Gør haven klar på budget

Der er masser af penge at spare, når du skal gøre haven klar til lunere tider.

Gør din have klar på budget

Det er (allerede!) april, og du tænker måske, at der er længe til de dage, hvor du kan nyde livet udenfor. Men det er bestemt ikke for tidligt at finde havehandskerne frem og gøre din have sommerklar – og faktisk er det nu, du skal gå i gang, hvis du vil have det lettest muligt resten af sommeren. Vi giver tre nemme tips til at gøre haven forårs- og sommerklar på budget:

1. Formér dine stauder

Kan det gøres uden de helt store investeringer og dyre besøg på plantecentre? Ja, siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver i foreningen Haveselskabet. Og du kan starte med at formere dine stauder i stedet for at købe helt nye.

“Du skal bare grave dem op og hugge rødderne midt over med en spade. Så får du dobbelt så mange, som du enten kan fordele, give til naboen eller bytte væk. En god og billig måde at få flere planter på,” siger Louise Møller.

2. Lav din egen kompostbunke

Er du så heldig at have en køkkenhave, er det også nu, at jorden skal gødes. Gå uden om de dyre poser med gødning, og hent kompost helt gratis på genbrugspladsen. Eller endnu bedre: Lav din egen kompostbunke, så slår du to fluer med ét smæk.

“Når du alligevel gør forårsrent i haven, så start din egen kompostbunke med de afklippede planter og visne blade,” siger Louise Møller.

Supplér med lidt køkkenaffald. Det giver god næring til kompostbunken.

3. Unikke krukker og sjældne planter

Hvis du skal ud at købe nye krukker til haven, kan det godt betale sig at købe kvalitet. Det bliver du gladere for i længden. Men det behøver ikke at være dyrt. Du kan finde meget til haven på dba.dk, som både er af god kvalitet, har flot patina og er billigt. Der er også en del penge at spare ved at undersøge, hvilke plantemarkeder der er i nærheden af dig.

“Der kan du gøre en rigtigt god handel. Det er nemlig primært private, der sælger overskudsplanter, og du kan være heldig at få stauder for helt ned til 10 kroner per plante – og udvalget er stort,” forklarer Louise Møller.

Der findes også online plantemarkeder, hvor du kan bytte, købe og sælge planter – og andet havegear. Find en liste over plantemarkeder på haveselskabet.dk 

Der er også en anden gratis bonus ved at købe dine bregner, anemoner eller bonderoser brugt. Du kan nemlig få uundværlige råd fra dem, planterne har boet hos før.
“De har jo erfaringer med de planter, de har til salg. Og så kan man ovenikøbet være heldig at finde sjældne planter, som man ikke kan købe i havecentrene.”

5 gode tips til haven i april
  • Fjern ukrudt! Hvis du allerede fjerner det nu, så bliver resten af sommeren en leg.
  • Klip dine stauder og krydderurter ned! Klip så tæt på jordoverfladen, som du kan, men pas på de friske skud.
  • Slå din græsplæne! Som tommelfingerregel skal græsset have en højde på 6-10 centimeter, når du klipper den første gang.
  • Plant kartofler – gerne i en krukke. Så kan dine børn være med til at vande og se, hvor maden kommer fra.
  • Begynd sneglejagten! En dræbersnegl mindre nu betyder 400 færre snegleæg til sommer.

Artiklen blev udgivet 18. april 2018.
Opdateret 1. april 2019. 

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto