Sådan gør du din kommunikation mere bæredygtig

Din bærbar, din smartphone, dit mobilabonnement og selv din blyant findes i (mere) bæredygtige udgaver. Læs med, og sæt en grøn streg under din kommunikation.

elektronikaffald

Efter en sommer med tid til at koble af, logge ud og slukke telefonen skal du nu igen have tændt for alle kommunikationskanalerne. Men har du overvejet, hvilket aftryk dit elektronikaffald – altså dit forbrug af computer, telefon og andre devices – har på planeten?

Fiks den gamle elektronik

Vi skal blive bedre til at bruge vores ting i længere tid frem for at smide ud og købe nyt. I 2016 blev der produceret 44,7 millioner ton elektronisk affald på verdensplan, og kun 20 procent blev indsamlet og genanvendt.

I Danmark er vi gode til at genanvende vores elektronik. Til gengæld er vi også nogle af dem, der genererer allermest per indbygger, nemlig knap 25 kilo elektronikaffald per indbygger. Det er kun Norge, der overgår os – mens gennemsnittet for hele Europa er på 16,6 kilo affald per indbygger.

Flere steder i Danmark er der elektronikværksteder, som Miljøpunkt Amager, hvor du kan få repareret ødelagt elektronik af frivillige. Her er også workshops, hvor du selv kan lære at reparere dine ting.

Køb mobil og computer med grøn profil

Der er mange gode ting at sige om både computer og smartphone, men desværre også et par knap så gode, hvis vi kigger nærmere på forsyningskæden og produktionen. Tænk bare på de fossile brændstoffer, farligt minearbejde, risikable kemikalier og ikke-holdbart design.

Greenpeace har analyseret 17 af verdens førende it-virksomheder med fokus på deres reduktion af drivhusgasser gennem vedvarende energi, bæredygtigt ressourceforbrug og eliminering af farlige kemikalier. Ingen virksomheder scorer topkarakter, men øverst ligger Fairphone efterfulgt af Apple og Dell.

Fairphone har indtil nu kun lavet to udgaver af et enkelt produkt, nemlig deres Fairphone-smartphone. De har stadig mangler, men de får ros for deres bæredygtige materialeforsyning (i 2016 brugte de 50 procent genanvendt plastik og tungsten) og deres moduldesign, hvor man let kan reparere og opgradere – i stor kontrast til mange af de større virksomheder, der faktisk er på vej i modsatte retning.

Vælg et grønnere abonnement

Ud over at vælge produkter fra miljøbevidste virksomheder kan du også vælge et mobilabonnement med en bæredygtig profil.

GreenSpeak er et velgørende teleselskab, der giver overskuddet til gode formål som Verdens Skove, Læger Uden Grænser, Projekt Hjemløs og mange andre. Som ny kunde bestemmer du ovenikøbet, hvilken organisation du vil støtte med 100 kroner, og så bliver du to gange årligt inviteret til at stemme om, hvordan to tredjedele af overskuddet skal fordeles mellem organisationerne (den sidste tredjedel går til mindre kampagner og andet). Regnskaber og ejeraftaler er åbne, og ingen i virksomheden – inklusive grundlæggerne – kan tjene mere end 30.000 kroner om måneden.

Læs også, hvordan du sparer penge i hverdagen med få simple tricks 

Er du mere til håndskreve noter?

Måske spirer dine idéer ikke, men det kan din blyant komme til. Når du er færdig med at bruge din Sprout-blyant, planter du den i en urtepotte, og efter cirka fire uger skulle de første skud begynde at komme op.

Kilder: The Global E-waste Monitor 2017 (UNU), Guide to Greener Electronics 2017 (Greenpeace)

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto