Fyrværkeri: Bliv klogere på det store nytårsknald

Hvordan ved du, om din raket er lovlig, og hvornår må du overhovedet tænde op under de farverige batterier? Læs med, inden vi går en festlig (men også sprængfarlig tid) i møde.

Fyrværkeri - nytår 2019

Er du helt med på, hvornår du må skyde dit fyrværkeri af? Og hvad skal du egentlig være opmærksom på, så du ikke ender med noget rigtig farligt fyrværkeri, der ikke er godkendt? Læs med, og bliv klog på, hvordan du bedst gebærder dig med det farverige skyts.Vi har stillet fem skarpe til Lene Nørskov fra Sikkerhedsstyrelsen.

1: Hvornår må du afskyde fyrværkeri?

Det må du fra den 27. december til den 1. januar. Affyring uden for den periode er ulovligt og kan resultere i en anmeldelse hos politiet. Skal du holde bryllup eller en større fødselsdag uden for perioden, hvor du gerne vil have fyrværkeri, skal en uddannet festfyrværker stå for affyringen, og han skal ansøge om tilladelse til fyrværkeriet hos det kommunale beredskab.

Lad være med at pakke dit fyrværkeri ud, før du skal bruge det. Og opbevar det utilgængeligt for børn.

2: Hvor må du købe fyrværkeri?

På alle salgssteder i Danmark. Du må altså ikke køre over grænsen til Tyskland for at skaffe raketter til den store nytårsfest. Det skyldes dels, at de i udlandet har andre regler for fyrværkeri, men også for at sikre, at det du køber, er godkendt til brug i Danmark. Det kræver faktisk en tilladelse hos Sikkerhedsstyrelsen, hvis du vil hente fyrværkeri i andre lande. Og det går altså heller ikke at købe dit fyrværkeri på udenlandske hjemmesider på nettet.

3: Hvad skal du gå udenom?

Lad være med at bruge hjemmelavet fyrværkeri, som typisk kan være kanonslag og knaldfyrværkeri. Det kan være farligt, og det er ulovligt at købe og bruge. Er du i tvivl, om dit fyrværkeri er lovligt, tjek for CE-mærket, som skal være på alle de fyrværkeriprodukter, du kan købe i dag, for at det lever op til reglerne.

4: Hvordan skal jeg opbevare fyrværkeriet?

Du må opbevare maksimalt fem kilo NEM. NEM står for “Netto eksplosiv stofmængde”. Det fremgår af al lovlig fyrværkeri, hvor meget krudt det indeholder, så du kan hurtigt regne sammen, hvor meget du må opbevare. Et stort batteri kan indeholde op til 1.000 gram NEM, mens en typisk raket måske har et indhold på 32 gram. Som forbruger må du transportere fyrværkeri til eget forbrug i din bil. Du må også maksimalt transportere fem kilo NEM i din bil. Husk at opbevare fyrværkeriet tørt og væk fra elektriske apparater og varmekilder. Behold det gerne i den pose, du har købt det i, så det er beskyttet, indtil du skal bruge det.

5: Er det lovpligtigt med beskyttelsesbriller?

Det er ikke lovpligtigt, men i den grad noget, der anbefales. Også selv om du “bare” kigger på. Fire ud af ti, der kommer til skade, er tilskuere. Sørg også for at overholde den angivne sikkerhedsafstand, som oftest er otte meter, og læs brugsanvisningen. Fyrværkeri er flot, men farligt.

Vil du gerne vide mere, så kan du finde flere oplysninger på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside her og på  fyrværkeri.dk

Om eksperten

Lene Nørskov Svensson er ingeniør og arbejder hos Sikkerhedsstyrelsen, hvor hun beskæftiger sig med fyrværkeri. Hun observerer markedet og bidrager med sin tekniske faglighed, når der skal laves nye regler på området.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto