Få styr på forårsrengøringen

Sæsonen kalder på en forårsrengøring, hvor alle rum får en omgang, og du står tilbage med et fuldstændig rent hus. Kom godt i gang med vores tips her.

Få styr på forårsrengøringen

Forårsrengøring. Pyhhhh… Det kan være svært at overskue, hvor du skal starte, men har du en drøm om at få forårs-rengjort dit hus helt i bund, så følg denne guide, så bliver projekt rent hus måske lidt mere overskueligt.

For at gøre arbejdet lidt sjovere, kan du smække musik på anlægget eller smide en spændende podcast i ørene – og mangler du inspiration til, hvad du kan høre, har vi selvfølgelig lavet en liste over nogle af de bedste danske podcasts.

Det skal du bruge

Start ud med at finde de remedier frem, som du skal bruge, inden du går i krig.

 • Store skraldesække
 • Gummihandsker
 • Skuresvampe
 • Mikrofiberklude, karklude og pudseklude
 • Gulvskrubbe og støvsuger
 • En stor spand
 • Opvaskemiddel
 • Brun sæbe
 • Skurecreme
 • Eddikesyre
 • Citronsyre
 • Universalrengøring

Skriv en liste

Lav dernæst en liste over, hvad der skal gøres i hvert et rum og den rækkefølge, du vil gøre rent i. Det giver en ekstra tilfredsstillelse at kunne sætte flueben undervejs.

Inden du starter forårrengøringen, så mug ud

Det er tid til at få muget ud i gemmerne og få smidt det ud, der bare ligger og fylder. Gå alle værelser, skabe, hylder, kasser, lofter og kælderrum igennem, og ryd ud i det, du ikke bruger længere.

Saml tøj og sko til den lokale genbrugsbutik, og kyl resten ud. Har du ikke brugt det inden for det sidste år, vil du ikke savne det.

Køkkenet

Køkkenet trænger ofte til mere end en våd klud. Der er her, du laver mad hver dag, og det er vigtigt, at der er rent og lækkert. Start med at give køleskabet den helt store tur både udvendigt og indvendigt. På med gummihandskerne, og lav en balje med varmt vand blandet med lidt opvaskemiddel. Tag alle hylder og skuffer ud, og vask dem af.

Afrim fryseren og tør siderne af med en fugtig klud. Tøm alle skabe, og gå holdbarhedsdatoerne på dine tørvarer igennem. Vask krukker, dåser og krydderibøtter af – du rører dem dagligt, og de trænger.

Tøm bestikskuffen, skabene og hylderne, og vask alt af, inden du sætter tingene på plads igen. Giv også ovnen en gang ovnrens, og glem ikke at ordne emhætten, hvor der samler sig meget fedt og skidt. Som regel kan metalnettet fra emhætten gå i opvaskemaskinen, men hvis ikke kan du smøre det ind i brun sæbe og lade det ligge i en pose natten over.

Slut af med at afkalke kaffemaskinen og elkedlen med en blanding af eddikesyre og vand.

Mikroovnen

Brændte madrester og snavs kan fjernes fra mikrobølgeovnen ved at lægge en våd klud ind i den og lade den køre i cirka et minut. Dampen fra kluden opløser snavs og skidt, og det er lige til at tørre af med en klud bagefter.

Fjern rustpletter på kogepladen ved at gnide stanniol på dem.

Stuen

Tag alt, hvad du kan finde af løse dele i stof; sofapuder, pyntepuder, tæpper, plaider, hynder og gardiner, og bank det godt igennem, støvsug hele molevitten, og vask det, der kan tåle det.

Ryd ud i reoler og sorter bøger, blade og aviser, inden du sætter det tilbage på de nyvaskede hylder. Tør først alt af med en mikrofiberklud, og vask derefter det, der kan tåle det med lidt opvaskemiddel opløst i varmt vand.

Behandl dine bordplader, og poler alt, hvad der hedder messing, kobber og sølvtøj med en pudseklud og dit foretrukne poleringsmiddel. Vask vindueskarme og gulvpaneler grundigt med universalrengøring og varmt vand.

Sådan fjerner du stearin

Har du fået stearin på trægulve eller træborde, er det en god idé at hælde varmt vand over det, inden du begynder at skrabe det af. Så smelter stearinen nemlig, og du undgår at lave mærker i træet.

Soveværelset

Start med det vigtigste: Sengen! Støvsug madrassen, og smid alt linned til vask, inklusive betrækket til topmadrassen. Vask eller luft dyner, sengetæpper og puder grundigt.

Er du en af dem, der bruger pladsen under sengen til opbevaring, så husk at få det hele ud, og sorter det, inden du sætter det tilbage. Tør eventuelle hylder og overflader af med en mikrofiberklud for at fjerne støv og skidt, inden du vasker dem med din blanding af opvaskemiddel og varmt vand.

Sørg generelt for, at der ikke er for meget nips i soveværelset, der kan samle støv, eller saml alt din nips et sted. Det giver mere ro og et bedre indeklima.

Opbevar små håndsæber i skabet med sengelinned, så dufter dit sengetøj altid ekstra dejligt og friskt, når du skifter det.

Badeværelset

Pil forhænget ned, og giv det en tur i vaskemaskinen, så er der fri adgang til at gå i krig med brusenichen. Rengør fliser og fuger i hele bruseområdet med en svamp og skurecreme, brus nichen af med rent vand, og tør til sidst med en skraber.

Er brusehovedet kalket til, skal det afkalkes, og det gælder også glasdøren til brusenichen, hvis du har sådan en. Ryd op i cremer, makeup og parfume, smid alle håndklæder og vaskeklude til vask, og puds dine spejle.

Håndvask og armatur kan du gøre rent med en skuresvamp og eventuelt lidt skurecreme eller eddikesyre til de genstridige kalkpletter, og tør det til sidst af med et gammelt viskestykke. Rens toilettet, og skrub kummen både indvendigt og udvendigt i alle kroge med en svamp.

Gule og sorte rande i kummen kan ofte fjernes med lidt citronsyre opløst i vand, en skuresvamp og lidt knofedt. Slut af med at rense afløbet, og husk at skrubbe risten grundigt for hår og skidt på begge sider.

Lugter din toiletspand dårligt, kan du lægge en duftblok under posen i bunden af spanden.

Kilde: ‘Hold da helt hus’ af Ann-Alicia Thunbo og Julie Skals, Politikens Forlag.

Artiklen er udgivet første gang 3. maj 2018. 
Opdateret af redaktionen 1. april 2019. 

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto