Grillnørd: Disse 5 fejl begår stort set alle danskere, når de griller

Ender du ofte med en gennemstegt bøf, du dårligt kan tygge dig igennem, så er det nok fordi, du begår én af de klassiske grillfejl. Læs med, når grillentusiast Claus Hasse guider dig igennem de værste faldgruber og deler ud af sine bedste grillopskrifter.

Fem fejl ved din grill - grillnørden Hasse

Danmark er en vaskeægte grillnation. Vi elsker at grille. Alligevel er der en række klassiske fejl, som mange af os – trods års øvelse – alligevel begår, når vi står ved grillen. Det mener Claus Hasse, som er grillfanatiker – ja, nogen vil nok kalde ham grillnørd. Han ejer 20 griller, har været en del af Det Danske Grilllandshold fra 2009-2015, sejret ved VM i grill og vundet prestigefyldte barbecuekonkurrencer i den snaskede sauces hjemland USA. Læs med og find ud af, om du selv begår nogle klassiske grill-brølere.

grilnørd Hasse - fem fejl når du griller

1.

Forberedelsen mangler

Mange glemmer, at de skal forberede sig godt. Når først grillen er varm, skal du have alting inden for rækkevidde. Sørg for, at grøntsagerne er ordnede og skåret ud, og tag kødet ud af køleskabet, så det får stuetemperatur, inden det skal på grillen. Sådan sikrer du, at kødet ikke koger og bliver gråt og kedeligt, når det møder den varme overflade.

2.

Kun ét værktøj

En del begår den fejl, at de kun har et grillredskab. Vær opmærksom på hygiejnen, når du har med fersk kød at gøre. Brug en grilltang til det rå kød og en anden til det stegte.

3.

Lunken grill

Grillen skal være varm, når du smider kødet på. En af de største fejl danskerne begår er lægge kødet på grillen for tidligt. Det kræver tålmodighed at grille. Hvis ikke grillen er nået at blive varm nok, så koger kødet i stedet for at stege. Så gå og hyg lidt om det.

4.

Glemmer at stege i interval

Hvis du vil være sikker på at få en saftig bøf og ikke ende op med en skosål, så er den sikre metode at intervalstege. Giv bøffen 2 minutter på hver side, og lad den hvile lige så længe, som den har stegt. Det vil sige 4 minutter. Steg den derefter igen 2 minutter på hver side, og lad den atter hvile. Sådan får du den perfekte rosa kerne.

5.

Væk med stanniol

Langt de fleste begår den fejl at pakke kød ind i stanniol, når det skal hvile. Det må man for alt i verden ikke gøre, for så tilbereder kødet videre. Læg i stedet et løst viskestykke over kødet, så det kan trække.

Livets store valg: Gas eller kul?

Men én ting er kødet og grillens temperatur. Hvad er egentlig bedst at grille på? Gas- eller kulgrill? Det er der ikke et entydigt svar på, hvis man spørger grillnørden. At få ham til at vælge imellem gas eller kul, er som at få forældre til at vælge imellem deres børn.

Kul er hygge

“I dag er der ingen forskel på smagen, ligegyldigt om du vælger gas- eller kulgrill. Grillerne er udviklet sådan, at der udvikles røg, når fedtstoffet drypper ned på risten. Forskellen på kul- og gasgrill er graden af hygge. En kulgrill ryger og dufter, og det er herligt, når man inviterer et par gode venner over til grill en lørdag aften. Det er knap så hyggeligt bare at tænde på en knap, som man gør med gasgrillen. Til gengæld er den praktisk, hvis man har en travl hverdag med børn, der helst skal have aftensmad i en fart. Gasgrillen er hurtig, nem og effektiv. Og så er det nemt at styre temperaturen, så man sikrer sig, at tilberedningen bliver helt rigtig,” forklarer Hasse, der til dagligt arbejder som kok og også er uddannet bager.

Kul er god til at langtidsstege

Kulgrillen egner sig dog særligt godt til at lave langtidsstegte stege, som for eksempel pulled pork og spidsbryst, som skal tilberedes i mange timer ved lav varme for at blive saftige og møre.

“Med kul kan du grille betydeligt længere, uden det koster en bondegård. Briketterne er ikke særligt dyre, og du kan holde gang i kullet i 20 til 30 timer. Det er væsentligt dyrere med gas. I dag laver mange af de store fabrikanter briketter af kokosskaller, som tilmed er mere miljøvenlige,” siger Hasse.

Grill året rundt

For mange starter grillsæsonen først, når temperaturerne sniger sig op omkring 20 grader, men hjemme på Hasses terrasse er der fut i grillen alle årets 365 dage. Han mener, at der ligger meget uudnyttet potentiale gemt i de gyldne gløder.

“Man kan bruge grillen til meget mere, end man tror. Mange bruger den kun til at stege kød, og det er synd, for der er uanede muligheder. Du kan også grille grøntsager, bage pizzaer og lave desserter på en grill. Bruger du kulgrill, så udnyt eftervarmen fra briketterne til at bage et rugbrød til ugens madpakker eller smelt en brieost, som gæsterne kan dyppe kiks i. Så går intet til spilde.”

Grillentusiastens bedste grillopskrifter
  • Lammekrone. Et fantastisk stykke kød, som har masser af smag. Og jeg vil vove at påstå, at jeg ville kunne omvende lammeskeptikere, for er kødet af god kvalitet, så får det ikke den uldne smag. Jeg glaserer min i portvin og serverer den med pommes anna og rodfrugtcreme som tilbehør.
  • Spareribs. En ret for hele familien. Der er noget syndigt godt over at spise med fingrene og blive helt grisset til af barbecuesauce. Afsæt god tid til tilberedningen, det tager cirka 6 timer, før kødet er mørt.
  • Skindstegt fisk med sæsonens grøntsager. Det kan være en hvilken som helst hvid fisk. Pensl risten med for eksempel olie, og tjek, at grillen er brandvarm, så undgår du, at fisken går fra hinanden, når du skal vende den. Som en tommelfingerregel er både fisk og kød klar til at blive vendt, når det selv slipper sit tag i risten.
  • Pulled pork. Endnu en amerikansk klassiker, som smager vanvittigt godt. Egner sig godt som weekendprojekt, da det tager cirka 20 timer for grisen at blive tilberedt. Det sker nemlig ved lave varmegrader, det man kalder ”low and slow”, så kødet bliver mørt og lækkert. Pulled pork fungerer fantastisk i en burger med coleslaw og en fed mayonnaise. Bag også burgerbollerne på grillen.
  • Brunsviger. Jeg er jo fra Fyn, og brunsviger må siges at være egnsdesserten. Lav brunsvigeren, som du ellers ville gøre det, men bag den på en bagesten på grillen. Efter 12-14 minutter har du en dejlig snasket dessert, du kan servere som aftenens søde punktum.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto