Derfor er det okay, at dit barn ser Youtube!

Du kigger med himmelvendte øjne på det, dine børn ser på YouTube. Måske begrænser du ovenikøbet deres forbrug af mediet. Men er det ikke på tide at lægge de korslagte arme væk og gå nysgerrigt på opdagelse i den verden, dine børn finder så interessant?

Børn der ser Youtube

To teenagedrenge, der vil sidde i et klædeskab i 24 timer, men må give op efter 19 minutter. 83.200 visninger. To teenagepiger, der smager sig igennem en hel pose forskellige KitKats på 12 minutter. 412.504 visninger. Småpiger, der dokumenterer deres morgenrutine. Laver tutorials til den lækreste øjenmakeup. “Pranker” deres venner. Snakker dybt seriøst om computerspil. Laver DIY-projekter. Og fortæller om break-ups, mobning, ja selv den første gang. Du kan få et helt unikt kig ind i teenageværelset, hvis du klikker dig ind på YouTube.

Nogen, de unge kan identificere sig med

Med udgangspunkt i sig selv, deres liv og erfaringer har de unge youtubere nemlig for længst fået fat i segmentet af børn og unge. Det har givet tv-mediet, der ellers i mange år regerede enevældigt på underholdningstronen, kamp til stregen.

“Youtuberne kombinerer det at kunne noget med at ville noget og være nogen, man kan identificere sig med. De rigtig populære youtubere er omkring 20 år, men startede da de var 14-15 år. Og mange unge kan godt lide at se noget lavet af nogle, der er lidt ældre end dem selv. For dem ser man nemlig lidt op til. Youtuberne lader dem kigge ind i de lidt større børns gemakker, hvor der bliver snakket om sex, menstruation og kærester,” fortæller Stine Liv Johansen, der er lektor på Aarhus Universitet og forsker i børn og unges brug af digitale medier.

Erfaringer bliver delt fra ung til ung

Tidligere generationer bladrede løs i ungdomsbladet Vi Unge eller tændte for det legendariske radioprogram ‘Tværs’, der blev lavet af voksne til unge. Men i dag foregår erfaringsudvekslingen i høj grad fra ung til ung, forklarer lektoren. De unge kan identificere sig med de jævnaldrende youtubere. De unge finder det tiltalende og sympatisk, at de ikke er bange for at udstille sig selv med alt, hvad det indebærer af personlige fortællinger, sprogkiksere og andre bommerter. Youtuberne inviterer indenfor i maskinrummet på en helt anden måde, end tv-genren nogensinde har gjort. Og derfor ser de med.

Tip! Hvis du virkelig vil forstå, hvilke tanker der kører rundt i de unge youtuberes hoveder, så få fingrene i bogen ‘Sådan blev jeg Rasmus Brohave’. Her giver en af Danmarks største youtubere dig et indblik i de unge videofortælleres forunderlige verden.

Der er meget, du ikke forstår

Men det halter lidt med youtubernes ambitionsniveau, mener du sikkert. Det gør kritikerne også. Gang på gang får de digitale stjerner skudt i skoene, at de er indholdstomme forbilleder, der ikke formår at udnytte deres gigantiske platforme til andet end ligegyldige platheder. Den kritik tager hverken youtuberne eller Stine Liv Johansen særlig højtideligt. Der er nemlig så meget, de voksne ikke forstår.

Ungdommens public service

“Det er en typisk kommentar fra en voksen, der ikke har sat sig ind i det. YouTube er ikke fladpandet. Det er det simpelthen ikke. Sådan en som Rasmus Brohave har rejst ud i verden med Unicef og besøgt hospitaler for teenagemødre i Afrika. Hvor meget mere indhold kan man forlange? Han er jo public service i ordets egentlige betydning. Og youtuberen Kristine Sloth sidder med i socialministerens opdragelsespanel, fordi hun har udtalt sig så markant om forældres ansvar i forhold til deres børns internetadfærd,” siger forskeren.

Pranks og gøgl

Men hvad så med den store gruppe af youtubere, der mest af alt bruger tid på pranks og gøgl? Som for eksempel den største dansktalende youtuber, 20-årige Alexander Husum, der får sine følgere til at beslutte, om han og vennen Niki skal have makrel i tomat eller pizzasauce på deres pizzaer. Eller Morten Münster, der bevæbnet med to liter cola og sorte affaldssække fra Netto forsøger at overnatte i en dansk skov. Uden held. Det er nemlig de videoer, der får flest visninger.

Vi skal have meget mere leg i livet

“Den type videoer er ikke oplysende, men det er pjat, og det er leg. Og vi skal have meget mere leg ind i livet. Det er der ikke særlig meget plads til i dag. Selv dronningen sagde i sin nytårstale, at vi skulle være bedre til at gøre noget unyttigt. I gamle dage var vi meget mere sammen på tværs af alder i baggårdene, og der lærte man at lege af de store, men det gør vi ikke længere, fordi vi bruger så meget tid i skoler og institutioner og er mere inde. Der er Youtube jo virkelig et inspirationslager af leg. Det er her, man lærer alle mulige ting, man kan kaste sig ud i, som for eksempel at lægge makeup og lave slim. Man skal absolut ikke afskrive youtuberne, hverken teknisk eller fortællemæssigt. Dem, der har fået succes med det, er virkelig dygtige, bruger meget tid på at lave indhold og øver sig rigtig meget på at redigere for eksempel.”

Læs også: Derfor er det sundt at lade dine børn kede sig 

Seriøse penge at tjene

Og der er bestemt også seriøse penge at tjene på sponsoreret indhold, hvis man for alvor slår igennem. De succesfulde teenagere på YouTube er oppe at tjene minimum en “voksen” månedsløn. Går man hele vejen, kan man måske følge i fodsporene på den største youtuber i verden, nemlig den 28-årige svensker Felix Kjellberg, der under navnet PewDiePie tjener over 100 millioner kroner om året.

Væk med de løftede pegefingre

For nutidens unge er YouTube det hemmelige skjul omme bag cykelskuret, hvor tidligere generationer gik hen for at kigge i pornoblade, som en af drengene fra parallelklassen havde fået fingrene i, forklarer Stine Liv Johansen. Børn og unge har altid været nysgerrige på deres seksualitet, og den nysgerrighed skal man være varsom med at dræbe med regler, formaninger og forbud, mener hun.

Grænser, der skal afprøves

“Børn og unge har aldrig været så overvågede, som de er nu, men de skal også have plads til at afsøge det, som er på kanten og frækt. Det har unge altid gjort. I dag helt ned til niårsalderen, og det skal de have lov til uden at møde fordømmelse og løftede pegefingre. Problemet med internettet er, at grænsen mellem det pirrende, pikante, frække og frivole ligger lige op og ned ad det meget grænseoverskridende. Det er desværre et vilkår. Så forældre skal være klar til at tage snakken med sine børn, hvis de er stødt på noget, de blev kede af at se på.”

Vær åben overfor dine børn

Som forælder er det bedste, du kan gøre, at udvise oprigtig interesse for det, dine børn ser på YouTube. Uden at afhøre.
“Hvis du ikke interesserer dig for dine børns verden, så kommer de ikke til dig, hvis de oplever noget, der er grænseoverskridende, farligt eller har gjort dem kede af det. Så skal de gå med det alene og skamme sig over det. Som forælder er du nødt til at vise dem, at du ikke udskammer dem. Det er vi forældre lidt slemme til for tiden. De unge får hele tiden at vide, at det er den forkerte måde, de bruger medier på, at de er afhængige og hellere skulle bruge deres tid på noget mere fornuftigt. Når vi gør det, lukker vi porten til dialogen, og det skal vi passe rigtig meget på med,” siger Stine Liv Johansen.

Engagerende forældre

“Snak med dine børn om, hvad der er passende internetadfærd. Lad være med at sætte dig over i hjørnet med korslagte arme og hænderne for øjnene, for det får du simpelthen ikke noget ud af. Engagér dig, og sæt dig ind i deres digitale verden ved at stille nysgerrige spørgsmål. Det vil give dig indblik i, hvorfor dine børn finder de her YouTube-stjerner så fascinerende.”

Men hvor går grænsen så?

Helt små børns internetadfærd er det dog nødvendigt at være mere restriktiv omkring. YouTube er nemlig algoritmestyret, og det betyder, at tjenesten automatisk foreslår, hvad dine børn kan se som det næste, baseret på det, de ser nu. Det ene øjeblik kan dine børn derfor se et børnevenligt afsnit af den populære ‘Gurli Gris’, og det næste får den nuttede gris hugget hovedet af. Det hele er kun et klik væk. BørneTelefonen modtager faktisk opkald fra børn, der er blevet skræmt af det, de har set på YouTube.

3 ting, du kan gøre for at forhindre, at dit barn ser stødende indhold på youtube:

1.

Abonnér på børnevenlige kanaler

Lego og DR Ultra er eksempler på ‘safe zones’ for børn på YouTube. Her kan du og dit barn lave forskellige playlister, der sikrer, at de næste videoer, der automatisk afspilles, er godkendt på forhånd af dig som forælder.

2.

Anmeld grænseoverskridende indhold

Hvis du støder på indhold i et børneunivers, der ikke er egnet for børn, så gør YouTube opmærksom på det. For at anmelde en video skal du trykke på de tre prikker under videoen
og derefter “Rapportér”.

3.

Slå “Begrænset tilstand” til

YouTube har udviklet et filter, som forsøger at sortere det værst anstødelige indhold fra – baseret på at andre brugere rapporterer indholdet. Slå funktionen til ved at klikke ind på YouTube.com, gå ind i “Indstillinger”, og vælg “Begrænset tilstand”.

Kilde: Caroline Kjærbye-Thygesen, kommunikationsrådgiver i Mindshare.

Børnesikring af Youtube

For at komme problematikken til livs udviklede Google for et par år tilbage appen YouTube Kids, men den var mildest talt ikke fejlfri. Den automatiske algoritme magtede ikke den enorme opgave, det er at sortere alle videoer med upassende indhold fra. Men for nylig lancerede Google en ny funktion til YouTube Kids, fortæller Caroline Kjærbye-Thygesen, der er kommunikationsrådgiver i medie- og kommunikationsbureauet Mindshare.
“Nu er det ægte mennesker, der manuelt udvælger videoer, som vurderes som passende for børn. Det vil sige, at børn kun kan se indhold, der er blevet godkendt af en voksen. Problemet er bare, at YouTube Kids endnu ikke er lanceret i Danmark, selv om det flere gange har været oppe at vende. Så vi må vente lidt endnu.

Populære bloggere, som du skal kende til
 1. Alexander Husum, 20 år:
  Alexander er Danmarks mest populære dansktalende youtuber – og blev “Årets youtuber” ved prisuddelingsfesten Guldtuben i 2017. Han laver såkaldte “prank- videoer”, hvor der går sport i de mest uhyrlige drillerier. Husum har sin egen webshop med merchandise som T-shirts, hættetrøjer og plakater. Se hans videoer på hans youtube kanal her.
 2. Morten Münster, 20 år:
  Hele familien på seks bliver inddraget, når Morten laver videoer. Hans lillesøster, Naja, er også blevet en populær youtuber – og selv hans forældre har nu deres helt egen kanal. Han laver blandt andet skjult kamera med sin familie og er elsket for sin skrupskøre personlighed. Familien har også udgivet et brætspil. Se hans videoer på hans youtube kanal her.
 3. Armin, 19 år: 
  Drengerøven Armin, som er kendt for vendinger som “iskold” og “shabab”, der betyder homie – altså ven – på arabisk. Han er kendt for sin humoristiske måde at kommentere computerspil, men har siden udvidet repertoiret til også at omfatte andre videoer. Blandt andet en overlevelsesguide til gymnasiet. Du kan se hans videoer på hans youtube kanal her.
 4.  Rasmus Brohave, 20 år: 
  En af de youtubere, der har været mest eksponeret i medierne. Brohaves videoer er altid sobre. I serien ‘Hvad kan jeg blive’ gør han børn og unge lidt klogere på det arbejdsmarked, de en dag skal være en del af, men han laver også mere klassiske underholdningsvideoer, hvor han for eksempel farver sit hår grønt. Du kan se hans videoer på youtube her.
 5. Gex, 27 år: 
  Gex alias Phillip Madsen blev oprindelig kendt som gamer og begyndte sin YouTube-karriere med at tale om ‘Minecraft’ og andre populære videospil. Men sidste år besluttede den 27-årige maskinfører at bevæge sig lidt ud af nichen og vlogger nu også om alt fra havearbejde på landet til bilvask. Se hans videoer på youtube her.
Populære kvindelige youtubere
 1. Julia Sofia, 20 år: 
  Laver videoer med hauls, challenges og giveaways om alt fra skønhed til vegansk mad. Droppede ud af gymnasiet for med succes at satse på YouTube-karrieren. Var med i ‘Vild med dans’ i 2017. Se hendes youtube videoer her.
 2. Naja Münster, 8 år:
  En af Danmarks yngste youtubere – og Morten Münsters lillesøster – der laver videoer med masser af humor. I 2016 vandt hun som kun 6-årig prisen ‘Årets YouTuber’. Følg med på hendes youtube kanal her.
 3. Kristine Sloth, 19 år:
  Hun er både youtuber og blogger og laver beauty og entertainmentvideoer – og at være helt ærlig om svære emner som blandt andet mobning. Hun har udgivet to bøger om sig selv, ‘Min verden’ og ‘Enestående’. Se hendes youtube videoer her.

10 udtryk fra Youtube, som dit barn helt sikkert kender

 • Vlog: En forkortelse for ordet “video log”. Oversat betyder log “logbog” eller “journal”, og det er netop, hvad det er. En digital videodagbog, hvor man fortæller om sin dag.
 • Life hack: En betegnelse for ting, der gør livet lidt lettere. Bruges især om ting, der løser hverdagens små problemer på en spidsfindig måde.
 • Prank: Prank-videoer er særdeles populære på YouTube. Med et glimt i øjet udsætter de digitale stjerner søskende, kærester, venner og forældre for spas og drillerier.
 • Haul: Et haul er en anbefaling. Bruges især, når youtuberne vil vise deres seneste køb frem.
 • Tutorial: En tutorial er en guide med en trinfor-trin-vejledning, for eksempel til at lægge en festmakeup.
 • DIY: En forkortelse for Do It Youself. Betegnelsen dækker over en lang række gør-det-selv-projekter, hvor man for eksempel kan lære at lave sit eget slim.
 • Challenge: En udfordring. Typisk er det youtubernes følgere, der stiller youtuberen en udfordring, vedkommende skal tage op.
 • Giveaway: En konkurrence, hvor youtuberen udlodder en præmie. Typisk er præmien sponsoreret af en virksomhed.
 • Subscriber: En person, der abonnerer på en YouTube-kanal.
 • Storytime: Et personligt videoformat, hvor youtuberen fortæller om alt fra pinligheder til ulykkelig kærlighed.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto