Gode bøger du skal læse i sommer

Aaah, solen forlænger dagene, og det dufter af sommer og hygge udendørs med en god bog. Hvis du mangler inspiration til din ferielæsning, har LIMEs redaktion samlet nogle af vores yndlingsbøger her.

gode bøger

Mangler du inspiration til gode bøger, du kan forsøde de lyse aftener med, så får du her otte forslag, som du kan være heldig at finde på biblioteket. Her får du vores favoritter, og der er lidt for enhver smag .

8 bøger vi synes du skal læse

1.

Hjertevridende og smukt sorgværk

Her er en bog, som efterlader dig både euforisk over, hvor enestående et værk, du lige har læst, men som også vil ændre dig for altid, gøre dig bevidst om dine værste mareridt om at miste dem, du elsker – og blytung i hjertet af den voldsomme smerte, der beskrives. ‘Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage – Carls bog’ er nemlig ét stort udbrud af sorg. Forfatter Naja Marie Aidts sorg over at miste sin 25-årige søn Carl, da han en sommerdag faldt ud af et vindue på fjerde sal. Det er en af de bøger, der aldrig rigtig slipper mig, og det er de bedste bøger, hvis du spørger mig. Det, der gør denne bog så eminent, er, at den ikke forcerer noget som helst. Det er bare en ærlig, men litterært overlegen fremstilling af, hvordan det føles at stå midt i fortvivlelsen. Midt i døden. Av, hjerte.

‘Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage – Carls bog’, Naja Marie Aidt, Gyldendal

2.

Rørende barnestemme

Måske har du set filmen med Tom Hanks, men hvis du aldrig har fået læst romanen ‘Ekstremt højt & utroligt tæt på’, så skynd dig at gøre det, for den kan noget helt, helt andet end den (efter min smag!) sukkersøde filmatisering. Bestseller-forfatter Jonathan Safran Foers fortælling bæres af den usædvanligt højt begavede dreng Oskar på ni år, der har mistet sin far i terrorangrebet på World Trade Center. Oskar, der rørende kalder bedrøvelse for ‘tunge støvler’, beskriver sig selv som frankofil, tamburinspiller, møntsamler, amatørastronom, pacifist og opfinder. Jeg kan forsikre dig om, at du kommer til at holde så meget af ham, hans fabuleren om livet og hans vidunderlige sprog, at han vil mangle i dit liv bagefter. Sådan gik det i hvert fald mig.

‘Ekstremt højt & utroligt tæt på’, Jonathan Safran Foer, Tiderne Skifter

3.

Socialrealistisk debuthit

‘Planen’ er en selvbiografisk roman, hvor forfatter Morten Pape inviterer ind bag nikotingule gardiner og giver et råt og usminket indblik i sin opvækst i ghettoen Urbanplanen på Amager. Fortællingen sætter nøgternt spot på de mange skelsættende nedslag (og nederlag), der har formet hans liv – især forældrenes skilsmisse og gentagne svigt. Det er en rørende, barsk og ærlig fortælling om at vokse op på kanten af samfundet og stadig gøre sit yderste for at passe ind. Bogen er lidt af en moppedreng, men alligevel slugte jeg ‘Planen’ grådigt side for side. Morten Papes bittersøde barndomsminder er en af de mest øjenåbnende og hjerteskærende bøger, jeg nogensinde har læst, og det er stadig en bog, jeg anbefaler vidt og bredt.

‘Planen’, Morten Pape, Politikens Forlag

4.

Klassiker, der var forud for sin tid

Denne mere end 200 år gamle klassiker skal man læse mindst en gang i livet. Elizabeth Bennet og hendes fire søstre er unge kvinder i starten af 1800-tallet. En tid, hvor både familien og samfundet har store forventninger til ægteskabet. En ung, single mand lejer sig ind på et nærliggende gods, og han bliver morens håb om et passende (læs: velhavende) parti til den ældste datter. Kærlighed er dog en kompliceret størrelse, som ikke bliver lettere af, at alle blander sig i søstrene Bennets romancer. Jeg læste ‘Stolthed og fordom’ for første gang i 9. klasse, og det er stadig en af mine yndlingsbøger. Der er så mange vigtige temaer i spil, og så er Elizabeth Bennet den perfekte blanding af sårbar, reflekteret og megasej!

‘Stolthed og fordom’, Jane Austen, Lindhardt & Ringhof

5.

Grænsen mellem skæbne og valg

I 1969 sniger fire søskende sig til at møde en synsk kvinde, der har ry for at kunne forudsige menneskers dødsdag. På trods af deres unge alder sendes de derfra med en profeti, der får store konsekvenser for den måde, de vælger at leve deres liv på. Dette er en historie om fire søskendes opvækst og liv, der præges både af en jødisk baggrund og af en spådom. Som læser kan du virkelig glæde dig til tankevækkende temaer, vigtig historie og en fortælling, der er bygget op uden kedelige sekvenser. Jeg havde i hvert fald svært ved at lægge bogen fra mig, og jeg trak næsten ikke vejret undervejs. Persongalleriet var ret bredt og interessant, og jeg kunne sagtens have fulgt familien endnu længere. Jeg lukkede bogen med følelsen af at have fået lidt af en mavepuster på den fede måde.

‘De udødelige’, Chloe Benjamin, Politikens Forlag.

6.

Hvor alt forsøges fortiet ihjel

Med mere end 60 procent af stemmerne blev Leonora Christina Skov dette års suveræne vinder af De Gyldne Laurbær for sin autofiktive roman ‘Den der lever stille’, som handler om hendes opvækst i provinsen og ikke mindst hendes frigørelse fra en mor og far, der går mere op i hendes karakterer end i hendes velbefindende. I det røde parcelhus i Helsinge handler alt om ikke at gøre moren ked af det eller faren vred. Som 20-årig flytter Christina Skov fra Helsinge til København for at blive til Leonora, som læser litteraturvidenskab, og som til sine forældres rædsel forelsker sig i en kvindelig præst. Klog af skade minder jeg mig ofte om, at der simpelthen bare er nogle ting her i livet, man ikke skal forstå. Sådan tænkte jeg om Leonoras forældre. Til gengæld kastede jeg et anerkendende nik i retning af forfatteren, for hold op, hvor var hun stærk som ung – og virkelig god til at skabe sig et netværk af gode folk, der gerne ville hende det godt.

‘Den der lever stille’, Leonora Christina Skov, Politikens Forlag

7.

Kunsttyveri og meningen med livet

‘Stillidsen’ er en af de bøger, hvor jeg indimellem stadig mærker et niv af savn, når jeg tænker på hovedpersonen Theo. Han – og ikke mindst hans historie og de erkendelser, han opnår undervejs – krøb simpelthen ind under huden på mig, og det gjorde næsten ondt, da jeg vendte sidste side, og vores fælles rejse var slut. For ‘Stillidsen’ er nemlig en rejse igennem moderne Amerika; en klassisk coming of age-kæmperoman, hvor vi følger hovedpersonen Theo fra, at han mister sin mor i et terrorangreb på et kunstmuseum og i virvaret stjæler et berømt maleri, ‘Stillidsen’, som bliver afgørende for, hvordan resten af hans liv udfolder sig. Bogen vandt Pulitzer-prisen for fiktion i 2014, og forfatteren, Donna Tartt, er da heller ikke den sædvanlige forfatter, der skriver en bog med et par års mellemrum. De tre bøger, som den amerikanske forfatter har skrevet, har hun udgivet med 10 års mellemrum. Hun skriver nemlig sine bøger i hånden!

‘Stillidsen’, Donna Tartt, Lindhardt og Ringhof

8.

Forelskelsen og begærets forvirrende væsen

Det er ikke første bog, jeg har læst, hvor den skrevne historie altså er bedre end filmen – også selv om Luca Guadagninos firedobbelte Oscar-nominerede filmatisering fra 2018 ER en meget smuk og meget rørende film. Men forfatteren André Acimans bog fra 2007 hæver sig niveauer over, i hvert fald for mig. Den er én lang skælvende, pulserende, levende, poetisk og sexet ode til den episke forelskelse og begær, ja, den vilde besættelse, man kan have for et andet menneske. Hvis man altså er så heldig som den 17-årige Elio, der sammen med sine akademiske og kosmopolitiske forældre tilbringer en sommer i deres idylliske hus i Norditalien, hvor de får en logerende, den ældre studerende Oliver fra USA. De to unge mænd forelsker sig – på den vanvittigt vilde, altopslugende måde. Den får dit hjerte til at slå lidt hurtigere, det lover jeg!

‘Call Me By Your Name’, André Aciman, Rosinante

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto