6 grønne råd: Bliv bæredygtig i din husholdning

Vi forbruger hver dag rigtigt mange af klodens ressourcer, men med en grøn og mere bæredygtig husholdning kan du gøre meget for at værne om vores miljø.

Grøn husholdning hjemmedyrkede tomater
  • 1. Mindre kød giver færre gasser

En saftig bøf får tænderne til at løbe i vand hos de fleste, men desværre er vores kødforbrug ressourcekrævende for miljøet. Køer udleder metangas, når de fordøjer deres mad, og produktion af bare et kilo oksekød kræver op mod 15.000 liter vand.

Vidste du, at du med fordel kan slukke for kogepladen to til fem minutter før, maden er færdig, da eftervarmen er særdeles effektiv?

Derfor kan du med fordel skære ned på dit eget kødforbrug og skrue op for grøntsagerne i stedet

2. Kog i mindre vand

Vand er en dyrebar ressource, som vi må passe på i vores husholdning, og det gælder også, når vi koger fødevarer. Jo mindre vand, du skal varme op, jo lavere bliver energiforbruget. Du kan spare op mod 30 procent energi ved at koge mindre vand – og kartofler, grøntsager og æg – behøver du ikke dække helt med vand.

3. Farvel til madspild

I Danmark smider vi hvert år 700.000 ton mad ud. Det svarer til knap 60 kilo mad i en husstand med fire personer. Er du en af udsmiderne, så overvej at købe mindre pakker, for eksempel af rugbrød, eller put noget af pakken i fryseren, til du skal bruge det. Har du købt for meget, så eksperimenter i køkkenet, og lav en gryderet, hvor du putter resterne i. En anden mulighed kunne være at fodre dine kæledyr med maden.

4. Dyrk dine egne grøntsager

Ved at dyrke dine grøntsager selv er du helt sikker på, hvor de kommer fra, og du sparer miljøet for den CO2-udledning, der sker ved transport af grøntsagerne. Har du blot en lille have, så kan du med fordel dyrke kartofler, gulerødder, tomater, salat, løg og diverse krydderurter.

Vidste du, at … metangas fra køernes fordøjelse er 21 gange så skadeligt som CO2?

Bor du i lejlighed, kan du overveje “urban gardening”, der er haveprojekter i byerne, hvor der bliver anlagt køkkenhavner i baggårde, parker eller på hustage. Har du en altan, kan du sagtens dyrke både tomater, agurker og krydderurter.

5. Kompost under køkkenbordet

Du behøver ikke have en køkkenhave for at lave en kompostbunke. Det kan du faktisk også gøre ganske lugtfrit under dit køkkenbord. Bland savsmuld og lidt jord med naturligt affald – alt fra kaffegrums til æbleskrog – i en plastbeholder, sæt låg på, og rod rundt i det en gang om måneden. Efter et halvt år har du fået omdannet dit affald til fin jord, og du har sparet forbrændingen for ekstra affald.

6. Rene rengøringsmidler

Undgå kemikalier i rengøringsmidler, og lav i stedet let dine egne: Bland vand, eddike, sprit og opvaskemiddel med æteriske olier efter egen smag, og nyd en rengøring, der hverken går ud over dig eller miljøet.

Lime.dk og magasinet LIME udgives i samarbejde med Netto