13 år i gennemsnit arbejder én time mere om dagen end folk uden børn? På fire uger bruger forældre dermed 20 timer mere på arbejdspladsen end kollegaerne uden børn.
Kilde: Danmarks Statistik

Én dag mindre giver vækst

Samtidig indfører flere virksomheder en fire dages arbejdsuge – heriblandt it-virksomheden IHH Nordic, hvor sygefraværet er halveret og produktiviteten steget med 20 procent, efter de skar én dag af arbejdsugen.

Giv slip

Men vi skal også selv ændre vores indstilling til jobbet, hvis vi vil have mindre sved på panden i hverdagen, mener Karen Lumholt: ”Vi skal turde give slip og stole på, at vi ikke for evigt er faldet af karrierevognen, bare fordi vi ikke giver den fuldt gas på jobbet i de år, vi har små børn. Vent med at lave karriere, til dine børn er lidt større, eller giv den fuld skrald, inden du får børn. Der er ingen grund til, det absolut skal være i de 10 år, dine børn er små, at du peaker på jobbet. Og det er vigtigt, at arbejdsgiverne støtter dette,” slutter Karen Lumholt.
Men det er selvfølgelig ikke kun jobbet, der gør hverdagen travl. Der er også alt det, vi selv putter ind i hamsterhjulet.

Tag selv bord af muligheder

I dag findes der babyfodbold, så din etårige, der lige har lært at stavre rundt, kan begynde sin fodboldkarriere. Mulighederne inden for fritidsaktiviteter, uddannelser, boligprojekter og alt muligt andet er eksploderet de seneste år, og det er med til at gøre os mere stressede, mener familievejleder Lola Jensen.

Dele-job

I lande som Østrig og Schweiz er det almindeligt at to mennesker deler ét job, så den ene eksempelvis arbejder mandag, tirsdag, onsdag, mens den anden arbejder onsdag, torsdag, fredag. Onsdag kan bruges som fællesdag til at overlevere. På den måde er det muligt både at have eksempelvis et topjob og tid til familien.

Kilde: Karen Lumholt, Familiepolitisk Netværk

 

”Der er rigtig meget støj i hverdagen. Da mine børn var små, skulle vi hver weekend vælge, om vi ville gå en tur i skoven eller bage eller besøge nogle venner. Vi lavede tilvalg. I dag skal forældrene lave en hel masse fravalg, fordi vi bliver oversvømmet med muligheder for, hvad vi kan bruge vores tid på, og det er svært,” siger Lola Jensen, der netop er udkommet med bogen ’Må vi så få ro’, som handler om at skabe flere åndehuller i hverdagen.

Vi siger én ting og gør noget andet

For hvis vi vil kunne trække vejret lettere og have mere tid sammen, så skal vi selv ændre noget.
”De forældre, jeg taler med, siger altid, at familien er det vigtigste, derefter helbredet, jobbet og så omgangskredsen, boligen og så videre. Men så køber de et hus og for at få råd til det, skal de have et velbetalt job – og så får familien resterne af tiden. Vores værdier og handlinger hænger ikke sammen,” siger Lola Jensen, som mener, vi kan få mere tid til det vigtigste, hvis vi kan lære at skære ned og starte i det små.

De små ting tæller

”Du skal ikke omlægge hele dit liv, du skal lave småjusteringer. Sæt uret til at ringe et kvarter tidligere, så I har lidt mere tid om morgenen. Læg mobilen helt væk, indtil børnene er lagt i seng. Minimér legeaftaler for de mindste. For de større børn, så snak med de andre forældre om, at I om søndagen laver legeaftaler for den kommende uge, så der er mere ro i hverdagen. Hold børnefødselsdag med skattejagt derhjemme i stedet for i svømmehallen eller legeland. Gør det, du kan magte, så du får mere ro i netop din hverdag,” afslutter Lola Jensen.

71 procent
Så mange af danskerne mener, at småbørnsforældre skal have ret til at kunne gå på deltid. Det viser en TNS Gallup-meningsmåling gennemført for Magisterbladet i 2016.

 

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto