Det sker i din krop, når du er forelsket

Hvorfor får du hjertebanken og bliver glemsom, når du er forelsket? Få svarene her.

Forelskelse - Dit sunde liv

Forelskelse er en af de stærkeste følelser, som mennesket kan opleve. Det får kroppen til at reagere kraftigt, mens den primitive del af hjernen tager beslutningerne.

Gang i urhjernen

Måske du tror, at du selv bestemmer, hvem du forelsker dig i. Men den beslutning tages ene og alene af vores primitive del af hjernen, urhjernen, der blandt andet styrer hjertepulsen og overlevelsesinstinktet. Den reagerer på tilfredsstillelse, og det er forelskelse. Som belønning producerer hjernen dopamin og serotonin, som gør dig glad og giver dig øget empati. Faktisk reagerer din hjerne, som var du på stoffer.

Sanserne skærpes

Du vil opleve en intens sansning, når du eksempelvis dufter til din udkårne. Men lugtesansen spiller også ind i udvælgelsesfasen. Vores svedkirtler udskiller nemlig feromoner, og de påvirker ubevidst andre mennesker. Feromonerne afslører kvinders menstruationscyklus og mænds arvemasse, og det er her tiltrækningen opstår – og heller ikke her har du ret meget indflydelse.

Kroppen reagerer

Forelskelse aktiverer de samme nerveceller, som smertestillende medicin aktiverer, viser en undersøgelse fra Stanford University. Kort sagt føler du mindre smerte og ømhed. Forelskelse påvirker ligeledes dine hormoner, hvilket får dit blodtryk og hjertefrekvens til at falde. Faktisk er forelskelse den stærkeste urkraft, menneskets krop og hjerne kan opleve – også større end seksualdriften, og det er derfor, at visse mennesker kan ende ud i at slå ihjel for den.

Læs også: Det sker i din krop, når du har sex

Du bliver glemsom

Ud over serotonin og dopamin frigiver din hjerne kærlighedshormonet oxytocin, når du er forelsket. Og det kan forringe din hukommelse og gøre dig distræt i forelskelsesfasen. Og fordi du hele tiden tænker på din nye kærlighed, har du ifølge en undersøgelse trykt i tidsskriftet Motivation and Emotion sværere ved at koncentrere dig og holde fokus. Det er dog også oxytocinen, som får par til at holde sammen år efter år.

Smagsløg og cravings

Dopamin, som udløses ved forelskelse, er stærkt vanedannende, så når du ikke er sammen med din udkårne, vil kroppen “crave” ham eller hende, på samme måde, som når du eksempelvis “craver” mad. En undersøgelse foretaget af American Psychological Association har desuden vist, at fødevarer smager sødere for mennesker, der er forelsket. Det var selv tilfældet, da de forelskede smagte på kildevand. Så måske der er noget om det med kærlighed og kildevand.


Kilder

Alt for damerne, videnskab.dk, American Psychological Association, Stanford University og tidsskriftet Motivation and Emotion. 

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto