Divya Das går efter drømmen

Hun har netop skiftet nyhederne ud med det ultimative drømmejob som Europa-korrespondent for TV 2 i London. Et stort karrierespring, som den 39-årige tidligere nyhedsvært ikke er kommet sovende til.

Da Divya Das som 19-årig trådte ind på Københavns Universitet for at uddanne sig til landbrugsgeograf, havde hun ikke regnet med, at det ville føre til et job som først tv-meteorolog på DR, senere nyhedsvært på TV 2 og nu Europa-korrespondent i London – et af de mest prestigefulde job inden for journalistbranchen. Selv ikke den mest kreative studievejleder kunne have planlagt den karrierevej, og for Divya har det også mest handlet om at gribe de muligheder, der er dukket op undervejs.

Divya Das greb muligheden

“Jeg har aldrig været typen med de store, langsigtede tiårsplaner. Det har mere været sådan: “Det lyder spændende – det prøver jeg.” Det andet er jeg ikke så god til,” forklarer hun og smiler et stort, varmt smil, som du ellers ikke er vant til at se, når hun holder politikerne i kort snor på skærmen.

Se, hvad der får Divya Das til at grine højt.

Dermed ikke sagt, at tingene bare er dumpet ned i skødet på hende.
“Hvis du vil opnå noget, er du nødt til selv at gå efter det. Der er ikke noget, der bare falder ned i skødet på dig. Du er nødt til at gribe de muligheder, der er – og selv gøre noget for at få tingene til at ske: Hvad er det værste, der kan ske? De kan sige nej, men så er jeg jo bare lige vidt. Den har jeg altid haft med mig som en lille mental Post-It. Oftest har du ikke noget at tabe, og den har været rigtig god for mig at have med.”
I hvert fald har den sammen med en nysgerrighed på verden ført hende til London, hvor hun i dag formidler store, vigtige og relevante historier fra hele Europa. En nysgerrighed, hun nærmest har fået ind med modermælken.

Eksotisk baggrund

Divyas barndom var ellers helt og aldeles almindelig, hvis hun selv skal sige det. Hun er vokset op i Birkerød med sin mor, far og storesøster, hvor hun gik på privatskole, spillede basketball og gik til svømning ligesom alle de andre børn. Alligevel var der noget, der var lidt mere eksotisk i Divyas barndomshjem. Hendes forældre er nemlig kommet hertil fra Indien, og de rejste ofte til Bangalore i den sydlige del af Indien, hvor halvdelen af Divyas familie stadig bor – og det gjorde indtryk.

Indiske rødder er en gave

“Jeg er vokset op med, at det at rejse ud er en almindelig ting. Mine forældre kom af lyst, fordi min far fik mulighed for at studerede på kunstakademiet. Selv om jeg følte mig lige så dansk som de andre børn i Birkerød, blev jeg i en tidlig alder konfronteret med, at der er en verden uden for Danmark. Mine forældres fødeland er et fantastisk land, men det er også utroligt skævvredet og ulige i forhold til Danmark. Det har været en gave for mig at opleve og har været med til at forme den, jeg er i dag,” fortæller hun.

Divya Das
Da Divya gik på gymnasiet, var hun til åbent hus på geografi på Københavns Universitet, og hun var solgt på stedet.
“Jeg har altid været et naturvidenskabeligt interesseret væsen, og jeg elskede geografi fra det sekund, jeg trådte ind ad døren – selv om jeg ikke helt vidste, hvad det var. Jeg elskede atmosfæren, menneskerne, stedet, og det vigtigste for mig var at studere noget, jeg syntes var sjovt. Derfor blev det geografi,” fortæller Divya.

Divya Das skulle være læge

Hendes forældre delte dog ikke umiddelbart hendes begejstring. I Divyas familie er alle enten ingeniører eller læger, så hvad var nu det for noget med geografi? De tog sig til hovedet og tænkte, hvad skal det nu blive til. Skal det nogensinde gå godt?
Men det skulle vise sig at gå ganske fint, selv om det ikke ligefrem vrimlede med jobs, da Divya i 2003 stod med sit eksamensbevis i hånden.

Øh, øh, øøøøøh …

Hun søgte alt, hvad der var – også da DR søgte en ny tv-meteorolog.
“Det var ikke, fordi jeg havde gået og drømt om at blive tv-meteorolog, men det var det eneste, jeg blev kaldt til samtale på. Og så fik jeg det,” fortæller Divya og griner.
Hun kan stadig huske, hvor rædselsslagen hun var, da hun første gang stod foran den store greenscreen med ansvaret for at levere vejrudsigten til flere hundrede tusinde seere efter TV-Avisen.

Måtte lære af sine fejl

“Det var bare den korte udsendelse, men det var så angstprovokerende. Jeg var på i 1 minut og 30 sekunder, og jeg tror, jeg fik sagt øh over 20 gange. Men jeg kom igennem, og bagefter stod mine nye kolleger med blomster og råbte hurra,” fortæller hun og griner lidt:
“Sådan er gamet. Det er learning by doing, og jeg måtte bare blive ved med at prøve og se udsendelserne igennem for at lære af mine fejl. Det er den eneste måde at lære på i mit fag.”

Få den røv væk

Hendes første udsendelse var ikke bare en udfordring i at stå foran kameraet. Det var også et første møde med seerne, der kan være meget direkte i deres feedback. Kort tid efter udsendelsen tikkede en mail ind fra en seer, der skrev, om DR ikke kunne bede deres nye vejrvært om at flytte sin røv væk fra Bornholm.
“Der blev jeg bevidst om et andet aspekt, der også er i det her fag: Folk har ikke bare en holdning til din faglighed, men også til din røv, dit tøj og din mimik,” fortæller Divya.

Blev bidt af nyheder

På det tidspunkt holdt DR til i tv-byen i Søborg, hvor vejrredaktionen sad lige i midten af nyhedsredaktionen. Hver dag kunne Divya høre, hvordan nyhedsjournalisterne summede rundt omkring hende.
“Jeg blev kort sagt stopfodret med nyheder, og til sidst blev jeg så bidt af det, at jeg tog to efteruddannelseskurser i journalistik og spurgte min chef, om det ikke var en god idé, at jeg blev nyhedsvært,” fortæller hun og holder en lille pause.
“Det syntes han ikke.”

Stejl læringskurve

Men der skal mere til at slå Divya Das ud, når hun har sat sig noget i hovedet, så hun greb telefonen og ringede i stedet til TV 2. Og da TV 2 News gik i luften, var det med Divya på værtsholdet. Som den første kanal i Danmark skulle News levere nyheder 24 timer i døgnet.
“Alt var nyt, og alle var nye i det. Det var lidt ligesom at være i kravlegård, når du skal lære at køre i bil. Det var fremragende, og vi blev kastet ud i de skøreste ting. Som for eksempel at skulle forholde sig til en historie om et skyderi i 20 minutter, selv om jeg kun havde to linjer fra et telegram. Jeg har også flere gange siddet med gæst i studiet uden at ane, hvem det var. Så måtte jeg lige hviske: “Hey, hvem er det nu, du er?” under et indslag. Det var sindssygt lærerigt, fordi jeg blev tvunget ud af min komfortzone,” fortæller hun.

Divya Das - Perspektiv
Divya Das voksede hurtigt i opgaven som nyhedsvært, og da hun begyndte at føle sig lidt for godt tilpas, gik hun til sin nye chef og luftede tanken om at rykke videre. Han sagde, at hun skulle slappe lidt af, men kort tid efter åbnede der sig alligevel en ny mulighed, da Johannes Langkilde gik på barsel, og der var en åbning som vært på TV 2 Nyhederne.
På samme måde havde Divya også selv en finger med i spillet i forhold til sit nye korrespondentjob i London.

London, baby!

Efter at have dannet par med DR-journalisten Kim Bildsøe i et par år, forlod han sidste efterår sit værtsjob på TV-Avisen for at blive DR’s London-korrespondent. Og dermed har Divya tilbragt det sidste års tid med det ene ben i London og det andet i Odense:
“Det blev hurtigt sådan, at TV 2 ringede til mig, når der skete noget i London. “Er du derovre nu?” Og så måtte jeg ellers ud og dække de forskellige historier. Alt er kastet op i luften i Storbritannien i øjeblikket, så det gav mening at have en mand mere fast derovre, og den mulighed kunne jeg ikke sige nej til. Jeg har altid vidst, at jeg gerne ville til udlandet, men at det lige blev Storbritannien, havde jeg ikke selv gættet på for et halvt år siden.”

Tæt på sin kæresten

Men det passer jo ret godt ind, at hun igen kan bo sammen med sin kæreste på fuld tid. Og så føler hun sig allerede godt hjemme i London.
“På trods af at England er vores naboland, er det noget anderledes indrettet end Danmark. London i sig selv er en vild by. Den er kæmpestor, og der er folk i alle farver og former. Det er en stor visuel oplevelse at være der,” fortæller hun.
Divya taler både flydende dansk, tamil og engelsk, så det falder hende lige så naturligt at tale engelsk som dansk. Til gengæld byder det nye job på et nyt og uudforsket område af journalistikken, hvor hun i dag både laver tv-indslag, skriver til nettet og til de sociale medier.
“Jeg har snuset lidt til det tidligere, men der er sindssygt meget at lære. Jeg kan blive ved med at lære i det her fag – heldigvis.”
Indtil videre skal Divya blive i London i to år, og så må tiden vise, hvad der dukker op af nye muligheder.

OM DIVYA
  • Født i 1978 i Hørsholm og opvokset i Birkerød.
   Datter af indiske forældre, der kom til Danmark i slutningen af 1960’erne.
   Uddannet landbrugsgeograf fra Københavns Universitet i 2003.
   Debuterede som tv-meteorolog på DR i 2003, hvorefter hun har været nyhedsvært på TV 2 News og TV 2 Nyhederne.
  • I 2016 og 2017 modtog hun Billed-Bladets guldpris for Årets kvindelige nyhedsvært.
   Startede 1. september som Europa-korrespondent for TV 2 med base i London.
   Har desuden udgivet kogebogen ‘Vores indiske køkken’ sammen med politikeren Manu Sareen.
   Kæreste med journalist Kim Bildsøe, der arbejder som DR’s korrespondent i London.