Fiks dine ting (og undgå spild)

Skån miljøet ved at reparere dine hverdagsting. Her er fem gode tips til alt fra din knækkede oplader til din ødelagte lynlås.

Fiks dine ting - ødelagt lynlås

Du kan både spare penge og gøre miljøet glad, hvis du fikser dine hverdagsting. Og så kræver det endda rimelig få redskaber, som du næsten helt sikkert har derhjemme.

5 Hverdagsting, du selv kan reparere

Fiks dine ting nemt og hurtigt med vores gode råd nedenunder. Det giver nemlig god mening at fikse sine ting, så de holder lidt længere.

1.

Sådan fikser du et lille hul i t-shirten

De små huller kommer typisk i T-shirts, trøjer og andet tøj i bomuld, du bruger ofte – også selv om du passer godt på det. Men et lille hul behøver ikke at betyde farvel, så længe du kender dette smarte trick.

Det skal du bruge:

  • Strygejern
  • Vlieseline
  • En ren klud
  • En lillesprayflaske med vand

Sådan gør du:

Vend T-shirten på vrangen, stryg området omkring hullet helt fri for rynker. Tryk de løse snore sammen, så hullet lukkes lidt til. Klip et lille stykke vlieseline, og læg det oven på hullet. Sprøjt lidt vand på, så stoffet bliver fugtigt, og placér herefter den rene klud ovenpå for at beskytte tøjet. Indstil strygejernet på uldfunktion, og stil det oven på hullet i cirka 10 sekunder – uden at bevæge det – så vlieselinen smelter fast på T-shirten. Vend nu T-shirten om, og stryg forsigtigt på hullet igen.

2.

Pust liv i din udtørret mascara

Hvis din mascara begynder at blive tør og klumpet, skal du ikke smide den ud. Du kan stadig nå at puste nyt liv i den.

Det skal du bruge:

  • Kontaktlinsevæske

Sådan gør du:

Dryp et par dråber kontaktlinsevæske ned i mascaraen, og ryst det godt sammen. Nu er den så god som ny.

3.

Reparer din (næsten) knækkede telefon- og computeroplader

Din oplader er udsat for meget slitage. Du hiver den måske op af tasken mange gange hver dag, og pludselig er ledningens isolering slidt væk, og de små kabler kommer til syne. Heldigvis kan du både reparere og forebygge, at dine opladere går i stykker.

Det skal du bruge:

  • Sugru eller Silikone V-Tie (modellerbar lim)

Sådan gør du:

Form limen omkring ledningen, der hvor den er gået in stykker, og lad det tørre. Voila – din ledning er så god som ny.

4.

Få lynlåsen back on track

Er lynlåsen i din jakke begyndt at skille, lige efter du har lynet den? Fortvivl ej. Dette simple trick burde kunne fikse den.

Det skal du bruge:

  • En tang
  • En blyant

Sådan gør du:

Tegn på lynlåsens tænder med blyanten for at smøre den og få lynlåsen til at glide bedre. Tag derefter en tang, og pres stille og roligt på lynlåshovedets åbning i begge sider. Prøv nu at lyne lynlåsen igen. Tadaaa!

5.

Sådan får du skruelåget af din neglelak

Gamle rester af lak kan være skyld i, at du pludselig ikke kan skrue låget af din neglelak. Heldigvis er tricket til at få det lille låg af ganske simpelt.

Det skal du bruge:

  • En helt almindelig køkkenelastik og neglelakfjerner

Sådan gør du:

Sno elastikken stramt omkring låget. Nu kan du meget nemmere få et godt tag i låget og skrue det. Husk at rengøre gevindet på flasken med lidt neglelakfjerner bagefter, så låget ikke sætter sig fast igen.

Fiks dine ting på en repair café

Har du større ting, du gerne vil have fikset, kan du finde en Repair Café i nærheden af dig, og få hjælp til din reparation helt gratis af frivillige kræfter. Tjek repaircafedanmark.dk

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto