8 ting fædre i virkeligheden ønsker sig til fars dag

Den 5. juni er det fars dag, men hvad giver man egentligt en god far, når man vil vise ham sin kærlighed og værdsættelse? Vi har selv været omkring alt fra god cognac til nye underhylere – så nu har vi spurgt fædrene selv.

fars dag - det ønsker de sig i virkeligheden - mit liv

Fars dag er d. 5. juni, og selvom fædrene elsker alt, hvad vi har overdynget dem med for at vise vores og børnenes kærlighed og hengivenhed, så er det altså hverken en ny pengepung, slips, chokolade eller en næsehårstrimmer, de drømmer om.

Se, hvad fædrene selv ville vælge i den perfekte fars dags gave, hvis der var frit valg på absolut alle hylder.

1.

Ubegrænset alenetid på tønden

Cropped shot of an unidentifiable man texting on his cellphone while sitting on the toilet at home

“Se dét ville være dejligt. Vi har først lige fået nøgle på døren efter at have haft toilet-selskab i ni år, og det kan vores piger ikke rigtigt finde ud af. Så nu råber de bare gennem nøglehullet på den låste wc-dør. ”FAAAAR, hvad laver du? Kommer du snart ud?” Jeg bliver faktisk altid enormt glad for sokker og t-shirts til fars dag, men jeg ville måske blive nærmest lykkelig for et håndtegnet abonnement på fred og ro på lokummet.”

Allan Stage, 37 år, blogger på Fartilfirepiger.dk og far til et hold tvillingepiger på ni år, og to yngre døtre på fem og tre år.

Vidste du, at den oprindelige fars dags gave, er en blomst, lige som til mors dag? Nærmere bestemt en rose. Ifølge traditionen giver man en rød rose til sin nulevende far, og en hvid rose til sin afdøde far.

2.

Berliner-tur uden børn

“Glem bare lædersko og Hilfiger-skjorter. Med to små børn er tosomhed med kæresten både en sjældenhed og en mangelvare. Faktisk er det ikke sket siden før den førstes entre i vores liv tilbage i 2013. Det må kvalificere sig som at være på høje tid.

Så til denne fars dag drømmer jeg mest af alt om at stikke af fra det hele og tage en weekend til Berlin uden børn med hende, jeg holder af. Se hinanden i øjnene, spise lækker mad, shoppe, koble fra, sove og bare være OS.”

Rune Sandersen, 30 år, ejendomsmægler og far til Zoey på fire og Alma på knapt to år.

3.

Opvartning og udpræget taknemmelighed

“Selvom der sættes stor pris på alt fra cd’er, til vin af tvivlsom herkomst, som er blevet knuselsket, så ønsker jeg mig i virkeligheden bare en dag i luksus, hvor mine børn overøser mig med kærlighed og taknemmelighed for alle gode far-gerninger, såsom at agere privatchauffør og altid have fars hotline åben døgnet rundt, hele året. – Er det for meget at forlange? De kunne for eksempel lave morgenmad til mig – bare rundstykker, kaffe, juice, scrambled eggs, bacon og baked beans.

Bål i haven

Derefter skulle far her vælge dagens aktiviteter, hvor alle unger stillede op uden himmelvendte øjne eller kommentarer. Dagen kunne passende sluttes af med tre-retters menu kokkereret af afkommet, valgt af far: carpaccio, bøf a la creme og gammeldaws æblekage, og som den hulemand, jeg er, ville en perfekt afslutning på en perfekt fars dag være bål i haven med lange, gode snakke med ungerne.”

Thorbjørn Jensen, 48 år, salgschef og far til Alexander på 25 og Michelle på 19 år, og bonusfar til Oliver på 18 og Emma på 14 år.

4.

Fripas til en fisketur med bedstevennen

“Man kan godt drømme længselsfuldt om alenetid, som ikke indbefatter en tur på lossepladsen, græsslåning eller andet praktisk. Tænk sig – en dag på det blikstille vand i total fred og ro, alene med sin bedsteven til noget mandetid. Et stille og roligt, vaskeægte fripas, som kommer uden, at der senere skal overkompenseres, fordi den trængte kæreste og mor har været alene med unger, der har svunget sig i gardinerne en hel dag imens. Dét kunne være lækkert.”

Niklas Boss, 32 år, Senior IT-udvikler og far til Alfred på knapt to og Konrad på fire år.

17 procent af danskerne fejrer fars dag ifølge en undersøgelse lavet af Analyse Danmark og Faxekondi i 2014. Den faderlige hyldestdag er mest populær i Nordjylland hvor 24 procent angiver at fejre fars dag, mens kun 12 procent i Region Hovedstaden gør det.

5.

Superkræfter – eller bare mere tid

“Selvom om børnene kan synes, at far er lidt af en superhelt, så er det ikke altid den følelse, man selv står med, når dagen går på hæld, og man langt fra har nået alt det, man gerne ville. Inklusive at være mere sammen med sine unger og deres mor. Som selvstændig og far til to små under skolealderen er der altid for lidt tid – derfor ønsker jeg mig det komplet umulige: flere timer i døgnet. Dét eller superkræfter, så jeg kan nå mere i løbet af en dag.”

Rasmus Nørgaard, 38 år, tømrer og far til Ollie på næsten et år og Nor på fem år

Se også, hvad mor i virkeligheden ønsker sig

6.

Et klippekort til bold i Parken uden samvittighedskvaler

“Et fem-turs klippekort til at FCK i parken er noget, drømme er gjort af hos denne far. Man kan sende mange nostalgiske tanker efter den tid, hvor drengeture til fodbold i Parken var noget, der skete jævnligt. Nu sker det ikke mere end en enkelt gang om året – og når det sker, falder det altid sammen med sygdom hjemme på matriklen og en max presset frue, der skriver mange sms’er om, hvor skidt det står til derhjemme, hvornår man kommer hjem, og om man er fuld.

Og selv når sygdom ikke spolerer glæden, bliver fodboldturene alligevel ofte akkompagneret med dårlig samvittighed over at være væk fra familien på en højhellig søndag. For man vil jo også gerne være sammen med unger og hustru. Så-æhh… Alternativt ville jeg også blive glad for en Ferrari. Jeg kan sågar nøjes med en Porche. Man er vel en taknemmelig mand!”

Mads Møller Danielsen, 32 år, butikschef og far til Mathias på tre og Max på en måned.

7.

Bare en enkelt dag i stilhed, tak!

“Som ene hane i hønsegården blandt to yderst snaksaglige hunkønsvæsener, så behøver jeg intet andet end stilhed i fars dags gave. Bare én dag uden spørgsmål, informationer, røverhistorier om My Little Pony og Elsa-sang for fuld hals, der kan gøre selv de mest kølige ører rødglødende. Jeg elsker jer, men shhh!”

Ahmad M. Abdelhadi, 33 år, elektrikerlærling og far til Nora på fire år.

 Japanerne er flittige til at give gaver til fars dag. Selvom antallet er nedadgående, viste en undersøgelse, at hele 42,7 procent planlagde at give deres far en far dags-gave sidste år, ifølge Japantimes.co.uk.

8.

24 timer som ”Palle alene i verden”

“Til hverdag starter dagen som regel med, en elskelig to-årig bruger mig som hoppeborg og brøler “MIG HA’ YOGHURT, FAR”. Derefter er det afsted til vuggestue, videre til et krævende job med en milliard mails og kollegaer med mange spørgsmål. Hjemme fortsætter mail-strømmen, og der skal klares et hav af huslige opgaver, inden den knæhøje diktator skal puttes. Når alt er ordnet, er jeg helt bombet. Derfor ville jeg elske et døgn helt alene på mine egne præmisser.

Se en dum film

Jeg ville stå tidligt op, køre en tur på min mountainbike og nyde stilheden, den friske luft og den helt uundgåelige kollision med et grantræ. Resten af dagen ville jeg bruge på at løse lidt små håndværksopgaver omkring i huset (og derefter febrilsk leder efter et plaster) og slutte af med at spise noget dumt, se en dum film og spille et dumt spil. Når dagen så er omme, vil jeg savne min søn og kæreste helt enormt meget – og så er jeg helt klar til at cirkusset starter forfra dagen efter igen.”

Mathias Svane Kraft, 30 år, redaktør og far til Valdemar på to år.

 

Hvordan er det nu lige med fars dag?
  • I Danmark falder fars dag fast den 5. juni, som også er Grundlovsdag.
  • Fars dag er udsprunget af inspiration fra den moderlige mærkedag og stammer, som så mange andre traditioner og mærkedage, fra USA.
  • Idéen til mærkedagen opstod i 1909, hvor amerikanske Sonora Louise Dodd blev inspireret af en mors dag-prædiken, før mors dag overhovedet var en anerkendt national mærkedag. Som datter af en enlig far til seks børn, mente hun også, at fædrene skulle have en dag at hyldes på, og den allerførste af sin slags blev markeret året efter den tredje søndag i juni.
  • Mærkedagen vandt hurtigt indpas blandt amerikanerne og blev støttet af flere amerikanske foreninger. Fars dag fik også præsident Coolidges støtte i 1926, men først i 1956 blev fars dag gjort til en officiel mærkedag i USA.
  • I Danmark har vi fejret far dag siden 1935, og som det eneste land i Norden gør vi det i juni, hvor vores nordiske naboer fejrer fædrene i november. Den danske fars dag er dog aldrig blevet lige så anvendt og populær som mors dag.

Kilder: Videnskab.dk, Historie-online.dk, Newzbreak.dk, Japantimes.co.uk

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto