Hahaha! Latter er den bedste medicin

Det udløser et hav af lykkefremkaldende endorfiner, når du krøller dig sammen i latterkramper. Og har du god humor, kan du se frem til et langt og lykkeligt liv. Her er fem ting, der sker i din krop, når du griner.

Grine- det sker i kroppen

Vidste du, at du bliver lykkelig af at grine, og at det kan tage toppen af din despression? Læs med, og find ud af, hvorfor latter er den bedste medicin, der findes.

1.

Grin mormorarmene væk

Du kan ikke grine dig til et større vægttab, men du forbrænder kalorier, hver gang du aktiverer lattermusklerne i mellemgulvet. Et ordentligt grineflip får nemlig hjertet til at arbejde hurtigere. Et studie fra Vanderbilt University viser, at du forbrænder 10 til 40 kalorier om dagen, hvis du griner 10 til 15 minutter. Det giver tæt på to kilo om året, så grin bare løs – måske du kan grine mormorarmene væk?

Vidste du, at …
børn i gennemsnit griner 400 gange om dagen, mens vi voksne kun i gennemsnit griner 15 gange om dagen?

2.

Livsforlængende sjov

Ha-ha-ha! For hver lille glad muskelsammentrækning i maveregionen udløser din krop endorfiner – det efterhånden velkendte lykkeberusende hormon, hjernen frigiver, som øger din livsglæde og får dig til at bekymre dig mindre. Et norsk studie indikerer ligefrem, at mennesker med en veludviklet sans for humor lever længere end dem, der har sværere ved at få kæberne på gled.

 

3.

Du bliver mindre stresset og ked

Stresser du over alle to-do-listerne på jobbet, eller er du trist og deprimeret? Så kan en sund latter tage toppen af de negative tanker og følelser. Latter mindsker nemlig produktionen af kortisol, hvilket gør det til en stærk modgift mod stress og depression.

Lægen ordinerer latter

Latteren tilsidesætter simpelthen de negative følelser for en stund. Du kommer ganske enkelt til at tænke på noget andet. Det er derfor, du af og til hører om læger, der ordinerer latterterapi til stress- og depressionsramte. Effekten er størst, hvis du griner sammen med andre, da det fremmer følelsen af at høre til.

4.

Hovedpinen forsvinder

En undersøgelse fra Oxford University fastslår, at din smertetærskel bliver højere, når du griner. Latter er simpelthen et våben mod smerte, som bevirker, at vi kan udholde den længere, fordi de endorfiner, vi producerer, når vi griner, virker smertestillende. Samtidig fjerner latteren fokus fra smerten. Andre undersøgelser peger på, at du kan grine dig fra alt til spændingshovedpine til rygsmerter og kærestesorger. Prøv det næste gang, inden du tyer til pilleglasset, kiropraktoren eller terapeuten.

 

5.

Holder dig rask

Latter er den bedste medicin, siger man, og det er der noget om. I hvert fald producerer du flere af de bakteriebekæmpende hvide blodlegemer og immunglobin A, der styrker immunforsvaret og holder sygdommen for døren, når du griner. Blandt andet kan latter forbedre livet for astma- og bronkitispatienter, da det øger lungekapaciteten og iltningen af blodet, ligesom det forebygger tilstoppede blodkar og dermed kan mindske risikoen for blodpropper.

Kilder: alt.dk, nytimes.com, scientificamerican.com, latterinstituttet.dk, kropsinstituttet.dk

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto