15 tips til ferieunderholdning på budget

Sommerferien er lige om hjørnet, men bare rolig. Det behøver ikke at være dyrt at sikre jer masser af ferieunderholdning til store og små.

Ferieunderholdning - børn der plukker jordbær

Det er blevet juni, og den længe ventede sommerferie kommer lige om lidt. Forude venter endeløse sommerdage med god tid til at slappe af, nyde solen og bare være sammen.

Selvom det er sundt at kede sig og lave ingenting, er det alligevel rart at kunne ryste lidt ferieunderholdning ud af ærmet, så dagene ikke bliver alt for lange. Den behøver dog ikke nødvendigvis at stå på dyre ture i legeland og forlystelsesparker af den grund.

Vi har samlet 15 tips til fed, fængslende og forunderlig ferieunderholdning på budget.

Tips til ferieunderholdning

1.

Pas nuttede kattekillinger

Sommeren er højsæson for kattekillinger. Dyrehjælpsorganisationer over hele landet får flere killinger ind, end de kan klare. Er du hjemme i ferien, kan du derfor melde dig som plejefamilie for en kattemor og dens killinger i 12 uger, indtil killingerne er store nok til at komme ud som kæledyr i et nyt hjem. Tjek for eksempel inges-kattehjem.dk.

2.

Leg i naturen

De danske skove vrimler med naturlegepladser, hvor ungerne kan gynge, klatre, balancere på træstubbe og bare slippe fantasien løs i det fri. På naturlegepladser.dk kan du finde én i nærheden af jer.

3.

Overnat under stjernerne

Ferie handler i bund og grund om at gøre noget andet, end I plejer, så hvorfor ikke tage en spændende overnatning i det fri? De danske skove bugner af shelterpladser, så I ikke skal bøvle med at slå telt op eller bekymre jer om regnvejr. I puster bare liggeunderlaget op og ruller soveposen ud, så er I klar.

4.

Spil kort

Ét kortspil. Faktisk behøver I ikke mere end de 52 kort for at have uendelig mange timers ferieunderholdning. Lær ungerne at spille de klassiske kortspil som Casino, Femhundrede og Røvhul og se, hvem der ender med at have flest esser i ærmet.

5.

Lån gratis lydbøger

ereolen.dk kan du låne gratis lydbøger til både børn og voksne. Så kan I få spændende historier og magiske eventyr i ørene i bilen, i flyet eller når I daser på stranden.

6.

Læsetid!

I ferien er der god tid til at dykke ned i bøgernes forunderlige verden. Tag et smut på det lokale bibliotek, og haps masser af godt læsestof med til ferien til både børn og voksne. Husk at reservere i god tid, hvis du vil have fingrene i sommerens bestsellere.

7.

Hyg jer med Anders And’ere

Besøg den lokale genbrugsforretning, og tjek om de har en stak gamle Anders And-blade liggende, som I kan købe billigt. Så er der masser af underholdning til ungerne – og måske mor og far også lige læser med.

8.

Lav en sandslot-konkurrence

Man bliver aldrig for gammel til at lege i sandet. Og selvom ungerne måske ikke er helt små længere, vil de helt sikkert være friske på en vaskeægte sandslot-konkurrence. Se, hvem der kan bygge det vildeste sandslot med voldgrav, udsmykning og flag.

9.

Lav mad over bål

Der er noget magisk over bål. Duften af røg, den knitrende lyd og flammerne der danser. Pak en madkurv og sus ud i det blå, byg et bål og lav aftensmaden over åben ild. Det behøver slet ikke at være så kompliceret. I kan for eksempel riste pølser og brød, grille en toast på en rist over gløderne eller snuppe en gryderet med hjemmefra, der bare skal varmes – og husk så skumfiduserne til dessert.

10.

Legetøj på loppemarked

Ferien er en god mulighed for at få ryddet op i skabe og skuffer. Lad ungerne være med til at sortere deres legetøj, og book en stand på et loppemarked til alt det, de ikke leger med længere. Så kan de være med til at tjene deres egne lommepenge til ferien. Tjek for eksempel boerneloppen.dk, der har loppesupermarkeder i Valby, Slagelse, Odense og Randers.

11.

Tag på rav-skattejagt

Tag hele familien med på stranden og gå på jagt efter de små gyldne klumper. Du skal holde øjnene godt åbne, for ravklumperne ligger ikke bare og glimter i sandet. Derfor bliver sejrens sødme endnu større, når det lykkes at få fingrene i det gamle harpiks. Du kan i princippet finde rav langs alle danske kyster, men chancerne er størst der, hvor det blæser mest – ved Vesterhavet.

12.

Bestig et bjerg

I behøver ikke at rejse til Kilimanjaro for at få følelsen af at være vaskeægte bjergbestigere. Danmark har faktisk hele 184 bjerge, der er over 100 meter høje – og selv mindre bakker kan være sjove og udfordrende at klatre op på for korte ben. På toppen venter belønningen: En imponerende udsigt! Find et bjerg i nærheden af dig på bestigbjerge.dk.

13.

Tag på pluk-selv-eventyr

Saftige jordbær, søde kirsebær og syrlige ribs. De danske gårde bugner af frisk frugt, og mange inviterer gerne inden for på markerne, hvor I kan plukke løs af de lækre sager.

14.

Krabbevæddeløb

Det er både sjovt og hyggeligt at fange krabber. De gemmer sig ofte mellem sten og tang – og er lette at fange fra en bådebro, hvis du lokker med noget lækkert. Krabber er altædende, så du kan bruge lidt pølse eller skinke fra din madpakke eller en snegl eller musling. Se, hvem der kan få den største krabbe på krogen.

Når I er færdige, er det tid til at slippe dem ud i havet igen, så hvorfor ikke slutte af med et krabbevæddeløb? Bær spanden med krabber lidt op på stranden, slip krabberne fri og sats på, hvilken krabbe I tror, der kommer først ned til vandet.

15.

Skærmfri zone

Prøv at se, hvad der sker, hvis både voksne og børn lægger iPads og telefoner på hylden i ferien. Det behøver selvfølgelig ikke at være hele ferien, men aftal en dag eller to, hvor I alle sammen er total offline. Selvom ungerne måske protesterer, opstår der et helt andet nærvær, når I alle sammen kigger op fra skærmen – og hvem ved, måske finder I på helt nye ting at lave sammen.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto