Sådan får I den bedste ferie

Ferierne ender ofte i konflikter og sure miner, fordi vi slet ikke er vant til at være så meget sammen i hverdagen. Vi har talt med familierådgiver Mette Weber, der giver hendes bedste bud på, hvordan vi undgår skænderierne.

Ferie - perspektiv

Helt ærligt. Hvor mange gange har vi ikke gået og glædet os til ferie i flere uger, for så at ramme ferien og føle os dybt skuffede over, hvor meget vi ender med at skændes og bruge tiden på irriterende fnidder fnadder.

LIME har allieret sig med familierådgiver Mette Weber, som svarer på, hvorfor det nogle gange ender sådan, og hvad vi kan gøre for at undgå det.

Hvordan kan det være, at vi ofte bliver skuffede over ferien?

Det handler om, at vi ikke er vant til at være sammen 24 timer i døgnet i en uge eller 14 dage. Vi er vant til at leve et parallelliv, hvor vi kommer hjem om eftermiddagen og måske maks. er sammen i fire timer, inden børnene går i seng. Måske sidder vi ovenikøbet med vores mobiler og iPads i en stor del af den tid.

Vi mangler at tale om behov

Og så ender ferierne ofte i konflikter og sure miner, fordi vi ikke har fået talt om ønsker, drømme og behov forud for ferien. Det sker tit, at ikke engang far og mor har fået afstemt forventninger, og så kan det let gå galt. Måske tænker mor, at hun glæder sig til at slappe af og læse en god bog, imens far tænker, at nu skal vi ud og opleve noget.

Hvad kan vi gøre for at få den bedste ferie?

Hold et familiemøde. Tal om, hvad I kunne tænke jer. Hvad er drømmescenariet? Det er absolut en god idé også at inddrage børnene i det møde. Og de kan sagtens være med, fra de er fire-fem år gamle. De skal ikke beslutte, hvor ferien skal gå hen, men inddrages, så de føler, at de er med. Spørg dem: “Hvad har du mest lyst til at lave i ferien?”

Kom med to forslag

Alle i familien kan nævne to ting, der er vigtige for dem i en ferie, og så kan I på baggrund af det beslutte, hvad I skal lave. Det er vigtigt, at børn er medbestemmende, så de lærer at sætte ord på deres behov og oplever, at man i fællesskab som familie kan planlægge og udleve den plan.

En god øvelse

Øvelsen lærer dem også at lytte og tage hensyn til andres behov. De lærer kompromisets svære kunst. Hvis for eksempel moren i familien bare vil slappe af og har det bedst med, at der ikke skal ske så meget, men far derimod gerne vil ud at gå lange ture og spise på restaurant hver aften, så kan kompromiset være, at man går en god tur én af dagene og spiser ude to aftener på en uge. Det er heller ikke engang sikkert, at man ved, hvad man har lyst til, og så kan et familiemøde være med til, at man finder ud af, hvad man egentlig vil. Det kan være svært at mærke efter, hvad man har behov for i en travl hverdag.

Hvad er den største fejl, vi begår i forhold til ferien?

Vi har alt for store forventninger i forhold til vores ferier. Vi har en forestilling om, at vi skal nå alt det, vi ikke når i hverdagen. Og så skal alle ovenikøbet være glade og harmoniske. Det er slet ikke realistisk, og vi ser rigtig mange skilsmisser efter særligt sommerferien og juleferien, fordi vi bliver så skuffede, og det hele ender galt.

Hellere for få end for mange planer

Hav som hovedregel, at I hellere skal have for få planer end for mange.
Der skal være tid til at sidde i stuen og bare kigge lidt ud og også til at falde helt ned i starten. Hvis man har en uges ferie, så er det okay at sige, at den første dag kan vi bare nulre rundt og gå omkring i nattøj. På andendagen kan I så – over morgenmaden – tale om en lidt mere overordnet plan for de næste par dage. Er der noget, vi gerne vil se?

Hvis det spidser til

Og husk så: Hvis I bliver uenige, så tal om det, men husk, at det også er okay at gå en tur for sig selv og få ro i hovedet. Det handler ikke om, at man ikke vil være sammen. Sig højt: “Jeg går lige en tur. Jeg er ikke sur på nogen, men jeg har brug for det.” Tænk på, at I ikke er vant til at være så intensivt sammen i hverdagen, og at det er okay at tage en lille pause.

Om eksperten:

Mette Weber er familie- og konfliktvejleder. Du kan læse mere om hende på hjemmesiden talmedbørn.dk

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto