Grill fra A-Z: Bliv klar til grillsæsonen

Duften af grill er duften af hyggelige stunder med familie og venner. Her er et grill-alfabet til dig, så du aldrig er i tvivl om noget, når der skal fyres op under kullene.

Sommeren er endelig ved at være over os og det betyder grill og lune aftenener i godt selskab! Det er en af danskernes yndlings aktiviteter – med solen fremme, vinglas i hånden og maden der vækker appetitten. Bliv klar til grillsæsonen med 25 gode tips.

Grill fra A-Z

Her får du en A-B-C fyldt med inspiration, der inderholder alt fra spændende retter til gode grillråd.

1.

A: Antænding af grillen

Antænding af grillen bliver ofte gjort til en videnskab. Men det er det nu ikke. Den bedste og nemmeste måde at tænde en kulgrill på er med en grillstarter, hvor du fylder kul og små optændingsblokke eller -briketter i. Så er den klar i løbet af 20-50 minutter.

Undgå optændingsvæske, hvis du kan, for det kan lave stikflammer og udvikle usunde dampe. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du griller med trækul, træ eller kogler frem for grillbriketter, fordi trækul består af brændt træ, mens grillbriketter kan bestå af alle mulige sammenpressede brændbare ting.

Tænker du på miljø, bæredygtighed og social ansvarlighed, kan du kigge efter FSC-mærkede grillkul eller briketter, der hvor du køber dine kul.

Læs også: 6 grønne råd: Bliv bæredygtig i din husholdning

2.

B: Blomster giver et ekstra finish

Blomster og fine krydderurteblade, der lige drysses over din grillmad, giver et ekstra pift til din servering. Sørg i det hele taget for festligt og kreativt grønt tilbehør.

Det kan for eksempel være en salat, der er inspireret af den cubanske drink mojito med mynte og lime. Det smager fantastisk til grillet kylling!

Mojitosalat til 4 personer

Skyl og halvér fire pærer, og fjern kernehuset. Skær dem i tynde skiver, og fordel dem på et fad. Rør saften af to limefrugter sammen med 4 spsk. olivenolie og friskhakket mynte.

Hæld dressingen over pærerne, krydr med salt, friskkværnet peber og mere hakket mynte, og pynt med spiselige blomster.

3.

C: Citroner er perfekt til grillen

Citroner smager af ekstra meget, hvis du halverer dem og griller dem. Varmen frigiver nemlig citronernes æteriske olier, fremkalder en let sødme og gør det også nemmere at klemme citronsaften ud over grillet fisk, salat eller ned i en dressing.

4.

D: Dressing til salaten er essentielt

Dressing skal der til! Både til salaten, til bøffen og til de grillede grøntsager. Og den må rigtig gerne smage af noget.

Her er en dressing, der ikke kan gå galt:

Ryst 1 dl olivenolie, 2 spsk. dijonsennep, 1 spsk. honning, lidt friskpresset citron- eller appelsinsaft og lidt salt og friskkværnet peber godt sammen i en flaske eller i et lille glas med låg. Tilsæt dine yndlingskrydderier – eller måske lidt hvidløg, hvis du er til det.

5.

E: Eget brød smager bare bedst

Det er dejligt at have et godt hjemmebagt brød og noget at dyppe det i på bordet, mens man venter på, at grillen klarer madlavningen.

Bag sprøde franske baguetter, og servér dem med hvidløgs- eller krydderurtesmør, tapenade eller bare en rigtig god olivenolie med salt og peber som en uformel forret til sommeraftenernes gæstebud.

Opskrift på to franske baguetter

Rør 10 g gær, 2,5 dl lunkent vand og 200 g hvedemel sammen til en fordej, og lad den stå ved stuetemperatur i 3-4 timer.

Rør herefter 2,5 dl vand, 300 g hvedemel og 10 g salt i fordejen. Stil dejen på køl natten over. Tag den ud af køleskabet dagen efter, drys lidt mel på køkkenbordet, hæld dejen ud af skålen, og lad den hvile på bordet i 30 minutter.

Form to aflange baguetter. Læg dem på en bageplade med bagepapir, og rids dem med en kniv. Bag dem i ovnen ved 250 grader i cirka 25 minutter. Afkøl på en bagerist. Et voilà!

6.

F: Fisk skal steges på skindsiden

Hvis fisk steges på skindsiden, hænger den nemlig ikke så nemt fast i grillen, og skindet skåner fiskekødet mod at blive tørt.

Velegnede fisketyper er laks, ørred, sandart, multe, rødfisk, havbars og aborre. Husk at skrabe skællene af skindet, inden du griller den, ellers er det uspiseligt.

Fisk med skind uden skæl er makrel, sild og sardiner.

Grill fisk på grillristen

Rødspætte, skrubbe, ising, rødtunge og pighvar er fladfisk, som er bedst at grille i en grillrist, der kan vendes – så hænger de ikke fast i grillen.

Det samme gælder torskefisk som torsk, sej, kuller, kulmule, lange og brosme. Pak alternativt fisken i lidt sølvpapir, før du griller den.

7.

G: Grill med gas eller kul?

Grill fås i mange udformninger, men gas- og elgrill er blevet meget populære. De fås også i helt små modeller, som kan stå på en lille altan, og begge grilltyper er nemme at tænde og slukke.

De fleste danskere har dog en havegrill, som enten er en såkaldt boksgrill eller en kuglegrill. Fordelen ved kuglegrillen er, at man kan lægge låg på, som værner mod vind og vejr.

Derudover kan den tillukkede grill virke som en ovn, så du kan stege store stykker kød og bage pizza.

8.

H: Halvdelen af fornøjelsen er udsmykningen

Gør noget ekstra ud af opdækningen med festpynt i masser af farver på dug, tallerkener og glas, pynt op med blomster i vaser, og hæng en lyskæde og vimpler op i træerne eller i en parasol.

9.

I: Indirekte eller direkte varme?

Brug den direkte grillmetode, når du tilbereder i kortere tid end 25 minutter, for eksempel til bøffer, koteletter, grillspyd, pølser og grøntsager.

Anvend den indirekte grillmetode, når du vil tilberede i længere tid end 25 minutter, for eksempel en steg, ribben, en hel kylling og fine udskæringer af fisk, eller når du vil bage brød eller pizza.

Skub grillkullene ud i siden af grillen, læg maden midt på grillristen, så den ikke ligger direkte over gløderne, og læg låg på.

Din kuglegrill skal have en diameter på over 55 cm, for at du kan få nok plads til at lave indirekte varme.

10.

J: Jordbærsalat til gæsterne

Jordbær smager fantastisk med fløde, men kan bestemt også bruges i salaten. Når det er jordbærhøjsæson, er det med at finde på alle undskyldninger for at mæske sig i de saftige, søde bær.

Servér for eksempel en jordbærsalat som tilbehør til en grillet bøf.

Opskrift på jordbærsalat til 4 personer

Læg 400 g frosne edamamebønner uden bælg i en skål, og dæk dem med kogende vand. Lad dem trække i fem minutter, og hæld vandet fra. Lad bønnerne køle lidt af.

Skyl og nip 250 g jordbær, og skær dem i skiver. Anret bønner og jordbær på et fad. Skær 100 g feta i små bidder og fordel dem i fadet.

Rør saft af 1 citron sammen med salt og friskkværnet peber, og hæld dressingen over salaten.

11.

K: Kast dig ud i porchetta på grillen

Kast dig ud i lidt mere avancerede opskrifter, når du skal grille kød. Der er mange andre muligheder end den sædvanlige grillsteak.

Hvad med en lækker italiensk porchetta? Det er kræs for både smagsløg og den æstetiske sans. Hvis du har et rotisseri i din grill, så brug det – men du kan også sagtens lave porchetta uden, så skal du bare vende stegen et par gange i timen.

Opskrift på porchetta på grill til 4 personer

Knus 2 spsk. fennikelfrø sammen med 3-4 hvidløgsfed. Tilsæt frisk timian og rosmarin, salt, peber og olivenolie, så du får en pasta. Rids skindet på 2 kg svineslag, og gnid krydderurtepastaen godt ind i det.

Rul kødet sammen med kødsnor, sæt friske rosmarinkviste under snoren. Læg den i en stegholder på grillen, gerne med en drypbakke nedenunder til at opsamle fedtet i.

Sørg for, at grillen er 200 °C, og grill porchettaen i 2,5 time. Skær den i flotte skiver, når den er færdig, og servér den rustikt på et bræt af træ.

12.

L: Lækker er ordet for hjemmelavet pizza

Lækkert ser det ud, når du stiller en masse flotte skåle frem med topping, så dine gæster selv kan lave deres egen pizza.

Pizza skal grilles på en kuglegrill eller en gasgrill med låg, så du er sikker på en jævn, høj varme.

Grill bare din pizza på et stykke sølvpapir direkte på risten, men hvis du vil have et helt fantastisk resultat, skal du bruge en pizzasten: Forvarm stenen på grillen i 10 minutter, og læg så pizzaen ovenpå.

Bag pizzaen i cirka 10 minutter, til den er gylden.

13.

M: Morteren er god til rub til grillerierne

Stød for eksempel krydderurter, krydderier, citronskal, hvidløg og olie grundigt sammen i morteren, og smør blandingen på kød eller grøntsager, inden de får en tur på grillen.

14.

N: Nye kartofler er det skønneste grilltilbehør

Nye kartofler hører simpelthen bare til grillmad, men de skal tilberedes varsomt, så de bevarer smag og konsistens.

På grillen er det bedst med indirekte varme (se under bogstavet “I”). Pak gerne kartoflerne ind i sølvpapir sammen med friske krydderurter, salt og lidt olivenolie.

15.

O: Orker du ikke at lave alt fra bunden?

At grille behøver ikke at være et stort projekt. Køb et glas pesto og et dejligt brød, biks en hurtig tomatsalat sammen, og grill nogle gode pølser. Så nemt og hurtigt kan det også være.

16.

P: Prøv nyt tilbehør som en appelsinsalat

Vi kan godt være lidt tilbøjelige til at lave den samme slags tilbehør til grillmaden.

Prøv for eksempel en frisk og anderledes salat med masser af syrlighed fra appelsin og granatæblekerner. Spis den til grillet kød eller fisk, som har ligget i marinade natten over.

Opskrift på appelsinsalat til 4 personer

Opvarm 1 spsk. sojasauce og 2 spsk. honning på en pande. Tilsæt 50 g solsikkekerner, og rist dem forsigtigt, til de har fået farve. Afkøl dem på en tallerken.

Skyl og tør 100 g rucola, og anret den på et fad. Skræl fire appelsiner, og skær dem i tynde skiver. Fordel dem oven på rucolaen.

Drys solsikkekernerne over salaten, pynt med kerner fra et granatæble, og top med plukket kørvel og friskhøvlet parmesan.

17.

Q: Quiz-tid

Vidste du, at når det er grilltid, har vi danskere en fælles favorit? Det betyder, at hele 80 procent af os griller pølser. Røde bøffer ligger på en flot andenplads, og kyllingelår ligger og hygger sig på tredjepladsen.

18.

R: Røgflis kan være rigtig godt til grillmaden

Røg smager godt – i den rette dosis! Du skal investere i lidt røgflis, hvis du vil ryge maden i din grill. Hvis du selv vil lave det, er frugt- og nøddetræer velegnede. Træet skal være helt tørt og uden bark.

Hvis du ikke er den store grillrøgmester, kan du tilføre maden røgsmag ved hjælp af røget salt, barbecuedressing med røgsmag eller røget paprika. Det hele kan købes i dit lokale supermarked.

19.

S: Stegeskorpen må ikke være for sort

Stegeskorpen er en del af nydelsen ved at grille, men pas på ikke at branke maden for hårdt. Ligesom når maden tilberedes på stegepanden, udvikler stegeskorpen fra grill såkaldte stegemutagener, som er forbundet med risikoen for kræft.

Du kan minimere risikoen for brankning ved at vende kød og grøntsager hyppigt og ved at undgå stikflammer og for høje temperaturer.

20.

T: Tørstig for en gin og tonic?

Er der fest, er den klassiske gin og tonic med iskolde agurkeskiver altid en god idé. Prøv også sommerversionen, hvor du moser friske brombær eller lidt friskrevet ingefær og et lille skvæt æblesaft i.

Du kan også tilsætte friskpresset limesaft, masser af limebåde og frisk mynte i små kviste. Skål!

21.

U: Udstyret er det vigtigste

Udstyret er vigtigt for grillentusiaster, og du ved, du er blandt sværvægterne, når ord som rotisseri og burgerpresse flyver om ørerne på dig.

Der findes kyllinge- og stegholdere, grydeindsatser, drypbakker, sauterpander til grill, ja selv kaffekander, der kan stilles på grillen, så der er lun kaffe klar, når I er færdige med at spise.

22.

V: Vegetar til grillmiddag?

Prøv for eksempel en let grillet hjertesalat med radiser og frisk gedeost smuldret på toppen, grillede spæde gulerødder vendt i en syrlig citrondressing, grillede peberfrugter og aubergineskiver med balsamicoeddike og sprøde granatæblekerner – og selvfølgelig grillede majskolber serveret med masser af smør og salt.

23.

X: X-factor når du griller

X-factor er det helt særlige, som grillen gør ved din mad, og den eftertragtede grill-x-factor kan være svær at sætte en finger på.

Er det røgsmagen? Er det den høje varme, eller er det ilden? Svaret er nok, at det er lidt af det hele. Maden bliver bare ekstra saftig og smagfuld. Og så smitter lidt af den gode hyggelige stemning, der altid er forbundet med at grille maden, jo nok også lidt af på den gode smag.

24.

Y: Ymer til din hjemmerørt koldskål

Ymer giver en fantastisk smag og konsistens, når du laver din egen koldskål – og er en nem og fantastisk afslutning på grillmenuen, for der skal altid være plads til dessert.

Servér koldskålen på klassisk vis med kammerjunkere, eller servér den med tynde skiver rugbrød, som er ristet og penslet med lidt smeltet smør og drysset med lakridspulver.

Opskrift på luksuskoldskål til 4 personer

Pisk 3 spsk. sukker, 3 æggeblommer og korn fra en vaniljestang sammen til en luftig masse. Rør saft af en halv citron i æggemassen sammen med 1 liter ymer eller tykmælk.

Tilsæt 1,5-2 dl piskefløde under omrøring. Stil koldskålen på køl til servering.

25.

Z: Zzz og godnat til grillen

Zzz … Når aftenen er omme, skal grillen slukkes ordentligt. Lad grillkullene brænde ud selv, og sørg for, at grillen er placeret et sted langt væk fra brandbart materiale.

Grillen er varm i mange timer, så vent til næste dag eller længere, før du eventuelt tømmer den, og tjek altid for gløder først.

Har du brugt engangsgrill, skal du hælde vand over den, til den er helt kold. Hæld også vand over det sted, engangsgrillen har stået, så jorden ikke er varm.

Bruger du gasgrill, skal du huske både at slukke for grillen og for selve gasflasken.

Først publiceret den 26. april 2018 

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto