Orker du ikke at løbe: Så gå

Du øger dit energiforbrug med 400 procent, når du vælger at gå en tur i stedet for at sidde stille. Parkér et stykke væk fra dit arbejde, eller stå af bussen et stop før. En daglig gåtur kan nemlig forbedre din sundhed radikalt.

Mange af os har stillesiddende arbejde, bruger transportmidler og strander i sofaen om aftenen. Det kan være svært at få tid og finde energi til at tage i træningscenter eller løbe en tur, og så kan en gåtur  virke lidt mere overkommeligt.

‘Til fods – verdens bedste motion’

Overlæge Mai-Lis Hellénios og den svenske eventyrer Ola Skinnarmo har skrevet bogen ‘Til fods – verdens bedste motion’, hvor de opfordrer folk til at få gået noget mere.

Artiklen er et uddrag fra deres bog udgivet på forlaget Turbine.

Betydningen af hverdagsbevægelsen er nemlig stærkt undervurderet, skriver overlæge og livsstilsprofessor Mai-Lis Hellénius i bogen ‘Til fods – verdens bedste motion’:

“En kort gåtur påvirker vores blodfedt, blodsukker og stofskifte. Den gør os friskere. Spadsereturen er svær at slå som hverdagsmotion, som rekreation og som transportmiddel. Den er gratis. Den er der i al slags vejr, på alle tidspunkter og på alle steder, du befinder dig. Det eneste, der behøves, er et par velegnede sko.”

Styrker helbredet

Forskellen mellem at sidde stille og at spadsere er enorm. Løfter du dig fra tv-sofaen og går en tur, øger du dit energiforbrug med omkring 400 procent, så lykkes det for dig at planlægge en regelmæssig gåtur per dag, har du altså foretaget en radikal forbedring og opnår snart positive effekter, hvad angår blodfedt, hjerte og vægt.

Ung som gammel, slank som buttet, i form eller ude af den – der er ingen krav til en lille gåtur.

Hvis du holder dig i bevægelse i 30 minutter, er det godt, men uanset hvad er minutters gang bedre end ingenting. Ældre, der går, lever længere, er mere vitale og magter mere langt op i årene. Blandt andet vokser hipocampus, den del af hjernen, som spiller en stor rolle for vores korttidshukommelse. Det spiller ingen rolle, hvor gammel man er, når man begynder.

Forebygger stress

Fysisk aktivitet løsner op og renser ud i stresshormoner, adrenalin og noradrenalin, som er opsamlet og lagret i kroppen. Ved stress forbereder din krop sig på at gå til angreb, men lykkehormonerne, endorfiner, hjælper på humøret, gør os mindre smertefølsomme og giver os flere kræfter.

Så den, der regelmæssigt bevæger sig, kommer til at få færre problemer med stressrelateret besvær som for eksempel højt blodtryk, rygsmerter, spændingshovedpine, forstoppelse, hjertebanken, uro, angst, nedstemthed, træthed og søvnforstyrrelser.

Et britisk-amerikansk studie har vist, at den, der motionerer mindst tre timer om ugen, er 10 år yngre i kroppen end den, der ikke træner.

Forbedrer søvnen

Mange oplever i dag, at arbejdet tager så meget kraft og energi, at man ikke orker at motionere i fritiden. Men husk, at det er i bevægelse, at vi hviler bedst og er der, hvor krop og sjæl kobler af. Tænk altså bevægelse i stedet for motion. Regelmæssig motion som at gå tur en halv time om dagen hjælper ofte dem med søvnproblemer. Tag bare en rolig aftentur. Så er det lettere at koncentrere sig om at komme ned i omdrejninger.

Gå en tur og forebyg aldring

At gå har ingen alder. Du behøver ikke at træne for at kunne gå. Ung som gammel, slank som buttet, i form eller ude af den – der er ingen krav til en lille gåtur. Det er skånsomt at gå. En tur i skoven eller en anden aktivitet i bevægelse, hvor alle vores sanser – syn, hørelse, smag, lugt og følelse – stimuleres, er måske det bedste, vi kan gøre for at hjælpe nye hjerneceller til at blive dannet.

Et britisk-amerikansk studie har vist, at den, der motionerer mindst tre timer om ugen, er 10 år yngre i kroppen end den, der ikke træner. Forskerne, som undersøgte 2.400 tvillinger i alderen 18-81 år, kunne konstatere, at motion forebygger aldring helt ned på celleniveau. Det er nok med fem måneders konditionstræning, for at effekten opnås.

Tips til at bevæge dig mere
  • Kører du i bil til jobbet, har du 70 procent større risiko for at få en blodprop i hjertet, end hvis du cykler, går eller endda kører med tog eller bus.
  • Stå tidligere af bussen, så du skal gå 500 meter ekstra. Ved ugens slutning har du gået fem kilometer.
  • Hvis du arbejder på en stor arbejdsplads, så find et toilet længere væk end sædvanligt, og tag gerne trapperne frem for elevatoren.
  • Tillad dig at slentre omkring uden et bestemt mål.
  • Sid maks. en halv time ad gangen. Rejs dig op, hvis du har et ståbord. Eller stræk benene. Møder behøver heller ikke at blive holdt siddende – man kan gå eller stå. Blot et minuts gang gør en forskel.
  • Stil bilen længst væk fra indgangen, når du parkerer.
  • Gå på vandring, hvor du bor.
  • Skal du møde en ven, så aftal at mødes et andet sted noget tid inden, og gå derhen. For samtalens og motionens skyld.

Kilde: ‘Til fods – verdens bedste motion’

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto