Guide: Gendyrk grøntsagsrester i din vindueskarm

Når løgene er hakket, ligger det lige for at smide resterne i skraldespanden, men har du overvejet at give dit grønne køkkenskrald nyt liv ved at gendyrke det?

Gendyrk grøntsagsrester i vindueskarmen

Gendyrk dine grøntsagsrester, det er både godt for miljøet og din pengepung. Gendyrkning er faktisk ret simpelt. Når du har brugt den spiselige del af en frugt eller grøntsag, så tager du det overskydende (rod, stilk, stub eller kerne) og sætter det i vand eller planter det direkte i jord. Herfra er det bare at vente på, at dit gendyrkningsprojekt begynder at spire på ny.

Få flere budgetvenlige tips: Læs her hvordan du forspirer ærteblomst!

Når du gendyrker, holder de grønne madvarer meget længere, og så er det sjovt at se, hvordan de gror nye blade, blomster og i nogle tilfælde helt nye frugter eller grøntsager.

Der er næsten ingen grænser for, hvilke grøntsager og frugter du kan gendyrke. Forårsløg, selleri, kål, salat, rødbeder, porrer, gulerødder, avocado, ananas og mange flere kan faktisk bruges. Nogle af dem er mere vanskelige end andre, og det bedste råd er at prøve sig frem.

Sådan gendyrker du

Forårsløg

Et godt og let sted at starte er forårsløgene, hvor du får hurtige resultater året rundt. Skær forårsløgets rodnet af et par centimeter inde, og sæt dem i vand, uden at de er helt dækkede. Du vil hurtigt se, at løgene vokser ud på ny. Husk at skifte vandet regelmæssigt for at undgå råd. Du kan også plante dem direkte i jord med rodnettet nedad. Lader du dem vokse, kommer der en spiselig blomst, som også afkaster frø til såning.

Selleri, kål og salat

Gendyrk selleri, kål og salat ved at skære stubben af og sætte den i vand, så den begynder at slå rødder. Du kan også forsøge dig med at plante stubbene direkte i jord, men det kan være en fordel at lade dem slå rødder først. Skær en stump på et par centimeter af sellerien, sæt den i lidt vand, uden den er helt dækket, og lad den slå rødder, hvorefter du kan plante den i jord. Har du altan eller have, kan det være en fordel at sætte den udenfor.

Gendyrk selleri

Ananas

Gendyrkning af ananas kan være ret svært, men hvis du lykkes med det, kan du gro din helt egen ananas. Drej toppen af ananassen af, og skær alt frugtkød væk. Fjern så en god del af de nederste blade, så du har en bar stamme på et par centimeter, og sæt den i vand nogle dage, så den slår rødder.

Plant den i en stor urtepotte, og stil den et varmt og lyst sted. Start med at vande den godt i gennem, og vand den herefter en gang om ugen direkte på jorden. Hvis du er heldig, får du efter to til tre år en blomst, og så en frugt, der modner i løbet af cirka seks måneder.

Læs mere om gendyrkning af grøntsagsrester hos Persilles Hjemmedyrk og på have-siden.dk

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto