3 lækre og hurtige gløgg

På bare 15 minutter kan du lave den lækreste gløgg til dine gæster i julen. Her får du 3 gode opskrifter på hjemmelavet gløgg.

gløgg - jul

Det er december, og inden længe kommer dine gæster med højt humør og lige så høje forventninger om knasende julebag og varm gløgg, så I rigtig kan julehygge. Problemet er bare, at du har glemt det der med, at en god og kraftig gløggessens gerne skal laves fra bunden nogle uger eller endda måneder før, den skal bruges. Bare rolig, hverken du eller dine gæster kommer til at miste det gode julehumør, for du kan nemt lave en dampende varm og himmelsk gløgg på ganske kort tid.

Gløgg i sidste øjeblik

Denne gløgg hedder Sidsteøjebliksgløgg, fordi du kan nå at lave den, når du kigger på klokken og opdager, at dine gæster ringer på døren om cirka et kvarter, og du stadig ikke er gået i gang med at lave den varme juledrik.

6 til 7 personer

Det skal du bruge:

1 håndfuld hele og tørrede krydderier såsom kanelstænger, nelliker, allehånde og kardemomme
3-4 spsk. brun farin (Brug 4 spsk. mørk honning eller rørsukker, hvis du ikke har brun farin. Den brune farin kan til nøds erstattes med hvidt sukker, men karamellisér da det hvide sukker kort på panden sammen med krydderierne, inden du hælder vinen på).
2 appelsiner eller 5 klementiner (alternativt 2 dl appelsinjuice)
2 flasker saftig rødvin (du kan erstatte den ene flaske med en flaske portvin)
2 håndfulde rosiner (alternativt figner eller dadler hakket i tern)
4 dl mørk rom eller anden mørk spiritus
Evt. 5 dråber Angostura bitter

Sådan gør du:

Knus krydderierne i en morter eller med siden af en kniv. Tørrist dem på en pande, til det begynder at dufte. Skær skallen af appelsinerne i brede bånd, der passer med antallet af gæster, og læg til side. Tilsæt den brune farin og saften fra appelsinerne. Lad det tykne lidt på panden, og hæld det derefter i en gryde sammen med vinen og rosinerne.

Vidste du, at …

der hvert år bliver holdt DM i gløgg? I år løb to kokke fra Bistro Huks Fluks og Peder Oxes Kælder med sejren for deres gløgg.

Lad det simre i minimum 10 minutter, eller indtil gæsterne kommer. Før servering tilsættes den mørke rom og Angostura bitter. Læg lidt rosiner i hvert glas. Si til sidst drikken over hvert enkelt glas. Vrid et stykke appelsinskal over gløggen, og dump det efterfølgende ned i glasset. Servér din lunende og helt igennem hjemmelavede sidsteøjebliksgløgg.

Opskriften stammer fra bogen ’Toddy Punch’ af Adam Engel, Turbine, 249,95 kr. Køb den her

Hvis du har rigtig travlt, kan du også købe færdig gløgg i butikken og koge den op med lidt cognac for ekstra god smag. Gå efter en færdiggløgg med så højt indhold af vin som muligt.

Tysk glühwein på 15 minutter

Den tyske version af gløgg hedder glühwein og er garanti for at varme dig op helt ind i knoglerne på de kolde dage. Du skal bruge ganske få ingredienser og kan lave den klar til gæsterne på cirka 15 minutter.

6 personer

Det skal du bruge:

1 flaske kraftig tør rødvin
4 nelliker
Skal af 1 økologisk appelsin
Skal af 1 økologisk citron
6 stænger kanel
6 tsk. honning

Sådan gør du:

Varm rødvinen op til kogepunktet sammen med nelliker, appelsin- og citronskal. Kom en kanelstang og en teskefuld honning i hvert glas og hæld den varme rødvin over. Rør rundt med kanelstangen og server.

Foto: Skovdal Fotografi

Opskriften stammer fra bogen ’Vintermad der varmer’ af Gitte Heidi Rasmussen og Inge Skovdal fra Gyldendal

Vidste du, at …
gløgg, som vi kender det i dag, først rigtig blev populær i Danmark efter anden verdenskrig?

Hvid gløgg med frugtbrændevin og pære

Forkæl dig selv og dine gæster med en anderledes gløgg end den helt klassiske. Denne på æblemost og pære kan laves på halvanden time.

6-8 glas

Det skal du bruge:

5 dl god koldpresset æblemost
3 dl vand
2 dl koncentreret hyldeblomstsaft
Saft af ½ citron
2 spsk. rørsukker
1 stjerneanis
3 hele sorte peberkorn
1 kardemommekapsel
1 skive ingefær (½ cm)
1 pære
½-1 dl pære- eller æblebrændevin
30 g lyse rosiner

Sådan gør du:

Kom alle ingredienserne (undtagen brændevin, pære og lyse rosiner) i en gryde, og kog dem op. Tag herefter gryden af varmen, og lad gløggen trække i en halv til en hel time, så den kan tage smag af alle krydderierne. Sigt gløggen, og varm den let op igen, smag evt. til med lidt ekstra citronsaft og frisk ingefær. Tricket med frisk ingefær er at rive lidt på den fine side af et rivejern og så presse det imellem to skeer, så det kun er den rene, stærke ingefærsaft, der ryger i gløggen. Tag gløggen af varmen, og smag den til med brændevin – den må ikke koge, efter at brændevinen er kommet i. Det gælder sådan set også ingefærsaften. Kogning ændrer smagen fra tydelig ingefæragtig til brændende. Skær pæren i kvarter, befri den for kernehus, og skær frugtkødet i små tern. Fordel pæretern og lyse rosiner i 6-8 varmefaste glas, og hæld den varme gløgg oveni. Server straks som en frisk og krydret vinterdrik, der giver varme i kinderne efter en tur i kulden.

Foto: Anders Schønneman

Opskriften stammer fra bogen ’Almanak’ af Claus Meyer, Lindhardt og Ringhof, 399,95 kr. Køb den her 

Hvis du ejer en juicepresser, kan du selv presse æblemost til gløggen – det giver en ekstra dejlig smag.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto