Emma Gad: 10 gode råd – og 5 ubrugelige

Det er 100 år siden, Emma Gad lærte danskerne at omgås hinanden med takt og tone. Vi har fundet 10 gode råd, som stadig er relevante i dag - og fem, som godt må blive boende i fortiden.

Billede af forfatteren Emma Gad

Der er – heldigvis – sket meget, siden Emma Gad udgav “Takt og tone” for nu 100 år siden. Kvinder tjener deres egne penge, børn får ikke længere tæsk, og unge mennesker kan både forelske og gifte sig uden forældres indblanding.

Vi er ikke længere bundet op på den samme stramme etikette, som herskede i Emma Gads levetid. Alligevel har hun skrevet nogle gode og langtidsholdbare råd ned, som vi godt kan tåle at blive mindet om i dag.

Der er også et hav af dårlige råd, som ikke kan bruges i 2018. Vi bringer fem af de bedste (værste?) efter de 10 gode.

10 gode råd fra Emma Gad

1.

Indrøm, når du tager fejl

– Om at indrømme fejl: De kan være sikker på, at den ikke alene vil blive Dem tilgivet, men at denne Deres indrømmelse vil trænge helt ind i hjertet på den, De var uretfærdig imod.

At kunne undskylde er en vigtig egenskab – og det skader ikke at blive mindet om det fra tid til anden.

2.

Sæt ord på din kærlighed

– Undlad ikke at sige de kærlige ord her i livet. Man ved aldrig, når det er for sent, og da vil den kærlighed og det hensyn, man har forsømt at vise, blive til en anger, som aldrig helt fortager sig.

Hende Emma var ret vis. Hendes råd om at huske at sætte ord på kærligheden kommer aldrig til at gå af mode.

3.

Kom til tiden

– Det hører med til den mest elementære høflighed at være punktlig og aldrig lade andre vente på sig.

Vi kender alle en, som kronisk er 10 minutter for sent på den – og de må godt lige stramme op. Hvis ikke du kender sådan en person, er det nok fordi, det er dig, andre venter på.

4.

Styr på regningerne

– Betal ved nytår Deres regninger for det forløbne år, før De tænker på nye indkøb ved de årlige udsalg.

Det er et mega kedeligt råd! Især når lønnen er gået ind og man mest af alt drømmer om en ny, flot [indsæt selv guilty pleasure] – som i øvrigt er på udsalg. Men sørg lige for, at der er til både faste og uforudsete udgifter, inden du (fuldt fortjent!) forkæler dig selv.

5.

Afbud kræver god grund

– Afbud bør kun anvendes, når der er tvingende grund dertil, såsom virkelig forhindrende sygdom, pludselig sorg og lignende.

Har du sagt A, må du også sige B. Sådan er det bare. Det er virkelig dårlig stil at brænde venner, familie, kollegaer af, bare fordi du ikke orker alligevel. Nogen har inviteret dig, fordi de gerne vil se dig. Sæt pris på dem og respektér deres tid ved at overholde jeres aftale.

6.

Sluk telefonen

– Lad Dem ikke helt beherske af Deres telefon, men sæt den ud af virksomhed under et måltid sammen med gæster og under en vigtig samtale.

Vi kunne åbenbart (heller ikke) finde ud af at administrere vores telefonforbrug for 100 år siden. Det er i sig selv lidt deprimerende, at vi ikke er blevet klogere – for det er irriterende, når folks opmærksomhed konstant vandrer mod mobilskærmen frem for at være mentalt til stede.

7.

Først ud, så ind

– Træng ikke på for at komme op i en sporvogn, så at De bidrager til det i håndgemæng, der på søgte holdepladser uafladelig danner sig.

Bus, tog, metro – folk opfører sig stadig som vilde dyr, så snart dørene går op. Det går altså meget hurtigere, hvis folk får lov til at komme ud, inden fortravlede rejsende maser sig ind.

8.

Husk det gode humør

– Det hus, der bandlyser spøgen og satiren fra sine enemærker, har dermed givet afkald på de spillende solstråler i sin livsførelse.

Det er heldigvis de færreste, som er helt uden humor. Men det er når vi har allermindst overskud, at vi har brug for et godt grin.

9.

Lad dine børn hjælpe til

– Man må aldrig over for et barn tilintetgøre troen på, at det hjælper, men tage imod det med glæde og tilsyneladende påskønnelse, selv om hjælpen er ad hekkenfeldt til.

Det er tit hurtigere at gøre tingene selv – men fru Gad har ret. Børn kan godt lide at hjælpe til, og senere i livet bliver du også glad for, at de selv tager initiativ til det.

10.

Tal pænt om din eks

– Begge forældre må overhovedet være enige om aldrig at nedsætte hinanden over for børnene. Disse må altid kunne tage smukke og gode minder med sig fra deres barndomshjem, underbyggede af det indtryk, at deres oprindelse fremgik af kærlighed.

Skilsmisser er mere normale i dag, end de var på Emma Gads tid, men dette gode råd har ingen udløbsdato. Tal pænt om din eks-partner, når børnene er til stede. Ingen siger, det er nemt, men det er det rigtige at gøre.

5 råd, der (heldigvis) ikke holder længere

1.

Mærkelig kærlighed

– Det er en mærkelighed, man daglig er vidne til, at mænd ynder at vanskeliggøre deres liv ved at hjemføre en hustru fra fremmede lande i stedet for at vælge en af sine egne.

Nej, Emma, det er ikke en ”mærkelighed” – det er kærlighed. Heldigvis er Danmark nået langt siden 1918, og vi kan elske dem, vi vil, uanset køn, hudfarve og religion.

2.

Tøj til enhver lejlighed

– For damer, der om morgenen gør husligt arbejde, må det tilrådes at have et overtræk, der helt dækker hjemmekjolen, og en molls kappe, som beskytter håret mod støv. Ved frokosten aflægges denne arbejdskittel, og ved totiden omskiftes hjemmekjolen, hvis man går ud, med spadseredragten. I store huse finder som oftest en grundig omklædning sted til middagsbordet.

Hjemmekjole, spadseredragt, middagsomklædning, søndagstøj, rengøringsovertræk. Vi bliver helt forpustede over det påklædningstyranni, som herskede på Emma Gads tid. Godt, at jeans og bluser går til de fleste situationer i dag.

3.

Det er din egen skyld, kvinde

– De unge piger bør dog selv passe på, at tonen mellem de to køn aldrig bliver plat. Det er hovedsagelig deres skyld, hvis den bliver det. Mænd er meget lydhøre over for den tone, damer anslår eller falder i med, og det er såre sjældent, at en velopdragen og taktfuld ung dame bliver forulempet eller nærgående og plumpt tiltalt af en herre. Han føler uvilkårlig respekt for den gode tone, hun omgiver sig med, og behandler hende med den høflighed, der skyldes hende. 

Det er et trist, forældet – men desværre ikke helt udryddet – kvindesyn. I dag handler det oftest om nedringede toppe og korte kjoler, men betydningen af Emma Gads ord er den samme. Det er og har aldrig været en kvindes ansvar, hvad en mand vælger at gøre eller sige.

4.

Husmoder-lommepenge

– Giv Deres hustru egne penge til sit personligt forbrug, så rigelige som muligt og betragt dem som lønnen for hendes stilling som husmoder.

Det er meget sjovere at være en strong independent woman, som tjener sine egne penge – og ikke skulle forlade sig på sin mands generøsitet.

5.

Lad spædbørn skrige

– Man bør lige fra den spædeste alder vænne småbørnene til ikke at vække deres moder eller barnepige om natten. Man skal ikke tro, at de trænger til føde i nattens løb, og man skal roligt lade dem skrige i et par nætter, så er det forbi, og de er vænnede til at sove, til morgenen bryder frem.

Det er et forfærdeligt råd, og går imod alt, hvad vi i dag ved om nyfødte børns næring og trivsel. Det er direkte gåsehudsfremkaldende at forestille sig de svigt, generationerne før os har oplevet.

“Takt og tone” 100 år

Det allerførste eksemplar af Emma Gads “Takt og tone” udkom 7. december 1918. Første oplag var på 4.000 eksemplarer. I 1919 fulgte så yderligere hele 12 oplag af bogen, da den blev en stor succes.

Kun få år efter bogen udkom – i 1921 – døde Emma Gad i en alder af 68 år. Hun var, foruden forfatter og etikette-ekspert, både dramatiker, fagforeningsstifter og avisskribent.

I 2017 markede Gyldendal 100-året for bogens udgivelse med et nydesignet forside.

Bogen kan købes hos forlaget Gyldendal for 149,95.

Forside af bogen "Takt og Tone" af Emma Gad

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto