De 5 hyppigste drømme, og hvad de betyder

Drømme om løse tænder, utroskab og forfølgelse er ubehagelige, men vidste du, at de er til for at løse udfordringer fra dit vågne liv? Læs her, hvordan du kan bruge dem konstruktivt.

drømme - guide

Der er mange bud på, hvorfor man drømmer, men blandt forskerne er der stor enighed om, at det er for at kunne huske ting bedre, og for at løse de udfordringer vi har både følelsesmæssigt og arbejdsmæssigt. Det er også grunden til, at du kan opleve at vågne op i bedre humør, end da du gik i seng aftenen før.

De ting du drømmer om, vil ofte på en direkte eller indirekte måde relatere sig til dit vågne liv. Derfor er regel nummer et for drømmetydning også, at du altid skal relatere dine drømme til dit vågne liv, for ellers er det rent gætværk og hokuspokus. Drømmer du for eksempel, at du flyver, kan det både være tegn på en følelse af energi og overskud eller, at du prøver at flyve væk fra noget, du er bange for.

Børn flyver

I forskellige faser af dit liv, vil du drømme forskellige ting. Børn har ofte flyvedrømme, og drømmer oftere om dyr, end voksne gør. Forskning viser også, at forskellene mellem hvad mænd og kvinder drømmer om, er blevet mindre med årene, fordi de afspejler det vågne liv, hvor kønsrollerne er blevet udvisket.

Kvinder er sociale og mænd konkurrerer

Før i tiden drømte mænd meget mere om arbejde, end kvinder gjorde, men det har ændret sig. Alligevel er der stadig små forskelle at finde. Mænd drømmer ofte om andre mænd og om situationer, hvor de skal præstere, konkurrere eller sammenligne sig med andre mænd. Kvinder drømmer lige meget om kvinder og mænd, og deres drømme er oftere sociale drømme med sociale aktiviteter og følelser.

Drømme af negativ karakter

Det er en myte, at du kun husker dine mareridt, til gengæld er omkring to ud af tre drømme af negativ karakter. Det er ofte disse drømme, der er mest voldsomme, og som du derfor typisk vågner af og kan huske. Vi har talt med drømmeekspert Michael Rohde om de fem hyppigste drømme, og hvordan du kan tolke dem og bruge dem konstruktivt i dit vågne liv.

1: Drømme, hvor du taber tænder

Tab af tænder, eller løse tænder, kan tolkes på forskellige måder. Det kan være tegn på, at du har svært ved at løse de udfordringer, du står over for i dit vågne liv, og at du oplever at have følelsen af ikke at kunne slå til.

Du kan også drømme om at miste dine tænder ved såkaldte livsovergange. Det vil sige fra barn til voksen. Altså ved en overgang eller fase, hvor du skal til at stå på egne ben. Men du kan også sagtens drømme om de løse tænder som voksen, hvis du står over for en situation, hvor du måske har svært ved at turde at stå ved din mening. Det kan dog også være et simpelt tegn på, at du skærer tænder om natten eller måske har paradentose, og derfor bør tage til tandlægen.

2: Du bliver forfulgt

Når du har forfølgelsesdrømme, kan det være tegn på, at du bliver forfulgt af sider i dig selv. Det kan være sider, som du enten undertrykker, eller endnu ikke har fået øje på. Hvis du bliver jagtet af en kunstner, og til daglig ikke har mulighed for at udtrykke dig kreativt, så kan det være tegn på en side i dig, som gerne vil frem. Men det, der forfølger dig, kan også være en side i dig selv, som du ikke bryder dig om, og det kan derfor være tegn på en tiltrængt udvikling i form af at acceptere, at dette indeholder du (åbenbart) også.

3: Drømme om utroskab

Drømme om utroskab handler i virkeligheden sjældent om utroskab, men tyder oftere på, at du oplever ustabilitet og afstand i dit forhold. ‘Utroskabet’ vil oftere handle om, at du føler dig underprioriteret på grund af arbejde, venner eller hobbyer. Hvis du selv er utro, kan det også handle om, at der er et behov i dig selv, som du overser i forholdet. Hvis du for eksempel drømmer, at du har sex med din ekskæreste, så er det højst sandsynligt ikke, fordi du gerne vil have ham tilbage, men nærmere fordi han repræsenterer noget, du savner i dit nuværende forhold.

4: Drømme om sex

Sex i drømme handler mange gange mere om følelser end om reel sex. Derfor kan du ofte opleve at have sex med familiemedlemmer, venner og veninder. Personen du er sammen med, kan have nogle indre eller ydre kvaliteter, du gerne vil have fat i. Hvis du er kvinde, og har sex med en kvinde, der er mere feminin end dig selv, kan det derfor være tegn på, at du trænger til at dyrke din feminine side. Derfor kan du sagtens have seksuelle drømme om en af eget køn, selvom du ikke er homoseksuel.

5: Drømme om egen død

Drømme om egen død kan opleves skræmmende, men i drømmesproget er det ofte et tegn på, at noget i os selv dør – eller bør dø. Den gamle udgave af dig skal dø, og du skal give plads til en mere moden udgave af dig selv. Det kan være tegn på, at den måde du har levet indtil nu, og dit syn på verden, er forældet. Mange oplever også at drømme om død i forbindelse med karriereskifte og skilsmisser, hvor den gamle identitet dør, og man skal finde selv sig og ens nye identitet.

Om eksperten

Michael Rohde er forsker i drømme ved Lunds Universitet. Læs mere om drømme, drømmetydning og drømmesymboler på michaelrohde.dk

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto