Sådan køber du ind med god samvittighed

Hvad skal du overveje, når du vil købe ind efter alle kunstens etiske regler? Læs med, og bliv guidet til, hvordan du kan handle med god samvittighed.

etisk forbruger

Det er efterhånden svært at smække sine varer op på båndet i det lokale supermarked, uden du har gjort noget forkert over for enten et dyr, nogle underbetalte polakker eller bare mod moder jord. For det er dælme svært at gennemskue, hvordan du handler ind, så det er bæredygtigt og etisk korrekt. At være en mønster-elev, når det gælder om at købe ind med god samvittighed er nærmest umuligt for en almindelig dødelig. Men efter denne guide skulle du være en smule bedre klædt på.

Hvornår er fødevarer og produkter etisk ansvarlige?

Det handler om at købe produkter, der ikke indebærer børnearbejde, brud på menneskerettigheder, dårlig dyrevelfærd eller er hårdt for klima og miljø. For tøj og elektronik handler det i særdeleshed om varernes kvalitet: Er det holdbart, fungerer det godt, og kan du reparere det, hvis det går i stykker? Jo større chance der er for, at du kan reparere dine produkter, jo længere kan du beholde produktet, og jo mere kan du spare på ressourcerne.

Eksperten

Vibeke Myrtue Jensen er miljøpolitisk rådgiver i Forbrugerrådet Tænk og rådgiver i bæredygtigt forbrug og etisk handel.

Hvilke retningslinjer skal du følge for at handle etisk korrekt?

Det bedste, du kan gøre, er at overveje, hvad du har behov for. En af de største etiske udfordringer er overforbrug. Vi køber bare meget mere, end vi reelt har brug for. Derfor er det en god idé kun købe en enkelt peberfrugt, selv om der er tre på tilbud, hvis du ved, at du kun skal bruge en. Samtidig kan du kigge efter varernes mærkninger. Det altid godt at gå efter de større mærker som Økologi-, Fairtrade-, Svane-, Dyrenes Beskyttelses- og MSC-mærket.

Hvad skal du være opmærksom på, når du handler andet end fødevarer?

Det er svært at udpege bestemte udbydere, som du skal gå udenom. Derfor er det igen vigtigt, at du overvejer dit behov, inden du går ud for at købe nyt. I forhold til tøj er det bedste, du kan gøre, at have en basisgarderobe, så du ikke hele tiden skal udskifte bukser og bluser, alt efter hvordan tendenserne ser ud.

Kan du overhovedet være en perfekt etisk forbruger?

Det er svært at handle etisk korrekt på alle områder, for de fleste produkter belaster på enten den ene eller den anden måde enten din egen sundhed, miljøet, klimaet eller de folk, der har stået i marken eller på fabrikkerne og gjort produkterne klar.

Tip! Forbrugerrådet Tænk har lavet appen ‘Kemiluppen’, hvor du kan scanne dine produkter og få at vide, om det indeholder uønsket kemi.

Det er altså svært at gennemskue, hvad der er bedst at gøre, men for at skåne klimaet kan du eksempelvis købe frugt og grønt, der er i sæson. Om vinteren er jordbær eksempelvis dyrket i drivhuse, hvilket kræver meget energi, i modsætning til når kun solen står for varmen om sommeren.

Kend nogle af dine mærker

Ø-mærket sidder på økologiske fødevarer, som er produceret efter EU’s økologiregler. Fairtrade-mærket sidder i stedet på varer, som især tager hensyn til arbejdsforhold, men også miljøet. Svanemærket findes på miljøvenlige nonfoodprodukter, mens mærket ‘Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse’ findes på kød, æg og mejeriprodukter og markerer, at dyrene har ordentlige forhold. MSC-mærket står for, at vildtfangede fisk og skaldyr er fanget mere skånsomt for miljøet.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto